Een cadeaubon verkocht?

Cadeaubon
Inhoudstabel

Heb je een eenmanszaak en verkoop je cadeaubons? Dan moet je op moment van verkoop eerst kijken naar het btw-tarief op de producten en/of diensten die je aanbiedt.

Cadeaubon voor iets aan één btw-tarief?

Dan mag je die bon onmiddellijk ingeven als een verkoop/inkomst, waarop je het toepasselijk btw-tarief aanrekent.

Als er later iemand deze bon komt inruilen, moet je niets meer registreren voor je boekhouding. De verkoop ervan zat al in je boekhouding.

Cadeaubon voor iets aan meerdere btw-tarieven?

Bijvoorbeeld een boekenwinkel die enerzijds boeken verkoopt aan 6% btw, maar ook cd’s aan 21% btw.

Als er iemand een cadeaubon komt kopen, is het onmogelijk om te weten of deze bon later wordt ingeruild voor iets aan 6% of 21% btw.

In dit geval moet je bij het uitgeven van de bon nog niets verwerken voor de boekhouding van je eenmanszaak.

Pas op moment dat de bon wordt ingeruild en je met zekerheid weet of het btw-tarief van 6% of 21% telt (of een combinatie), mag je de bon registreren als een verkoop. Je maakt op die dag een verkoopfactuur op voor de cadeaubon of je registreert het via de dagontvangsten van Dexxter.

Ben je niet btw-plichtig of btw-vrijgesteld?

Dan moet je uiteraard geen rekening houden met het btw-tarief. Handig, want dan is elke cadeaubon die je verkoopt ook gewoon rechtstreeks in je boekhouding op te nemen op het moment dat je verkoopt.

Komt er later iemand deze bon inruilen voor een van je producten of diensten? Dan moet je op dat moment niets meer doen voor de boekhouding van je eenmanszaak.

De inkomsten registreer je in de boekhouding op moment dat je de bon verkoopt. Het inruilen ervan op een later tijdstip heeft geen impact meer op je cijfers.

Artikel delen

Artikel delen

Professionele facturen en offertes maken & versturen

Verlies geen tijd meer met het opmaken, versturen en opvolgen van jouw facturen & offertes. Met Dexxter doe je het snel & ben je altijd 100% in orde.

Verstuur vandaag nog je eerste factuur of offerte

Pijl 1 - geel