Je btw-listing: handige tips en 3 scenario’s!

Je btw-listing_ handige tips en 3 scenario’s!
Inhoudstabel

In dit artikel kan je terugvinden wat een btw-listing juist is, wanneer je hem moet indienen en waar je op moet letten als btw-plichtige, btw-vrijgestelde en niet btw-plichtige… Maar ontdek vooral hoe makkelijk zo’n aangifte is via de handige video’s in dit artikel!

Wat is een btw-listing?

In de btw-listing, ook wel klantenlisting genoemd, vermeld je alle Belgische btw-plichtige en btw-vrijgestelde klanten aan wie je in het voorgaande kalenderjaar voor minstens € 250 excl. btw aan diensten of producten hebt gefactureerd.

Dat lijstje van het voorgaand jaar moet je dan aan de btw-administratie bezorgen via hun digitaal portaal genaamd Intervat. Geen zorgen, want Dexxter zorgt voor dat lijstje gekoppeld aan een eenvoudig stappenplan zodat je eenvoudig kan indienen.

Wat staat er juist in?

Hieronder even de theorie, maar onze tip: gebruik gewoon Dexxter! Wij zorgen er automatisch voor dat de juiste klanten 100% correct op je aangifte terecht komen!

Hoe eenvoudig het via Dexxter is, moet je vooral zelf ontdekken via de handige video’s in dit artikel! Hieronder toch even de theorie wat er wél of niet op de btw-listing terecht komt!

Het is dus een overzicht waarin je aan de btw-administratie laat weten aan welke Belgische btw-plichtige of btw-vrijgestelde klanten je in het voorgaande kalenderjaar voor minstens € 250 excl. btw op jaarbasis hebt gefactureerd.

Het gaat dus om je btw-plichtige en btw-vrijgestelde klanten (btw-vrijgesteld = kleine ondernemingen met een omzet kleiner dan € 25.000 op jaarbasis die een btw-vrijstelling hebben aangevraagd). 

Vrije beroepen, zoals onder andere artsen, kinesisten, verpleegkundigen, … zijn niet btw-plichtig. Je hoeft hen dan niet op te nemen in je btw-listing.

Om tot dat resultaat te komen, filter je eerst op klantniveau: bij elke klant stel je jezelf de vraag: is de klant een btw-plichtige of een btw-vrijgestelde ondernemer?

De klanten waarbij het antwoord “ja” is, daar filter je verder en kijk je naar het gefactureerde bedrag exclusief btw op jaarbasis. Heb je in het voorgaand kalenderjaar voor minstens € 250 excl. btw aan hem gefactureerd? Check, dan moet hij mee op de aangifte.

Uiteraard mag je ook vanuit een ander invalshoek beginnen, eerst filter je op het bedrag van €250 excl. btw per klant. Pas daarna neem je een kijkje welke van deze klanten er btw-plichtige of btw-vrijgestelde ondernemers zijn, die blijven dan over voor je btw-listing.

Tips template 26

Doe je je boekhouding via Dexxter?

No worries dan, want Dexxter zorgt er namelijk voor dat jouw btw-listing netjes klaar staat, het filteren nemen wij voor onze rekening! Inclusief handig stappenplan om je listing in te dienen via Intervat.

Tot wanneer heb ik tijd?

Dat lijstje van klanten moet ten laatste tegen 30 maart worden ingediend via Intervat, het digitaal platform van de btw-administratie.

Bang om een deadline te vergeten? Neem gerust een kijkje op onze Dexxter-tijdlijn. Zo ben je zeker dat je nooit een deadline vergeet, want samen met al je andere fiscale deadlines vind je daar steeds een overzicht van je fiscale to-do’s.

Scenario 1: ik ben btw-plichtig en mijn btw-listing is leeg: moet ik dan ook iets indienen?

Jawel, altijd!

Niets aan te doen, maar als btw-plichtige ondernemer moet je altijd een btw-listing indienen, ook al is deze volledig leeg.

