Het systeem van ‘btw-medecontractant’ komt er op neer dat jij als btw-plichtige ondernemer geen btw moet aanrekenen aan een btw-plichtige klant voor werken aan onroerende goederen. Dat is nog steeds een complexe definitie, geen zorgen hieronder leggen we stapsgewijs het systeem van de btw-medecontractant uit!
Btw-medecontractant: werken aan onroerende goederen?
Terug naar de definitie van btw-medecontractant, namelijk: als btw-plichtige ondernemer moet je geen btw aanrekenen aan een btw-plichtige klant voor werken aan onroerende goederen. 🧱
Laat ons beginnen met het begrip ‘werken aan onroerende goederen’. Dat klinkt complex, maar valt best mee. Denk aan allerlei werken aan een gebouw en/of grond. Daar vallen dus heel wat categorieën onder, bijvoorbeeld: schilderwerken, een nieuw dak, de aanleg van een oprit of tuin, verbouwingen aan een huis, appartement, het kuisen van een woning, …
De letterlijke definitie van een onroerend goed is de volgende: een stuk grond en alles wat in die grond zit of op die grond staat, inclusief alle zaken die vastzitten aan die grond of aan dat gebouw en die men niet kan meenemen zonder iets te beschadigen.
De voorwaarden?
- Zowel jijzelf als je klant moeten btw-plichtige ondernemers zijn die een periodieke btw-aangifte indienen.
- Het pand waar de werken aan zijn gebeurd, moet beroepsmatig worden gebruikt. Het mag daarbij ook gaan om gemengd gebruik, met andere woorden deels privé en deels beroepsmatig. Van zodra er beroepsmatig gebruik is, hoe klein dan ook, moet de facturatie via het systeem van de btw-medecontractant verlopen.
Btw-medecontractant: een verkoopfactuur maken?
Stel dat je als btw-plichtige ondernemer bepaalde elektriciteitswerken hebt uitgevoerd bij een btw-plichtige klant, dan moet je deze verkoopfactuur met 0% btw opmaken. Je bent in zo’n situatie wettelijk verplicht om via het systeem van de btw-medecontractant te werken.
Nieuw vanaf 1 januari 2023
1️⃣ Notificatieplicht
Er geldt voortaan een verplichting van de klant om spontaan te laten weten wanneer hij niet voldoet aan de voorwaarden om te factureren met medecontractant. Dit is vooral bedoelt voor de btw vrijgestelde ondernemingen (kleine onderneming, omzet lager dan €25.000 op jaarbasis), die hebben wel een btw-nummer, maar dienen geen btw-aangiftes in.
2️⃣ Nieuwe factuurvermelding
Vanaf 1 januari 2023 moeten de facturen die met medecontractant opgemaakt worden een nieuwe vermelding bevatten. In plaats van “btw verlegd” moet volgende melding aangebracht worden:
“Verlegging van heffing. Bij gebrek aan schriftelijke betwisting binnen een termijn van één maand na de ontvangst van de factuur, wordt de afnemer geacht te erkennen dat hij een belastingplichtige is gehouden tot de indiening van periodieke aangiften. Als die voorwaarde niet vervuld is, is de afnemer ten aanzien van die voorwaarde aansprakelijk voor de betaling van de verschuldigde belasting, interesten en geldboeten.”
Heeft btw-medecontractant een voordeel?
Als je een factuur opmaakt met 0% btw (btw verlegd), dan zit daar voor jou als verkoper geen voordeel aan. Je rekent geen btw aan, je ontvangt geen btw van je klant en je moet uiteraard geen btw doorstorten aan de btw-administratie voor dat verkoopfactuur.
Als je een factuur ontvangt met 0% btw (medecontractant), dan heb je daar als koper wel een voordeel bij. Je dient dan niet eerst de btw te betalen aan je leverancier om dan enkele weken/maanden later die btw te gaan recupereren in een btw-aangifte. Goed voor je cashflow!
Btw verlegd: Een voorbeeld
Een zelfstandige klusjesman voert onderhoudswerken uit aan een woning die deels beroepsmatig wordt gebruikt door mijnheer Janssens, een zelfstandige IT-consultant die btw-plichtig is. Mijnheer Janssens bezit de woning privé en heeft een klein thuiskantoor voor zijn zelfstandige activiteit.
Ook al zijn de onderhoudswerken verspreid over het hele huis (overwegend privé), van zodra ze ook betrekking hebben op het thuiskantoor (beroepsmatig) en mijnheer Janssens een factuur op zijn onderneming wenst, dan moet de zelfstandige klusjesman een verkoopfactuur opmaken met 0% btw, btw-medecontractant.
In deze video kan je ook terugvinden hoe je deze optie aanzet in Dexxter en vervolgens je verkoopfactuur maakt met btw-medecontractant!
Heb je nog vragen? 📢
Perfect normaal hoor! Heb je onze Dexxter-community al ontdekt? Daar stellen heel wat ondernemers tal van vragen over ondernemen, het inbrengen van kosten, het opmaken van verkoopfacturen … En ook over het systeem van de btw-medecontractant.
Wil je graag onze community ontdekken? Maak dan een profiel aan via Dexxter en ontdek het tijdens je 30 dagen gratis proefperiode.