Een lijst van aftrekbare beroepskosten voor je boekhouding

Inhoudstabel

De belangrijkste formule bij het ondernemerschap

Laten we beginnen met een belangrijke formule:

Omzet – aftrekbare kosten = winst voor je boekhouding!

Op die winst, betaal je als ondernemer belastingen. Hoe minder winst, hoe minder belastingen. Daarom stop je best al je zakelijke kosten in je boekhouding. Zowel startende ondernemers als ervaren ondernemers twijfelen af en toe of een bepaalde kost nu wel of niet in hun boekhouding mag.

Zaken zoals bureaumateriaal of handelsgoederen (goederen die je doorverkoopt), zijn evident als beroepsmatige kosten. Die kosten heb je volledig gemaakt in functie van je onderneming. Wanneer je zaken aankoopt die je ook privé gebruikt, is het vaak minder evident om te bepalen of ze in je boekhouding mogen en voor hoeveel procent.

Tips template 9

Wist je dat?

Elke onderneming heeft andere activiteiten, een personal trainer zal wel zijn sportabonnement kunnen inbrengen, een advocaat niet.

Enkele voorbeelden van kosten voor je boekhouding

Daarom maakten we een lijstje van zaken die je vaak nodig hebt als ondernemer, ondanks dat ze vaak niet rechtstreeks iets met je zelfstandige activiteit te maken hebben.

We merken dat ze net daarom ook al te vaak worden vergeten, wat jammer is want je mag ze wel degelijk (voor een stuk) in de boekhouding van je eenmanszaak mag stoppen. 

Je wagen

De aankoop van een wagen, onderhoudskosten, verzekeringen, brandstofkosten,
de jaarlijkse verkeersbelasting & de eenmalige belasting in verkeerstelling. Opgelet, hier speelt het percentage beroepsmatig gebruik.

Je woning

Heel wat kosten die te maken hebben met je woning kun je inbrengen: elektriciteit, gas, internet, water, (brand)verzekering, onroerende voorheffing (het kadastraal inkomen), onderhoudswerken, etc.

Opgelet, want ook hier speelt het percentage beroepsmatig gebruik. De inschatting van het beroepsmatig percentage van deze kosten kan je bijvoorbeeld maken door de vierkante meters van beroepsmatige ruimtes te vergelijken met de totale bewoonbare oppervlakte van je woning. Het percentage dat je hier uitkomt, kan dienen als percentage beroepsmatig gebruik voor je woningkosten.

De huur of de aankoop van de woning breng je bij een eenmanszaak beter niet in.

Als je daarentegen werken laat uitvoeren die specifiek betrekking hebben op een 100% beroepsmatige ruimte, dan mag je uiteraard gaan voor een percentage beroepsmatig gebruik van 100%.

Je boeken, opleidingen en lidgelden

Alle kosten met betrekking tot boeken & opleidingen in functie van je zelfstandige activiteit, maar evengoed bijvoorbeeld lidgeld van verenigingen, zolang het maar in de context van je zelfstandige activiteit is.

Tips template 10

Tip van een boekhouder

Als architect mag je je architectuurboeken gerust inbrengen.

Gsm & laptop

De aankoop van een gsm en laptop, maar denk zeker ook aan je gsm-abonnement en bepaalde softwarekosten voor je laptop. Je zal ze wel niet in 1 keer mogen inbrengen, maar je zal ze moeten afschrijven.

Je website

Denk hierbij niet alleen aan de kosten om je website te laten maken, maar ook aan de kosten voor je domeinnaam, de hosting van je website en de transactiekosten bij aankopen.

Restaurantkosten

Ben je gaan eten met een (potentiële) klant, een leverancier of een andere zakelijke relatie? Van zodra je de professionele meerwaarde van je restaurantbezoek kan aantonen, heeft een restaurantbezoek een plaats in de boekhouding. Weet dat het aantonen van de professionele meerwaarde geen exacte wetenschap is, maar eerder de context die je eraan meegeeft.

