Stoppen met je eenmanszaak?

Stoppen met je eenmanszaak?
Inhoudstabel

Verschillende redenen kunnen leiden tot een stopzetting van je eenmanszaak: geen tijd, geen zin, te weinig omzet, …

Andere reden kan zijn dat je doorgroeit naar een vennootschap, ook dan zal je stoppen met je eenmanszaak van toepassing zijn. Want een vennootschap betekent een nieuwe ondernemingsvorm met een nieuw ondernemingsnummer.

Wat moet je doen om te stoppen met je eenmanszaak?

1) Ondernemingsnummer schrappen

Via een erkend ondernemingsloket kan je een ondernemingsnummer snel en eenvoudig laten schrappen. De kostprijs van zo’n schrapping bedraagt evenveel als het aanvragen zelf, namelijk €105,5 (prijs 2024).

Je ondernemingsnummer als eenmanszaak blijft trouwens altijd dezelfde. Start je later opnieuw een eenmanszaak op, dan zal dat met hetzelfde ondernemingsnummer zijn.

Tips template 11

Wist je dat?

Je kan een schrapping van je ondernemingsnummer (en btw-nummer) vastleggen voor een toekomstige datum. Je gaat bv. in mei langs bij een ondernemingsloket om dan al vast te leggen dat je stopzet op 30/06.

2) Btw-nummer stopzetten (ook btw-vrijgesteld!)

Ook hiervoor kan je terecht bij een erkend ondernemingsloket, op hetzelfde moment als wanneer je je ondernemingsnummer laat stopzetten. Kostprijs voor een stopzetting van je btw-nummer? Ongeveer €60 (prijs 2023).

Tips template 12

Tip

Ook als btw-vrijgestelde ondernemer (kleine onderneming omzet onder de €25.000 op jaarbasis) heb je een btw-nummer dat moet worden stopgezet.

3) Btw-aangifte indienen

Als je btw-plichtig was, zorg dan zeker dat je die laatste btw-aangifte nog indient. Elk begonnen kwartaal, maakt dat je voor dat kwartaal ook nog een btw-aangifte moet indienen!

Laat je bijvoorbeeld je btw-nummer schrappen op 10/07? Dan is het derde kwartaal nog begonnen voor je btw-activiteiten en moet je nog een btw-aangifte indienen voor het derde kwartaal.

Tip: laat de stopzetting van je ondernemingsnummer en btw-nummer samenvallen met de laatste dag van een kwartaal. Zo vermijd je verwarring over in te dienen aangiftes.

4) Klantenlisting

Wat is een klantenlisting nu alweer? Ontdek het hier.

Deze kan je bij stopzetting gelukkig al veel sneller indienen dan de normale aangifteperiode voor een klantenlisting. Als het btw-nummer wordt stopgezet, kan je onmiddellijk daarna ook al de klantenlisting indienen via Intervat. In te dienen op exact dezelfde manier als je een gewone klantenlisting zou indienen.

5) Personenbelasting

Stop je in 2024 met je zelfstandige activiteit? Dan zal je in 2025 een aangifte personenbelasting indienen die nog cijfers bevat van je zelfstandige activiteit gedurende 2024.

Tips template 23

Tip

Zorg dat je de codes en bijhorende cijfers voor je toekomstige belastingbrief nog uit Dexxter haalt.

6) Toekomstige controles

Het stopzetten van een btw-nummer leidt tot een hogere kans op controle, dat is algemeen geweten. Zo’n stopzettingscontroles gaan hoofdzakelijk om het btw-gebeuren. De btw-administratie wil namelijk weten of jij op investeringen waarop je in het verleden btw hebt gerecupereerd, ook de nodige rechtzetting hebt gedaan in de context van je stopzetting.

Je hebt bijvoorbeeld 1 jaar geleden een computer gekocht ter waarde van €2.000 excl. btw, waarop je toen €420 aan btw hebt gerecupereerd.
Je voelt aan dat het niet correct zou zijn om 1 jaar later je onderneming stop te zetten en geen rechtzetting te doen aan die gerecupereerde btw ter waarde van € 420.

Die rechtzetting kan je doen door investeringen te gaan verkopen voor dat je de onderneming stopzet. Dat kan aan externe partijen, maar evengoed kan je een verkoopfactuur maken aan jezelf (privé of aan je nieuwe vennootschap). Zorg dat je dit steeds aan marktconforme prijzen verkoopt én dat je kan aantonen dat de gehanteerde prijs marktconform was. Een soortgelijke prijszetting als op tweedehandswebsites kan hier bijvoorbeeld helpen om het marktconforme te bepalen. Zorg dat je deze prijzen van tweedehandswebsites ergens bewaart om te staven bij fiscale controle!

En wat moet ik uit Dexxter halen?

Makkelijk antwoord, namelijk niets.

Je mag er alles uithalen natuurlijk: aankoopfacturen, verkoopfacturen, resultatenrekeningen, dagboeken, … Maar Dexxter bewaart alles voor jou nog 10 jaar.

Val je terug op een niet betalende versie? Dan ga je niets meer zien staan in je profiel, maar achterliggend blijft alles netjes bewaard. Heb je toch een maandje nog eens toegang tot je Dexxter profiel nodig? Dan kan je simpelweg een maandabonnement nemen ter waarde van €20 exclusief btw.

Een kleine kostprijs die je de moeite bespaart om alles te exporteren.

Artikel delen

Artikel delen

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Hét boekhoudplatform voor Belgische eenmanszaken

Alles wat je nodig hebt om als eenmanszaak je boekhouding zelf te doen binnen handbereik. Geen boekhouder nodig dus, maar het kan ook met boekhouder.

Pijl 1 - geel