Btw-vrijgesteld: hoe verwerk ik een aankoop uit het buitenland?

Btw-vrijgesteld: hoe verwerk ik een aankoop uit het buitenland?
Inhoudstabel

Opgelet, dit artikel is alleen van toepassing als je valt onder de btw-vrijstelling voor kleine ondernemingen (omzet < € 25.000 op jaarbasis) of als je helemaal niet btw-plichtig bent (zoals kinesisten, artsen, verpleegkundigen …).

Waarover gaat het?

Je bent zelf vrijgesteld van btw. Wat betekent: geen btw aanrekenen op je inkomsten + geen btw recupereren op je uitgaven. In een notendop is dat een samenvatting van je rechten en plichten op vlak van btw. 

Als je dan iets aankoopt bij een Europese leverancier én je geeft je ondernemingsnummer door, dan is de kans reëel dat deze leverancier 0% btw zal aanrekenen op zijn factuur.

Gezien je door de btw-vrijstelling weinig te maken hebt met btw, gaan we je de achterliggende details besparen, maar deze Europese leverancier zal er vanuit gaan dat jij een btw-plichtige ondernemer bent en net daarom 0% btw aanrekenen. 

Wat als ik een factuur krijg met 0% btw van een Europese leverancier?

1️⃣ Een bijzondere btw-aangifte

Je hebt altijd de keuze als btw-vrijgestelde ondernemer om voor een bijzondere btw-aangifte te gaan. Dat is een lijstje dat je doorgeeft aan de btw-administratie waarop je de naam, het ondernemingsnummer en het aankoopbedrag vermeldt van de buitenlandse aankoop met 0% btw.

Het resultaat van die bijzondere btw-aangifte is dat je alsnog de 6%, 12% of 21% zal betalen die je anders op die transactie had betaald, moest je een soortgelijke aankoop hebben gedaan van een Belgische leverancier. Zo’n bijzondere btw-aangifte kan je per kwartaal opmaken en indienen via de online toepassing van de btw-administratie, namelijk Intervat. Uiteraard moet je enkel een bijzondere btw-aangifte indienen als je iets hebt aangekocht van een buitenlandse, Europese leverancier waarbij 0% btw is aangerekend.

2️⃣ Een factuur vragen alsof je een particulier was

Je laat zo snel mogelijk weten aan je leverancier dat je vrijgesteld bent van btw, met uiteraard de bijkomende vraag of hij je ter vervanging van het factuur met 0% btw een nieuw factuur wil opmaken waarop hij zijn normaal btw-tarief aanrekent, met andere woorden het btw-tarief alsof je een particulier zou zijn.

Hoe kan ik dat in de toekomst vermijden?

Je kan simpelweg je ondernemingsnummer niet doorgeven aan je Europese leverancier. Zo zal die je automatisch beschouwen als een particulier en bijgevolg een factuur sturen met zijn lokaal btw-tarief. 

Het feit dat je ondernemingsnummer niet wordt vermeld op de factuur, is op zich geen bezwaar voor je boekhouding. Zolang uit de omschrijving op het factuur voldoende blijkt dat het een beroepsmatige uitgave is, kan die factuur nog altijd in je boekhouding.

Hoe verwerk ik een factuur van een Europese leverancier in Dexxter?

Als je een factuur hebt ontvangen van je Europese leverancier (met doorrekening van zijn btw-tarief), dan mag je het factuurtotaal inclusief buitenlandse btw invullen bij het factuurbedrag. 

De buitenlandse btw die je terecht is aangerekend, is namelijk gewoon een extra deel van je uitgave. Die telt dus gewoon mee als een kost voor je boekhouding.

tips template 65d875b2cb7de 1

Wist je dat?

BTW-vrijgesteld zijn, is niet hetzelfde als BTW verleggen. Bekijk dit artikel om erachter te komen wat het verschil is!

Artikel delen

Artikel delen

Je belastingen & btw automatisch in orde

In Dexxter staan je belastingaangiftes automatisch voor je klaar op basis van je inkomsten en uitgaven. We verwittigen je wanneer elke fiscale deadline nadert.

Dien je aangiftes met vertrouwen in

Geen enkele boekhoudkennis nodig.

Pijl 1 - geel