Boekhouder versus Accountant: De belangrijkste verschillen

Boekhouder versus Accountant: De belangrijkste verschillen
Inhoudstabel

Bij het navigeren door de financiële wateren van jouw onderneming kom je onvermijdelijk de termen ‘boekhouder’ en ‘accountant’ tegen. Maar wat onderscheidt een boekhouder nu echt van een accountant? Dit artikel onthult de belangrijkste verschillen tussen deze twee belangrijke beroepen in de financiële wereld.

Wat is een Boekhouder? ?

Een boekhouder is een professional die zich bezighoudt met het beheer en onderhoud van de financiële administratie van een bedrijf. Dit kan variëren van het bijhouden van inkomsten en uitgaven tot het voorbereiden van jaarrekeningen. Hij zal dit doen als werknemer van dat bedrijf.

Boekhouders kunnen verschillende opleidingen volgen in België. Dit kan een driejarige bacheloropleiding aan een hogeschool zijn, of een graduaatsopleiding in het volwassenenonderwijs. Deze persoon gaat vervolgens aan de slag voor een bedrijf waarbij hij de rol als boekhouder opneemt.

Maar we spreken hier niet van een accountant! Voordat iemand zich officieel accountant mag noemen, moet hij of zij erkend worden door het Institute for Tax Advisors and Accountants (ITAA).

Wat is een Accountant? ?

Een accountant houdt zich ook bezig met het beheer en onderhoud van de financiële administratie van een (of meerdere) bedrijf. Maar een accountant mag dit vanuit een zelfstandig statuut doen, als onafhankelijk persoon ten opzichte van het bedrijf waarvoor hij de boekhouding voert.

Maar deze persoon kan ook intern, als werknemer, aan de slag gaan voor een bedrijf. Waarbij hij of zij de positie van accountant aanneemt.

De titel accountant vloeit voort uit een erkenning door het beroepsinstituut van boekhouders. Zoals hiervoor reeds aangehaald, moet een accountant daarvoor dus erkend zijn door het Institute for Tax Advisors and Accountants (ITAA). Hier komen heel wat kwaliteitsvereisten bij kijken en opleidingen die moeten gevolgd worden.

De belangrijkste verschillen tussen een Boekhouder en een Accountant ⚖️

Wil je iemand aannemen als werknemer die zich zal ontfermen over de financiële kant van jouw onderneming? Dan spreek je over een persoon die de functie als boekhouder op zich neemt.

Wil je een extern bedrijf of persoon inschakelen dat zich ontfermt over jouw boekhouding? Dan moet die persoon wettelijk verplicht een accountant zijn, die ook is ingeschreven bij het Institute for Tax Advisors and Accountants (ITAA).

Tips template 22

Tip:

Het boekhoudplatform van Dexxter kan zowel volledig zelfstandig als samen met supervisie van een accountant gebruikt worden!

Probeer Dexxter gratis uit voor 30 dagen via onze proefperiode!

Artikel delen

Artikel delen

Bespaar tot €2.000 per jaar aan boekhoudkosten

Te klein voor een boekhouder? Met Dexxter doe je de boekhouding van je eenmanszaak zelf voor €180 excl. btw per jaar.

Doe je boekhouding zelf

Door je boekhouding zelf te doen krijg je vat op de cijfers van je eenmanszaak én bespaar je tot wel €2.000 per jaar.

Pijl 1 - geel