De impact van inflatie op jouw eenmanszaak

De impact van inflatie op jouw eenmanszaak
Inhoudstabel

Wat is inflatie en hoe herken je het? ?

Inflatie is een fenomeen waarbij de algemene prijzen van goederen en diensten over een bepaalde periode stijgen. ? Met andere woorden, je koopkracht neemt af omdat je minder kan aanschaffen met hetzelfde bedrag aan geld. Laten we dit even illustreren met een eenvoudig voorbeeld:

Stel dat je vorig jaar een appel van kon kopen voor €0,90. Vandaag betaal je echter €1,07 voor dezelfde appel. Met andere woorden, je kan met die €0,90 geen appel meer kopen. Je geld is dus minder waard geworden en je koopkracht is gedaald. ?

Het is belangrijk op te merken dat inflatie een algeheel verschijnsel is en zich niet beperkt tot prijsstijgingen van enkele producten of diensten.

15

Wist je dat?

We spreken pas écht van inflatie wanneer er een algemene stijging van de prijzen plaatsvindt over een breed gamma aan goederen en diensten.

Gevolgen van inflatie voor eenmanszaken

Koopkracht van je inkomsten daalt ?De geldstroom die binnenkomt uit je bedrijfsactiviteiten verliest aan waarde naarmate de inflatie oploopt.
Aanpassing van je verkoopprijzen ?Om de inflatie het hoofd te bieden, zul je waarschijnlijk je verkoopprijzen moeten optrekken. Anders maak je minder winst.
Geld lenen wordt duurder ?Dit maakt het duurder om financiering aan te trekken voor investeringen of werkkapitaal voor je onderneming.
Geld afbetalen wordt goedkoper ?Vaste rente houdt maandelijkse afbetalingen stabiel, terwijl inkomsten met indexering kunnen stijgen (als je ook in loondienst werkt).
5

Tip

Pas jouw facturen in slechts enkele seconden aan, via het all-in-one boekhoudplatform voor eenmanszaken!

Probeer het nu 30 dagen uit via onze gratis proefperiode.

Hoe inflatierisico’s indijken als eenmanszaak

 Speel in op prijsfluctuaties ?Monitor voortdurend marktprijzen, pas geleidelijk je tarieven aan om klanten te behouden en schrik ze niet af.
 Kritisch evalueren van ondernemingsuitgaven. ?Beperk verspilling en onnodige kosten om winstmarges te behouden zonder prijswijzigingen.
Investeer in kwaliteit en efficiëntie ?Optimaliseer bedrijfsprocessen voor meer productiviteit en efficiëntie. Dit helpt inflatiestijgingen op te vangen zonder winstgevendheid te verliezen.
Communiceer open en eerlijk ?Wees transparant naar klanten bij prijswijzigingen. Leg uit waarom aanpassingen nodig zijn en toon begrip voor consumentenuitdagingen door inflatie.

De sleutel is anticiperen en aanpassen ?

Zoals je kan zien, heeft inflatie een verstrekkende impact op je eenmanszaak en je persoonlijke financiën. De sleutel is om continu de ontwikkelingen op de voet te volgen en tijdig bij te sturen waar nodig.

Anticipeer op veranderingen, pas je bedrijfsstrategie en uitgavenpatroon aan en communiceer open met je klanten. Zo kan je als ondernemende zelfstandige de uitdagingen van inflatie aanpakken en je winstgevendheid op lange termijn veiligstellen. Niet twijfelen dus, maar doorzetten! ?

Artikel delen

Artikel delen

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Hét boekhoudplatform voor Belgische eenmanszaken

Alles wat je nodig hebt om als eenmanszaak je boekhouding zelf te doen binnen handbereik. Geen boekhouder nodig dus, maar het kan ook met boekhouder.

Pijl 1 - geel