De nummering van je verkoopfacturen

De nummering van je verkoopfacturen
Inhoudstabel

Op iedere verkoopfactuur moet verplicht een factuurnummer staan. Daar zijn een aantal redenen voor, enerzijds omdat de overheid het nu eenmaal verplicht, anderzijds omdat het behoorlijk wat structuur in je boekhouding kan brengen.

Op basis van een chronologische nummering kan de volledigheid van je boekhouding makkelijk worden nagekeken en kan je bijvoorbeeld eenvoudig verwijzen naar bepaalde verkoopfacturen indien nodig.

Wat is een factuurnummer? ?

Dat is een uniek nummer, verplicht te vermelden op elke verkoopfactuur en creditnota! Elk nummer mag maar éénmaal per jaar voorkomen op een verkoopfactuur.

Daarnaast moeten je factuurnummers altijd opeenvolgend zijn, de nummering moet dus steeds chronologisch op elkaar volgen zonder onderbrekingen. Het is wel toegestaan om een aparte nummering te hebben voor je verkoopfacturen en je creditnota’s.

Dexxter to the rescue? ?

Jawel, want als je een verkoopfactuur aanmaakt via Dexxter, zal er automatische een factuurnummer op worden vermeld. Op een chronologische manier krijgen al je verkoopfacturen zo automatisch een nummer toegewezen.

Stel dat je niet graag met verkoopfactuur nummer 1 begint, bijvoorbeeld omdat je net gestart bent als zelfstandige. Dan is het perfect toegestaan om je startnummer wat hoger te laten beginnen. Je hoeft met andere woorden niet met nummer 1 te beginnen, zolang je nummering daarna maar netjes blijft doorlopen.

Tips template 22

Wil je graag Dexxter ontdekken?

Probeer nu ons all-in-one boekhoudplatform voor eenmanszaken uit via een gratis proefperiode van 30 dagen.

Nummering aanpassen?

Wil je graag de start van je nummering aanpassen in Dexxter? Dat kan door naar de ‘Instellingen‘ te gaan in het linkerzijmenu en vervolgens te klikken op ‘Verkoopfactuur‘. Daar zal je de nummering kunnen aanpassen van je verkoopfacturen, creditnota’s en offertes.

Iets te snel een verkoopfactuur gemaakt?

Stel dat je toch iets te voorbarig was met het aanmaken van een verkoopfactuur. Je had in Dexxter al een verkoopfactuur aangemaakt en er is bijgevolg al een nummer toegekend aan deze factuur. Achteraf blijkt dat je toch iets te snel was, de verkoop gaat niet door en je verwijdert de verkoopfactuur uit Dexxter.

Je zal daardoor een gaatje hebben in je nummering tussen bijvoorbeeld verkoopfactuur 6 naar verkoopfactuur 8 (het eerstvolgende factuur).

Ook hier kan je makkelijk je nummering gaan rechtzetten. Wederom bij de ‘Instellingen‘ in het linkerzijmenu klik je door op ‘Verkoopfactuur‘ en pas je de nummering aan.

Kies je hier voor een nummer dat toch al in gebruik is, dan zal je bij het aanmaken van een verkoopfactuur een foutmelding krijgen dat dit nummer al in gebruik is.

Tips template 30

Benieuwd naar meer tips & tricks?

Volg dan onze gratis cursus of één van onze wekelijkse webinars!

Artikel delen

Artikel delen

Professionele facturen en offertes maken & versturen

Verlies geen tijd meer met het opmaken, versturen en opvolgen van jouw facturen & offertes. Met Dexxter doe je het snel & ben je altijd 100% in orde.

Verstuur vandaag nog je eerste factuur of offerte

Pijl 1 - geel