Btw verlegd?

Btw verlegd
Inhoudstabel

Btw verlegd is een systeem dat enkel en alleen van tel is voor btw-plichtige ondernemers. Wanneer moet je de btw verleggen naar je klant? Btw verlegd kan voorvallen in een aantal scenario’s, we leggen de twee meest voorkomende hieronder uit.

Btw-verlegd: wat betekent het?

Wanneer je ‘btw verlegd’ toepast, komt het erop neer dat jij als btw-plichtige ondernemer geen btw moet aanrekenen aan een btw-plichtige klant. Je gaat letterlijk het hele btw-gebeuren verschuiven (verleggen) naar je klant. Dat is nog steeds een complexe definitie, geen zorgen, hieronder geven we een aantal concrete voorbeelden.

Je zal dus letterlijk een verkoopfactuur opmaken waarbij je 0% btw aanrekent. Je moet dan ergens op je verkoopfactuur ‘btw verlegd’  vermelden. Jij hebt als btw-plichtige ondernemer geen btw aangerekend en uiteraard moet je ook geen btw gaan doorstorten aan de btw-administratie. Voor jezelf is er dus geen btw-impact.

Wanneer mag je de btw verleggen?

Er zijn een aantal scenario’s waarin je ‘btw verlegd’ mag toepassen, namelijk:

1) Btw-medecontractant

Een vaak voorkomend scenario als je werkt in de bouwsector of aanverwanten.

Als btw-plichtige ondernemer moet je namelijk geen btw aanrekenen aan een btw-plichtige klant voor werken aan onroerende goederen. Onroerende goederen daarmee wordt bedoeld: grond en alles wat in die grond zit of op die grond staat, inclusief alle zaken die vastzitten aan die grond of aan dat gebouw en die men niet kan meenemen zonder iets te beschadigen.

Gezien het systeem van de btw-medecontractant specifiek voor de bouwsector voorzien is, hebben we er een apart artikel rond geschreven.

2) Een verkoopfactuur aan een buitenlandse, Europese klant.

Ook als je een verkoopfactuur maakt aan een buitenlands, Europees, btw-plichtig bedrijf zal je de btw moeten verleggen naar je klant.

 

Een voorbeeldje om duidelijk te maken welke vreemde situatie er anders zou ontstaan. Stel dat we het systeem van ‘btw verlegd’ niet toepassen.

Jij zou een verkoopfactuur maken waarop je 21% aan “Belgische” btw aanrekent aan bijvoorbeeld een Spaanse klant. Jouw Spaanse klant zal vervolgens je verkoopfactuur betalen inclusief de Belgische btw, waarna jij bij de indiening van je btw-aangifte die btw moet doorstorten aan de Belgische btw-administratie.

Die Spaanse klant zal vervolgens in zijn land ook een btw-aangifte indienen, waarbij hij uiteraard de Belgische btw die hij heeft betaald, wil recupereren. Hij zal dus Belgische btw willen recupereren van de Spaanse btw-administratie, waardoor er financieel een nogal vreemde situatie optreedt. Er is namelijk btw doorgestort aan de Belgische btw-administratie en teruggevorderd van de Spaanse btw-administratie.

De oplossing voor zulke Europese transactie is simpelweg 0% btw aanrekenen en ‘btw verlegd’ toepassen. Zo moet er geen btw worden doorgestort aan de Belgische btw-administratie en kan er geen btw worden gerecupereerd van de Spaanse btw-administratie.

Wat moet er verplicht op mijn verkoopfactuur staan?

We hebben het hierboven al gehad over 0% btw aanrekenen, dat zal je dus effectief moeten doen. Je vermeldt effectief 0% btw, daar waar je anders zou gaan voor het toepasselijk btw-tarief.

Opgelet, want daarnaast moet je ook nog vermelden waarom je 0% btw aanrekent, namelijk omdat je de btw gaat verleggen. Daar hangt het een beetje af van de situatie waarom je verlegging van btw gaat toepassen, opletten is dus de boodschap!

Of je kiest uiteraard voor Dexxter, want van zodra je in Dexxter een buitenlandse klant gaat selecteren om een verkoopfactuur op te stellen, zal Dexxter je begeleiden. Zo zal je btw-tarief automatisch op 0% komen te staan en komt de vermelding ‘btw verlegd’ netjes op je verkoopfactuur te staan. Idem bij het systeem van de medecontractant.

Heb je nog vragen?

Perfect normaal hoor! Heb je onze Dexxter community al ontdekt? Daar stellen heel wat ondernemers tal van vragen over ondernemen, het inbrengen van kosten, het opmaken van verkoopfacturen … En ook over het systeem van de btw-medecontractant.

Wil je graag onze community ontdekken? Maak dan een profiel aan via Dexxter en ontdek het tijdens je 30 dagen gratis proefperiode.

Via deze overheidswebsite kan je ook wat informatie terugvinden over onder meer de facturatie aan buitenlandse bedrijven.

Artikel delen

Artikel delen

Je belastingen & btw automatisch in orde

In Dexxter staan je belastingaangiftes automatisch voor je klaar op basis van je inkomsten en uitgaven. We verwittigen je wanneer elke fiscale deadline nadert.

Dien je aangiftes met vertrouwen in

Geen enkele boekhoudkennis nodig.

Pijl 1 - geel