De nummering van je verkoopfacturen

De nummering van je verkoopfacturen

Op iedere verkoopfactuur moet verplicht een factuurnummer staan. Daar zijn een aantal redenen voor, enerzijds omdat de overheid het nu eenmaal verplicht, anderzijds omdat het behoorlijk wat structuur in je boekhouding kan brengen.

Op basis van een chronologische nummering kan de volledigheid van je boekhouding makkelijk worden nagekeken en kan je bijvoorbeeld eenvoudig verwijzen naar bepaalde verkoopfacturen indien nodig.

Wat is een factuurnummer?

Dat is een uniek nummer, verplicht te vermelden op elke verkoopfactuur en creditnota! Elk nummer maar éénmaal per jaar voorkomen op een verkoopfactuur.

Daarnaast moeten je factuurnummers altijd opeenvolgend zijn, de nummering moet dus steeds chronologisch op elkaar volgen zonder onderbrekingen. Het is wel toegestaan om een aparte nummering te hebben voor je verkoopfacturen en je creditnota’s.

Dexxter to the rescue?

Jawel, want als je een verkoopfactuur aanmaakt via Dexxter, zal er automatische een factuurnummer op worden vermeld. Op een chronologische manier krijgen al je verkoopfacturen zo automatisch een nummer toegewezen.

Tip!

Stel dat je niet graag met verkoopfactuur nummer 1 begint, bijvoorbeeld omdat je net gestart bent als zelfstandige. Dan is het perfect toegestaan om je startnummer wat hoger te laten beginnen. Je hoeft met andere woorden niet met nummer 1 te beginnen, zolang je nummering daarna maar netjes blijft doorlopen.

Wil je graag de start van je nummering aanpassen in Dexxter? Dat kan door naar de ‘Instellingen’ te gaan in het linker zijmenu en vervolgens te klikken op ‘Algemeen’. Daar zal je rechts in het scherm de nummering kunnen aanpassen van de verkoopfacturen, creditnota’s en offertes.

Iets te snel een verkoopfactuur gemaakt?

Stel dat je toch iets te voorbarig was met het aanmaken van een verkoopfactuur. Je had in Dexxter al een verkoopfactuur aangemaakt en er is bijgevolg al een nummer toegekend aan deze factuur. Achteraf blijkt dat je toch iets te snel was, de verkoop gaat niet door en je verwijdert de verkoopfactuur uit Dexxter.

Je zal daardoor een gaatje hebben in je nummering tussen bijvoorbeeld verkoopfactuur 6 naar verkoopfactuur 8 (het eerstvolgende factuur).

Ook hier kan je makkelijk je nummering gaan rechtzetten. Wederom bij de ‘Instellingen’ in het linker menu klik je door op ‘Algemeen’ en pas je de nummering aan.

Kies je hier voor een nummer dat toch al in gebruik is, dan zal je bij het aanmaken van een verkoopfactuur een foutmelding krijgen dat dit nummer al in gebruik is.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail

Neem zelf je administratie in handen.

Je kan nog steeds kiezen voor een boekhouder. Dankzij het gratis kijkaccount kan die zich volledig focussen op het geven gericht advies om jou te helpen groeien!

Relaxe ondernemer
Dexxter logo

Dé rechterhand voor bijberoepers en student-ondernemers

Nieuwsbrief

Door op 'inschrijven' te klikken ga je akkoord met het Privacybeleid.

© 2022 Dexxter. Alle rechten voorbehouden.
Let’s App, met handelsnaam Dexxter, is een leverancier van software.
Let’s App is geen accountantskantoor en verleent geen diensten waarvoor een erkenning bij het ITAA vereist is.

Wist je dat ook jij kan investeren in de toekomstplannen van Dexxter? Ontdek er hier meer over!