Als ondernemer in bijberoep is het niet evident om enerzijds de juiste verzekeringen af te sluiten én anderzijds te voorkomen dat je oververzekerd aan de slag gaat.
Wij zetten alvast de zin (én de onzin) van de meest courante verzekeringen als ondernemer op een rijtje.
Verzekering Burgerlijke aansprakelijkheid
Je veroorzaakt onopzettelijke schade aan goederen of mensen terwijl je je zelfstandige activiteit uitoefent. Een ongeluk(je) kan snel gebeurd zijn, maar je kan er je gelukkig ook goed voor laten verzekeren.
Dan kom je uit bij deze klassieker, de burgerlijke aansprakelijkheid (BA).
Spring even binnen bij je verzekeraar, laat hem even weten welke zelfstandige activiteit je uitoefent en hij levert je een voorstel op maat af.
Verplicht? Zeker niet (behoudens enkele uitzonderingen hieronder). Toch geven we je als tip mee dat een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid – afhankelijk van je activiteit uiteraard – niet al te duur is en je toch verzekerd bent voor schade die verband houdt met je bedrijfsactiviteit.
Uitzonderingen:
Sommige sectoren vallen onder een beroepsinstituut, denk bijvoorbeeld aan architecten of artsen. Die zullen via hun beroepsinstituut toch verplicht een indekking burgerlijke aansprakelijkheid moeten afsluiten.
Brandverzekering
Vermoedelijk ben je al vertrouwd met een brandverzekering voor je eigen woning. Toch kan het interessant zijn om ook hier even contact op te nemen met je makelaar en de dekking die je al hebt even te bespreken.
Soms heb je als ondernemer behoorlijk wat materiaal aangekocht met een stevig prijskaartje. Bijgevolg zal je klassieke brandverzekering misschien snel onvoldoende zijn om al dat prijzig materiaal van je onderneming te dekken. Tijd om even samen te zitten met je makelaar en een aangepast voorstel te ontvangen.
Verplicht? Voor je zelfstandige activiteit zeker niet, maar soms kan je met een kleine toevoeging aan je reeds bestaande brandverzekering ook dat iets duurdere materiaal van je onderneming mee verzekeren.
Heb je een publiek toegankelijk bedrijfspand?
Neem dan toch even contact op met je makelaar, want voor publiek toegankelijke bedrijfslokalen is er wel een verplichte verzekering objectieve aansprakelijkheid.
Een verzekering gewaarborgd inkomen
Hier moet je als ondernemer in bijberoep geen aandacht aan besteden. Je bent namelijk werknemer in hoofdberoep en je blijft vanuit dat statuut genieten van een sociaal vangnet.
Stel dat je bijvoorbeeld ernstig ziek wordt? Uiteraard zal je je zelfstandige activiteit niet meer kunnen uitoefenen, maar geen zorgen want als werknemer in hoofdberoep zal je nog steeds kunnen terugvallen op een uitkering.
Aanvullende pensioenopbouw
Als zelfstandige heb je heel wat manieren om je pensioen een duwtje in de rug te geven, denk bijvoorbeeld aan een VAPZ (Vrij Aanvullende Pensioenopbouw voor Zelfstandigen) of POZ (Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen).
Als ondernemen niet je hoofdberoep is, hoef je daar gelukkig geen aandacht aan te besteden, omdat je als werknemer in hoofdberoep voldoende aan pensioenopbouw doet.
Wil je toch je pensioen een extra duwtje in de rug geven?
Zelfs dan is een VAPZ of POZ (vaak) geen mogelijkheid in bijberoep.
Je moet namelijk al minstens evenveel sociale bijdragen betalen als een zelfstandige in hoofdberoep, pas dan kan je een VAPZ of POZ afsluiten als ondernemer in bijberoep. Zeker niet onmogelijk, maar dan moet je méér dan 14.000 euro winst op jaarbasis hebben.
Omzetverzekering
Een omzetverzekering kan een lifesaver zijn als één van de sleutelfiguren in je bedrijf uitvalt. Het keert een rente uit om de omzetverliezen te compenseren. De premies zijn fiscaal aftrekbaar, maar de ontvangen vergoedingen zijn belastbaar.
Faillissementsverzekering
Een faillissementsverzekering is een reddingsboei voor elke zelfstandige. Het biedt maandelijkse uitkeringen voor een beperkte periode als je failliet gaat. De premies voor deze verzekering zijn fiscaal aftrekbaar, maar houd er rekening mee dat de uitkeringen belastbaar zijn.
Zie je door het bos de bomen niet meer? Geen zorgen!
Onze partner KBC zet je graag op weg!
Klaar om er in te vliegen als zelfstandige?
Graag meer weten over ondernemen in bijberoep? Ontdek er alles over in onze gratis snelcursus.
Daarna kan je aan de slag met Dexxter, het boekhoudprogramma voor de ondernemer met een eenmanszaak die zijn boekhouding zelf in handen wil nemen.
Heb je nog vragen? Perfect normaal hoor, daarvoor hebben we de Dexxter community gebouwd. Dat is een ruimte in de applicatie waar Dexxter-ondernemers tal van vragen stellen aan andere ondernemers én antwoord krijgen. Of start je direct in hoofdberoep? Lees dan ons artikel over verzekeringen voor ondernemers in hoofdberoep.
Je stelt je vragen aan andere ondernemers met een eenmanszaak, zo pik je ervaring mee van ondernemers die jouw hindernissen al hebben overwonnen.