Dat is ook geen uitzonderlijke situatie, denk bijvoorbeeld aan een btw-plichtige kledingwinkel die alleen maar kledij heeft verkocht aan particuliere klanten in voorgaand kalenderjaar. Die zal een lege listing moeten indienen.

Of je hebt een webshop met een aantal btw-plichtige klanten, maar als je verkoopwaarde op jaarbasis per individuele klant onder de €250 excl. btw blijft, dan komt er niemand op je btw-listing terecht en dien je dus gewoon een lege listing in.

Hieronder kan je de video terugvinden die we specifiek hebben opgenomen voor de btw-plichtige ondernemers:

 

Scenario 2: ik ben zelf btw-vrijgesteld: moet ik dan een btw-listing indienen?

Jawel, maar niet altijd!

Ook als je zelf btw-vrijgesteld bent, kan het perfect dat je een listing moet indienen.

Is je btw-listing leeg? Dan hoef je helemaal niets te doen. Een indiening via Intervat is niet nodig.

Heb je minstens één klant op je btw-listing? Dan moet je wél degelijk een klantenlisting indienen.

Dat is een vaak voorkomend misverstand, maar als er minstens één klant op je btw-listing terecht komt, dan moet je als btw-vrijgestelde ondernemer wel degelijk een klantenlisting indienen.

Gebruik je Dexxter om je administratie op orde te houden? Leuk om te horen, want Dexxter geeft je gewoon automatisch een seintje als je een btw-listing moet indienen.

En via onze handige instructies weet jij bovendien exact wat je waar moet indienen op Intervat, geen kans op vergissingen dus!

Hieronder kan je de video terugvinden die we specifiek hebben opgenomen voor de btw-vrijgestelde ondernemers:

Scenario 3: ik ben zelf niet btw-plichtig: moet ik dan een btw-listing indienen?

Nee! Want je hebt helemaal niets met btw te maken, je valt namelijk onder de artikel 44-categorie van het btw-wetboek. Daar kan je bijvoorbeeld heel wat medische beroepen terugvinden, de klassiekers die niet btw-plichtig zijn.

Opgelet 1

We hebben het niet over btw-vrijgestelde ondernemers! Zie daarvoor het hoofdstuk hierboven.

Opgelet 2

Als je een gemengde btw-plichtige bent, zal je toch nog een listing moeten indienen. Dat wil zeggen dat een gedeelte van je activiteiten niet btw-plichtig zijn, denk aan de zuiver medische activiteiten bijvoorbeeld. Maar dat een ander deel van je activiteiten alsnog btw-plichtig of btw-vrijgesteld zijn, denk bijvoorbeeld aan de verkoop van producten of het verstrekken van opleidingen.

Dan ben je een gemengde btw-plichtige en zal je voor de activiteiten die btw-plichtig of btw-vrijgesteld zijn, toch een btw-listing moeten indienen.

Wil je graag Dexxter ontdekken?

Dat kan via Dexxter waarbij je altijd gebruik kan maken van onze 30 dagen gratis proefperiode. Zo heb jij tijd genoeg om al onze functionaliteiten te ontdekken, waaronder ook de module btw-listing.

Heb je nog specifieke vragen? Dat is perfect normaal, veel van je concullega’s trouwens!

Net daarom hebben we in Dexxter ook een community gebouwd. Dat is een plaats in de applicatie waar ondernemers vragen kunnen stellen en antwoorden kunnen krijgen van andere ondernemers, samen sparren om zo tot oplossingen te komen.

Daarnaast hebben we ook leercentrum ter beschikking Dexxter, boordevol content, video’s, cursussen …

Je staat er niet alleen voor als (startende) zelfstandige, laat dat duidelijk zijn!

Artikel delen

Artikel delen

Je belastingen & btw automatisch in orde

In Dexxter staan je belastingaangiftes automatisch voor je klaar op basis van je inkomsten en uitgaven. We verwittigen je wanneer elke fiscale deadline nadert.

Dien je aangiftes met vertrouwen in

Geen enkele boekhoudkennis nodig.

Pijl 1 - geel