Transitiepremie voor zelfstandigen in hoofdberoep

Transitiepremie zelfstandige in hoofdberoep - Dexxter
Inhoudstabel

Wil je als werkzoekende aan de slag gaan als zelfstandige in hoofdberoep?

Goed nieuws, want als je voldoet aan een aantal voorwaarden, helpt de transitiepremie voor zelfstandigen om de stap richting ondernemen te zetten. Hier kan je alvast wat extra informatie terugvinden over de transitiepremie.

Betaal je belastingen op een transitiepremie?🔎

De transitiepremie is een beroepsinkomen en wordt dus ook belast als beroepsinkomen.

Als voorbeeld: een verkoopfactuur maken aan een klant ter waarde van 1.000 euro en vervolgens op die 1.000 euro sociale bijdragen en personenbelasting betalen. Wel dat is identiek qua belastingdruk dan een transitiepremie krijgen ter waarde van diezelfde 1.000 euro.

Je betaalt in beide gevallen een identiek bedrag aan sociale bijdragen en personenbelasting. Uiteraard heb je steeds nog de mogelijkheid om kosten te maken en die 1.000 euro aan winst weg te werken via kosten.

Hoe kan je een transitiepremie aangeven in Dexxter?💶

Die transitiepremie kan je makkelijk in je Dexxter dossier stoppen via de inkomsten & uitgaven. Daar kan je via de manuele invoer (rechts bovenaan in de module inkomsten & uitgaven) omzet toevoegen aan je dossier.

Je kan kiezen voor de categorie “Inkomsten – verkoopfacturen” en het bedrag van de transitiepremie vermelden. Voor jezelf kan je er nog een optionele mededeling bijzetten, zodat je later nog weet waar deze boeking over gaat.

Er zit geen btw op de transitiepremie.

14

Wist je dat?

Wil je meer leren over ondernemerschap en boekhouding? Volg dan zeker een gratis webinar en/of cursus!

Artikel delen

Artikel delen

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Hét boekhoudplatform voor Belgische eenmanszaken

Alles wat je nodig hebt om als eenmanszaak je boekhouding zelf te doen binnen handbereik. Geen boekhouder nodig dus, maar het kan ook met boekhouder.

Pijl 1 - geel