Om een hardnekkige mythe voor eens en voor altijd de wereld uit de helpen: ook restaurantkosten tijdens het weekend kunnen in je boekhouding! Zolang je de professionele drijfveer maar kan aantonen. Je kan bijvoorbeeld een kleine mededeling toevoegen wanneer je de kost in Dexxter ingeeft, zo weet je later bij eventuele controle nog met wie je bent gaan eten en waarom.

Bankkosten

Als ondernemer heb je een bankrekening, of je nu hebt gekozen voor een aparte (professionele) bankrekening of niet. Bij heel wat banken gaat je bankrekening ook een maandelijkse of jaarlijkse kostprijs hebben, die kostprijs heeft ook een plaatsje in je boekhouding. Je krijgt er geen factuur van, maar via een uittreksel van je bankrekening kan je deze kost ook inboeken.

Tips template 29

Tip van een boekhouder

Je elektriciteit, water en internet kun je ook allemaal aftrekken, vergeet vooral deze kosten niet in te brengen.

Inrichtingskosten

Je professionele ruimtes moeten ook een zeker sfeer en gezelligheid uitstralen voor je klanten en leveranciers. Bijvoorbeeld wat (sfeer)verlichting, een bloemstuk…

Het mag duidelijk zijn dat je als ondernemer heel wat kosten kan inbrengen in je boekhouding, maar blijf altijd eerlijk en correct bij het inschatten van je kosten!

Boekhoudkosten

Ook je boekhoudkosten zelf mogen uiteraard in je boekhouder. Je kunt ervoor kiezen om een boekhouder in te huren of om zelf je boekhouding te doen. Al deze kosten zijn puur zakelijk en kun je dus voor 100% inbrengen.

Zakelijke reizen

Misschien is jouw plezierreisje ook deels zakelijk? Ben jij bijvoorbeeld yoga lesgever en ga je zelf lessen volgen in Marokko? Of ga jij netwerken in een buurland? Misschien ga je wel brainstormen met andere ondernemers op reis? Misschien heb jij wel een belangrijk congres in China?

Dan zul je een percentage van je reis kunnen inbrengen als kost. Denk bijvoorbeeld aan je vliegtickets, je verblijf en je maaltijden. Hoeveel precies? Dat is aan jou om te bepalen.

Moet ik expres extra kosten maken?

Nee, dit is geen goed idee. Als je extra kosten maakt, dan moet je deze nog steeds betalen. Hoewel je minder belastingen zal moeten betalen, zul je ook minder winst hebben.

Maak dus enkel kosten die nuttig zijn voor je onderneming. Maar het belangrijkste: vergeet niet om de kosten die je gemaakt hebt in te brengen in Dexxter.

Tips template 11

Wist je dat 😮

Je facturen kun je op verschillende manieren verzamelen: trek een foto via de Dexxter app, stuur de mail door naar je Dexxter e-mail of upload een document.

Zin om te starten met ondernemen?

Nadenken over je omzet, kosten, winst… Het kan zin geven om er in te vliegen als ondernemer!

Bij Dexxter helpen we beginnende ondernemers met starten. Zo hebben we onder andere een startersgids gemaakt boordevol tips. Dankzij Dexxter kun je ook je boekhoudkosten laag houden. Ook heb je via je account toegang tot een gratis facturatieprogramma, handig!

Klaar om te starten? Via een erkend ondernemingsloket kan je in een-twee-drie aan de slag gaan met een eenmanszaak. Je kan hiervoor beroep doen op Acerta, Liantis, Xerius

Artikel delen

Artikel delen

Eenvoudig ingeven en beheren van je uitgaven

Optimaliseer je boekhouding en vergeet geen enkele uitgave. Foto’s van bonnetjes kan je zelfs inscannen via onze app.

Uitgaven beheren was nog nooit zo eenvoudig

Dexxter zorgt mee voor het goede beheer van je zaak. Zo sporen we automatisch foutjes op en geeft het platform automatisch advies. 

Pijl 1 - geel