Verzendkosten in je boekhouding? 2 voorbeelden

Verzendkosten in je boekhouding_ 2 voorbeelden
Inhoudstabel

Het komt vaker voor dan je zou denken, zowel bij je aankopen als zelfstandige als bij je eigen verkopen. Er worden verzendkosten aangerekend door je leverancier (of jij wil de kosten van verzending aanrekenen aan je klant) en je vraagt je af of deze kosten (inkomsten) een plaatsje hebben in je boekhouding?

Verzendkosten op je aankopen

Wat met een leverancier die extra kosten voor de verzending aanrekent? Komen deze extra kosten in je boekhouding? Zo ja, hoe boek je ze dan in?

Kosten van verzending komen zeker en vast in je boekhouding! Hier mag je gebruik maken van het principe ‘bijzaak volgt hoofdzaak’, de verzendkosten (bijzaak) zullen dus deel uitmaken van de ‘hoofdzaak’ die je hebt aangekocht.

Heb je bijvoorbeeld wat handelsgoederen aangekocht voor €100 excl. btw, waarbij vervolgens nog eens €10 excl. btw extra kosten voor de verzending zijn aangerekend? Dan mag je simpelweg voor €110 excl. btw aan handelsgoederen inboeken. Er hoeft boekhoudkundig geen opsplitsing te zijn tussen wat je hebt aangekocht (hoofdzaak) en de verzendkosten (bijzaak).

Verzendkosten op je verkopen

Net zoals bij de aankopen mag je ook hier gebruiken maken van het principe ‘bijzaak volgt hoofdzaak’. Jij hebt iets verkocht (hoofdzaak) en moet dat vervolgens gaan verzenden naar je klant (bijzaak).

Aan jou de keuze of je die kosten apart gaat vermelden op je verkoopfactuur, dat mag altijd, maar is zeker geen verplichting.

Voor je boekhouding maakt het echter geen verschil, die verzendkosten zijn evengoed een onderdeel van je inkomsten. Je rekent extra kosten door aan jouw klant en bijgevolg maken ze deel uit van je verkopen, het maakt daarbij geen verschil of je de kosten van verzending een-op-een doorrekent of hier een winstmarge op neemt.

Op verzendkosten pas je ook btw toe!

Hier ontstaat wel eens wat verwarring, want als jij bijvoorbeeld postzegels gaat aankopen, betaal je daar geen btw op. Postzegels zijn wettelijk volledig vrijgesteld van btw.

Daardoor zou je als ondernemer de veronderstelling kunnen maken dat je op de verzendkosten (de postzegels) geen btw moet aanrekenen als je die doorrekent aan jouw klant, maar dat is fout!

Je moet wel degelijk op héél de verzendkosten btw aanrekenen, hetzelfde btw-tarief als voor de producten die je verkoopt.

  • Verkoop je iets waarop je 6% btw moet aanrekenen, dan zijn de kosten van verzending ook met 6% btw.
  • Verkoop je iets waarop je 21% btw moet aanrekenen, dan zijn de kosten van verzending ook met 21% btw.
  • Zowel 6% als 21% btw, verschillende producten met andere woorden? Dan is er een tolerantie van de overheid, de kosten van verzending mogen aan het laagste btw-tarief.

Twee voorbeelden ter verduidelijking:

Eén btw-tarief

Fout Juist 
1 printer (excl. btw)€100 1 printer (excl. btw)€100
Btw 21%€21 Kosten verzending (excl. btw)€10
Kosten verzending€10 Btw 21%€23,1
Totaal€131 Totaal€133,1

Meerdere btw-tarieven

Fout Juist 
1 printer (excl. 21% btw)€100 1 printer (excl. btw)€100
10 broden (excl. 6% btw)€2010 broden (excl. 6% btw)€20
Btw (€21 + €1,2) €22,2Kosten verzending (excl. 6% btw, laagste tarief)€10
Kosten verzending€10 Btw (€21 + €1,2 + €0,6)€22,8
Totaal€152,2 Totaal€152,8

Dexxter maakt het jou makkelijk!

Dexxter is de boekhoudtool voor de Belgische eenmanszaak die zelf zijn boekhouding in handen wil nemen!

Start vandaag je gratis proefperiode. Zo kan je rustig al onze functionaliteiten te ontdekken, waaronder het inboeken van uitgaven en het aanmaken van verkoopfacturen, al dan niet met verzendkosten!

Heb je nog specifieke vragen? Dat is perfect normaal, veel van je concullega’s trouwens!

Net daarom hebben we in Dexxter ook een community gebouwd. Dat is een plaats in de applicatie waar ondernemers vragen kunnen stellen en antwoorden kunnen krijgen van andere ondernemers, samen sparren om zo tot oplossingen te komen.

Tips template 12

Tip:

Dexxter biedt gratis webinars en online cursussen zodat je steeds up-to date bent met jouw boekhoudkennis!

Je staat er niet alleen voor als (startende) zelfstandige, laat dat duidelijk zijn!

Artikel delen

Artikel delen

Eenvoudig ingeven en beheren van je uitgaven

Optimaliseer je boekhouding en vergeet geen enkele uitgave. Foto’s van bonnetjes kan je zelfs inscannen via onze app.

Uitgaven beheren was nog nooit zo eenvoudig

Dexxter zorgt mee voor het goede beheer van je zaak. Zo sporen we automatisch foutjes op en geeft het platform automatisch advies. 

Pijl 1 - geel