(Hoe)lang moet ik mijn boekhouding bewaren?

Hoe(lang) moet ik mijn boekhouding bewaren?

Als ondernemer moet je een boekhouding bijhouden, denk aan: verkoopfacturen, aankoopfacturen, btw-aangiftes … Dat zijn heel wat belangrijke documenten die je best veilig en voldoende lang bewaart, maar hoe(lang) dan?

Digitale documenten

Een Dexxter-gebruiker wou zijn hele papieren administratie vervangen door digitale documenten. Uiteraard wou hij daarbij alle regels en verplichtingen naleven. Hij wou zeker zijn dat Dexxter hem kon helpen met zijn digitale zorgen en stelde zijn vraag op ons Dexxter-forum.

Iets digitaal bewaren, is dat voldoende?

Zeker en vast! De digitale variant wordt perfect aanvaard bij fiscale controle. Sterker nog, digitaal bewaren wordt zelfs aangemoedigd omdat je zo oneindig lang kan bewaren zonder verlies van leeskwaliteit.

Een restaurantbonnetje op papier bewaren voor de komende jaren? De kans is groot dat je binnen twee jaar nog amper kan lezen wat er juist op het bonnetje stond omdat inkt nu eenmaal vervaagd op papier. Dan heb je een fiscale controle waarbij je eigenlijk meer bezig bent met het ontcijferen van wat er op je restaurantbonnetjes stond.

Zijn er (vorm)vereisten?

Eenvoudig gezegd: je moet iets op een digitale manier bewaren zodat je het gedurende de hele bewaartermijn leesbaar kan tonen.

Met andere woorden, als je iets zou opslaan in PDF, JPG, PNG … dan ben je zeker dat het is bewaard in een digitale vorm die leesbaar zal blijven gedurende de hele bewaartermijn. De kans dat PDF niet meer zou bestaan (of niet meer toonbaar kan worden geopend) is namelijk quasi onbestaand.

Hoelang moet ik mijn boekhouding bijhouden?

Hier is er geen verschil tussen de papieren versie of de digitale variant. De minimale bewaartermijn voor de belastingen en de BTW is zeven jaar.

Om helemaal correct te zijn, die zeven jaar begint pas te lopen vanaf 1 januari van het jaar volgend op het jaar waarin de factuur is opgemaakt.

En Dexxter?

Dexxter ontzorgt je ook hier! Wij bewaren namelijk elk document voor zolang wettelijk nodig is.

Maak je ook geen zorgen over het nemen van back-ups, want wij nemen back-ups en back-ups van onze back-ups. Better safe than sorry.

Stel dat je zou stoppen als ondernemer en bijgevolg ook je Dexxter-abonnement stopzet? Dan kan je eenvoudigweg aan onze support vragen om je in bulk alle databestanden van je boekhouding door te sturen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Neem zelf je administratie in handen.

Je kan nog steeds kiezen voor een boekhouder. Dankzij het gratis kijkaccount kan die zich volledig focussen op het geven gericht advies om jou te helpen groeien!

Relaxe ondernemer