Freelancer worden, hoe werkt dat?

Freelancer worden, hoe werkt dat?
Inhoudstabel

Steeds meer mensen kiezen ervoor om als zelfstandige te werken en de vrijheid te genieten die freelancen met zich meebrengt. Als je overweegt de sprong te wagen en dus freelancer te worden, biedt Dexxter de ondersteuning en hulpmiddelen die je nodig hebt om succesvol te starten. In dit blogartikel vind je een volledig stappenplan om jouw werk als freelancer succesvol te starten! 

Freelancer worden houdt in dat je als zelfstandige professional werkt, meestal op projectbasis, voor verschillende opdrachtgevers. Hier zijn enkele stappen die je kunt overwegen als je freelancer wilt worden:

Stap 1: Ontdek je passie en vaardigheden

Voordat je begint, is het cruciaal om te begrijpen wat je passie is en welke vaardigheden je bezit. Wij moedigen je aan om te identificeren waar je echt goed in bent en waar je gepassioneerd over bent. Dit zal niet alleen je werkplezier vergroten, maar ook de basis vormen voor je freelance diensten.

Stap 2: Opbouwen van portfolio / referenties

Een indrukwekkend portfolio is je visitekaartje als freelancer. Of dit nu realisaties zijn of referenties van opdrachtgevers maakt weinig uit, dit is immers afhankelijk van je niche. Het kan geen kwaad om te investeren in een professionele website zodat mensen in een oogopslag kunnen zien waarvoor jij staat. Of het nu gaat om grafisch ontwerp, schrijven, programmeren, of andere diensten, potentiële klanten willen bewijs zien van wat je kunt bereiken.

Stap 3: Tarieven bepalen

Een van de meest gestelde vragen bij freelancers is: “Hoeveel moet ik in rekening brengen?” Je kan best je eigen tarieven vaststellen op basis van je ervaring en de waarde die je levert en onderzoek doen naar de tarieven die worden gebruikt in jouw vakgebied. Vraag ook eens rond in je netwerk als je mensen kent die bekend zijn met de sector!  

Stap 4: Registreren bij een sociaal verzekeringsfonds

Als je echt wilt beginnen als freelancer, dan ben je eerst verplicht om jezelf in te schrijven bij een sociaal verzekeringsfonds. Er zijn in verschillende sociale verzekeringsfondsen zoals Acerta , Liantis of Xerius die voor jou de nodige zaken in orde brengen en samen hen bespreek je belangrijke zaken zoals de inschrijving in het KBO, bepaling van ondernemingsvorm, je sociaal statuut, btw-statuut etc. Wil je meer te weten komen over de functie van een sociaal verzekeringsfonds en welke je moet kiezen? Bekijk dan zeker dit blogartikel

Stap 5: Promotie en netwerken

Begin met het promoten van jezelf via online platforms, sociale media en netwerkevenementen. Bouw een professioneel netwerk op en zoek naar mogelijkheden om je diensten aan te bieden.

Stap 6: Duidelijke afspraken maken

Voorkom misverstanden en conflicten door duidelijke contracten op te stellen met je opdrachtgevers. Het team van Dexxter raadt aan om de scope van het werk, tarieven, deadlines en andere belangrijke voorwaarden schriftelijk vast te leggen.

Daarnaast is het ook belangrijk dat jouw verkoopfacturen, die je opstuurt naar je opdrachtgever, alle nodige informatie bevatten. Bekijk daarom zeker het artikel over hoe je de perfecte factuur opmaakt. Of je maak je facturen via het boekhoudplatform van Dexxter zodat je niet alleen wettelijk in orde bent met je facturen, maar ook zo weinig mogelijk tijd verliest!  

Stap 7: Overzicht van je financiën

Een duidelijk financieel overzicht is cruciaal voor het succes van elke freelancer. Via Dexxter kan je overzichtelijk jouw inkomsten en uitgaven bijhouden en zoveel meer. Nog niet overtuigd? Bekijk dan zeker de 5 redenen om te starten met Dexxter

Tips template 12

Tip:

Je kan het boekhoudplatform van Dexxter ook gebruiken in combinatie met supervisie van een boekhouder.

Stap 8: Verbeter je vaardigheden

Blijf je vaardigheden en kennis ontwikkelen om concurrerend te blijven in de markt. Dit kan betekenen dat je nieuwe tools leert gebruiken, trends volgt en je netwerk blijft uitbreiden.

Weet jij nog niet veel over boekhouden of wil je up-to-date blijven met je huidige kennis? Volg dan gerust een webinar of cursus mee van Dexxter!

Stap 9: Geniet van de reis

Freelancer worden is een avontuurlijke reis. Probeer van elk moment te genieten, zowel de hoogte- als dieptepunten. Leer van je ervaringen en groei als professional. Met de ondersteuning van Dexxter en deze gids ben je goed op weg naar een succesvolle start als freelancer. We wensen je veel succes op je freelance reis!

Artikel delen

Artikel delen

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Pijl 1 - geel