Welk sociaal verzekeringsfonds kies je als zelfstandige in 2024?

Welk sociaal verzekeringsfonds kies je als zelfstandige?
Inhoudstabel

Als zelfstandige in België moet je je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Deze keuze is verplicht en het beïnvloedt niet alleen je sociale zekerheid, maar ook je toegang tot gezondheidszorg, pensioenregelingen en andere sociale voordelen. Keuzestress? Geen zorgen, want in dit artikel nemen we je mee door de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van een sociaal verzekeringsfonds als zelfstandige in België.

Wat is een sociaal verzekeringsfonds🔎

Een sociaal verzekeringsfonds is een instantie die zelfstandigen ondersteunt bij het vervullen van hun sociale verplichtingen. Als zelfstandige moet je sociale bijdragen betalen aan het sociaal verzekeringsfonds. Het zorgt ervoor dat zelfstandigen bijdragen aan sociale zekerheidsstelsels, wat hen toegang geeft tot verschillende sociale voordelen. Er zijn verschillende sociaal verzekeringsfondsen in België, elk met eigen kenmerken en voordelen. Hieronder een lijstje:

Functie van een sociaal verzekeringsfonds

In België hebben zelfstandige ondernemers te maken met sociale verzekeringsfondsen, die de sociale bijdragen berekenen en innen. Deze bijdragen worden overgedragen aan de overheid, en als tegenprestatie ontvangen ondernemers sociale bescherming.

Bovendien beheren sociale secretariaten de loopbaangegevens van zelfstandigen, wat invloed kan hebben op zaken als pensioen en uitkeringen in situaties zoals ziekte of arbeidsongeschiktheid. Verder is het sociaal verzekeringsfonds een aanspreekpunt voor al je vragen met betrekking tot sociale bijdragen en jouw statuut als zelfstandige.

Sociale verzekeringsfondsen helpen startende zelfstandigen ook met het opstarten van hun eenmanszaak. Zaken zoals de inschrijving in het KBO, bepaling van ondernemingsvorm, je sociaal statuut, btw-statuut kan je allemaal bespreken.

Overwegingen bij het kiezen van een sociaal verzekeringsfonds

  • Specialisatie en dienstverlening

Overweeg welke diensten het sociaal verzekeringsfonds aanbiedt en of deze aansluiten bij jouw behoeften. Sommige fondsen zijn gespecialiseerd in bepaalde sectoren, terwijl andere een breder scala aan diensten aanbieden. 

  • Tarieven en kosten

Verschillende sociaal verzekeringsfondsen hanteren verschillende tarieven en kosten. Vergelijk deze zorgvuldig en overweeg wat je krijgt voor de prijs die je betaalt. 

Tips template 1

Tip:

Houd ook rekening met eventuele bijkomende kosten, zoals beheerskosten die variëren tussen de 3,05% tot 4,25%.

  • Locatie en toegankelijkheid 🚩

Het is handig om een sociaal verzekeringsfonds te kiezen dat goed bereikbaar is. Een lokaal fonds kan persoonlijke ondersteuning bieden en gemakkelijk te bereiken zijn voor face-to-face afspraken.

  • Gebruiksvriendelijkheid van online tools

Sommige fondsen bieden moderne online tools en platforms die het beheer van je sociale zekerheid eenvoudiger maken. Dit kan variëren van online diensten voor aangiftes tot handige apps.

  • Klantenservice 🫂

Verder, doe best onderzoek naar de reputatie van verschillende fondsen door te kijken naar online reviews. Je kan ook in je eigen netwerk navragen welk sociaal verzekeringsfonds je best kiest. Betrouwbare referenties kunnen waardevolle inzichten bieden in de kwaliteit van de dienstverlening.

Telefonisch? Via mail? Online platform? Hoe zijn ze bereikbaar?

  • Extra voordelen en ondersteuning

Sommige sociaal verzekeringsfondsen bieden extra voordelen, zoals opleidingen, netwerkevenementen of specifieke ondersteuning voor bepaalde beroepen (kortingen? partnerships?). Overweeg deze extra’s bij je beslissing. Ook bij Dexxter kun je verschillende cursussen volgen, via de Dexxter Academy, en webinars volgen zodat jij steeds mee bent met de belangrijkste boekhoudregels!

Wat zijn de beheerskosten per sociaal verzekeringsfonds?

Bovenop de wettelijke sociale bijdragen rekenen sociaal verzekeringsfondsen ook beheerskosten aan. Deze kosten verschillen per sociaal verzekeringsfonds en zijn een percentage van je sociale bijdrage. Hieronder vind je een overzicht van de beheerskosten in 2024.

Sociaal verzekeringsfondsBeheerskosten (2024)
Acerta3,05% 
Xerius3,05% 
Group S3,90%
Liantis3,95%
Avixi4,00%
Caisse d’Assurances Sociales de l’UCM4,05%
Securex4,10%
Partena4,25%
Nationale Hulpkas voor de sociale verzekeringen der zelfstandigen4,25%
Beheerskosten per sociaal verzekeringsfonds

Conclusie

Neem de tijd om de websites van verschillende fondsen te bekijken, brochures te lezen en, indien mogelijk, persoonlijk advies in te winnen. Onthoud ook dat je niet permanent gebonden bent aan het gekozen fonds. Als je merkt dat je behoeften veranderen of als je niet tevreden bent, kun je in veel gevallen overstappen naar een ander sociaal verzekeringsfonds.

Artikel delen

Artikel delen

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Pijl 1 - geel