Zijn representatiekosten van eenmanszaak aftrekbaar?

Zijn representatiekosten van eenmanszaak aftrekbaar?
Inhoudstabel

In dit artikel onderzoeken we of representatiekosten aftrekbaar zijn in de boekhouding van jouw eenmanszaak. We leggen ook de soorten representatiekosten uit en hoe je deze kosten het beste bijhoudt!

Heb je een opfrissing nodig over de betekenis van representatiekosten? Bekijk dan zeker ons artikel over de betekenis van representatiekosten.

Aftrekbaarheid van representatiekosten

Representatiekosten zijn kosten die niet rechtstreeks verbonden zijn aan je kernactiviteit, maar wel bijdragen aan het genereren van inkomsten. De overheid zegt bijgevolg dat er toch enige beperking is aan de fiscale aftrekbaarheid van zo’n kosten.

Over het algemeen geldt dat representatiekosten voor 50% aftrekbaar zijn van de belastingen. Maar excessieve kosten kan de fiscus altijd weigeren. Opletten dus als je representatiekosten overdreven of buitensporig hoog zijn.

Tips template

Tip

Het is belangrijk om al je representatiekosten goed bij te houden en te documenteren. Hoe meer bewijs, hoe beter je ze kunt verantwoorden bij een eventuele controle.

Representatiekosten boekhouding

Omdat representatiekosten vaak klein en versnipperd zijn, is het niet altijd makkelijk om bonnetjes en bewijzen te verzamelen. Toch is dit cruciaal voor de aftrekbaarheid. Hier enkele tips:

? Maak foto’s van bonnetjes als je ze niet kunt bewaren

? Maak duidelijke notities (op het bonnetje) met de reden van de kost

? Bijhouden in een digitale app.

Tips template 13

Optimaliseer je boekhouding en vergeet geen enkele uitgave met Dexxter!

Zo creëer je een duidelijk overzicht dat de fiscus zal overtuigen van de noodzaak van je representatiekosten.

Houd het onder controle met Dexxter

We hopen dat je nu een veel beter beeld hebt van de aftrekbaarheid van representatiekosten. Het is een complex onderwerp met heel wat valkuilen. Maar niet getreurd, met de juiste tools houd je alles makkelijk onder controle!

Het beheren van representatiekosten was nog nooit zo gemakkelijk als met Dexxter, de user-friendly boekhoudsoftware voor eenmanszaken! Beheer al je inkomsten en uitgaven in een handomdraai. Zo hou je nauwkeurig bij welke representatiekosten je maakt en hoeveel je mag aftrekken.

Optimaliseer je boekhouding en vergeet geen enkele uitgave. Stop je bonnetjes in Dexxter hoe jij dat wil (mail, app, pc). ?

Tips template 25

Zelf boekhouden voor Belgische eenmanszaken!

Probeer Dexxter gratis uit via onze proefperiode van 30 dagen!

Artikel delen

Artikel delen

Eenvoudig ingeven en beheren van je uitgaven

Optimaliseer je boekhouding en vergeet geen enkele uitgave. Foto’s van bonnetjes kan je zelfs inscannen via onze app.

Uitgaven beheren was nog nooit zo eenvoudig

Dexxter zorgt mee voor het goede beheer van je zaak. Zo sporen we automatisch foutjes op en geeft het platform automatisch advies. 

Pijl 1 - geel