Is kledij een aftrekbare beroepskost?

Is kledij een aftrekbare beroepskost?
Inhoudstabel

Misschien wel de meest gestelde vraag van allemaal: “is mijn t-shirt, trui, broek of jas aftrekbaar?”. In dit artikel kom je te weten welke soorten kleding aftrekbaar zijn en welke niet in je boekhouding thuishoren.

Specifieke beroepskledij?

Kledingkosten horen meestal niet thuis in je boekhouding, tenzij ze vallen onder de noemer ‘veiligheids- en beroepskleding’. Dit zijn bijzondere stukken die je draagt tijdens het werk, specifiek afgestemd zijn op je job, en niet dubbel kunnen dienen als je avond- of vrijetijdskleding. We praten dan over de overalls voor garagisten en slagers, helmen en veiligheidsschoenen voor bouwvakkers of de toga voor een advocaat. Daarnaast is de kledij die je gebruikt als artiest tijdens een act ook een beroepskost!

Niet specifieke beroepskledij

Maar hoe zit het dan met het kopen of huren van chique maatpakken die je aantrekt om je klanten te begroeten? ? Helaas, die vallen niet onder de noemer ‘beroepskleding’. Ook al draag je ze om een goede indruk te maken, de fiscus ziet ze nog steeds als iets wat je ook buiten je werkuren kan dragen. Je kan ze ook niet gedeeltelijk opnemen in je aangifte!

Kledij met bedrijfslogo

Jassen en T-shirts die je bedrukt met je bedrijfslogo vallen onder publiciteitskosten. Deze kan je dus ook binnenbrengen als kosten. Zorg er dan wel voor dat het logo groot en duidelijk is aangebracht op de kledij.

Het publicitaire karakter moet voldoende duidelijk zijn!

Btw aftrekbaarheid van kledij

Zoals steeds het geval is, kan je enkel btw aftrekken voor zaken die je ook effectief kan inbrengen als kost. Ook de BTW op kleding die niet als beroepskleding of marketingkost geldt, kan je dus niet recupereren.

Het beheren van jouw uitgaven in Dexxter

Het beheren van specifieke beroepskledij was nog nooit zo gemakkelijk als met het all-in-one boekhoudplatform Dexxter!

Optimaliseer je boekhouding en vergeet geen enkele uitgave. Stop je bonnetjes in Dexxter hoe jij dat wil (mail, app, pc). ?

Dexxter is speciaal gemaakt voor Belgische eenmanszaken, omdat wij erin geloven dat zelf boekhouden echt niet moeilijk hoeft te zijn.

Tips template 22

Tip

Probeer Dexxter gratis uit via onze proefperiode van 30 dagen!

Artikel delen

Artikel delen

Eenvoudig ingeven en beheren van je uitgaven

Optimaliseer je boekhouding en vergeet geen enkele uitgave. Foto’s van bonnetjes kan je zelfs inscannen via onze app.

Uitgaven beheren was nog nooit zo eenvoudig

Dexxter zorgt mee voor het goede beheer van je zaak. Zo sporen we automatisch foutjes op en geeft het platform automatisch advies. 

Pijl 1 - geel