btw-vrijgesteld kleine onderneming

Btw-vrijgesteld: hoe verwerk ik een aankoop uit het buitenland?

Opgelet, dit artikel is alleen van toepassing als je valt onder de btw-vrijstelling voor kleine ondernemingen (omzet < € 25.000 op jaarbasis) of als je helemaal niet btw-plichtig bent (zoals kinesisten, artsen, verpleegkundigen …).

Waarover gaat het?

Je bent zelf vrijgesteld van btw: geen btw aanrekenen op je inkomsten en geen btw recupereren op je uitgaven. In een notendop is dat een samenvatting van je rechten en plichten op vlak van btw. 

Als je dan iets aankoopt bij een Europese leverancier én je geeft je ondernemingsnummer door, dan is de kans reëel dat deze leverancier 0% btw zal aanrekenen op zijn factuur. Wat fout is, die leverancier had je namelijk wél btw moeten aanrekenen. 

Gezien je door de btw-vrijstelling weinig te maken hebt met btw, gaan we je de achterliggende details besparen, maar deze Europese leverancier zal er – onterecht – vanuit gaan dat jij een btw-plichtige ondernemer bent en net daarom 0% btw aanrekenen. 

Deze leverancier had je zijn lokaal btw-tarief moeten aanrekenen.

Wat als ik toch een factuur krijg met 0% btw van een Europese leverancier?

Laat dat zo snel mogelijk weten aan je leverancier. Vraag of hij je ter vervanging een correct factuur wil opmaken waarop hij zijn normale btw-tarief aanrekent, met andere woorden het btw-tarief alsof je een particulier zou zijn.

Hoe kan ik dat in de toekomst vermijden?

Ofwel geef je je ondernemingsnummer door aan je leverancier, maar kan je uitdrukkelijk doorgeven dat je btw-vrijgesteld bent. Zo zal je een factuur ontvangen met correct aangerekende btw.

Kan je niet doorgeven dat je vrijgesteld bent van btw? Dan geef je best je ondernemingsnummer niet door aan je Europese leverancier. Zo zal die je automatisch beschouwen als een particulier en bijgevolg een factuur sturen met zijn btw-tarief op. 

Het feit dat je ondernemingsnummer niet wordt vermeld op de factuur, is op zich geen bezwaar voor je boekhouding. Zolang uit de omschrijving op het factuur voldoende blijkt dat het een beroepsmatige uitgave is, kan die factuur nog altijd in je boekhouding.

Hoe verwerk ik een factuur van een Europese leverancier in Dexxter?

Als je een correct factuur hebt ontvangen van je Europese leverancier (met doorrekening van zijn btw-tarief), dan mag je het factuurtotaal inclusief buitenlandse btw invullen bij factuurbedrag. 

De buitenlandse btw die je terecht is aangerekend, is namelijk gewoon een extra deel van je uitgave. Die telt dus gewoon mee als een kost voor je boekhouding.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail

Neem zelf je administratie in handen.

Je kan nog steeds kiezen voor een boekhouder. Dankzij het gratis kijkaccount kan die zich volledig focussen op het geven gericht advies om jou te helpen groeien!

Relaxe ondernemer