Boekhoudprogramma of Boekhouder? Maak jouw keuze via het complete 10 stappenplan!

Boekhoudtool of Boekhouder? Het complete 10 stappenplan
Inhoudstabel

Het runnen van een eenmanszaak in België betekent het dragen van vele hoeden, van verkoop tot marketing en van klantenservice tot boekhouding. Vooral het beheren van de financiën kan overweldigend zijn. Maar dankzij de vooruitgang in technologie is er hulp bij de hand. Er zijn tal van boekhoudprogramma’s beschikbaar die het proces kunnen stroomlijnen. Maar is een boekhoudtool echt een vervanging voor een professionele boekhouder? In deze gids onderzoeken we de voor- en nadelen van beide opties, zodat jij de beste keuze kunt maken voor jouw Belgische eenmanszaak.

1. Wat is een Boekhoudtool?

Een boekhoudtool is een softwarepakket of een online dienst die ondernemers helpt bij het beheren van hun financiële administratie. Deze tools kunnen jou helpen bij het bijhouden van inkomsten en uitgaven, het opmaken van facturen, het beheren van debiteuren en crediteuren, het doen van btw-aangifte, en nog veel meer. Met een boekhoudprogramma kan jij alle financiële informatie van jouw bedrijf op één plek bewaren en toegankelijk maken.

2. Voordelen van Boekhoudsoftware ✅

Er zijn veel voordelen aan het gebruik van een boekhoudpakket voor jouw eenmanszaak:

  • Efficiëntie: Boekhoudtools kunnen veel van de tijdrovende taken automatiseren die komen kijken bij het handmatig beheren van een boekhouding. Bijvoorbeeld het maken en versturen van facturen en offertes.
  • Toegankelijkheid: Met online boekhoudsoftware kan jij jouw financiële gegevens altijd en overal raadplegen.
  • Nauwkeurigheid: Boekhoudprogramma’s verminderen de kans op fouten die kunnen ontstaan bij handmatige invoer van gegevens.
  • Inzicht: Deze tools bieden real-time inzicht in jouw financiële situatie, waardoor jij betere zakelijke beslissingen kunt nemen.

3. Nadelen van Boekhoudprogramma’s ❌

Er zijn echter ook enkele nadelen verbonden aan het gebruik van boekhoudsoftware:

  • Internet afhankelijkheid: Als je een online boekhoudprogramma gebruikt, bent je afhankelijk van een stabiele internetverbinding.
  • Leercurve: Het kan enige tijd duren om te leren hoe je de software moet gebruiken, vooral als je nog nooit eerder een boekhoudprogramma hebt gebruikt.
Tips template 22

Tip:

Gelukkig is de boekhoudtool van Dexxter super toegankelijk gemaakt. Elk begrip wordt duidelijk uitgelegd en het platform is makkelijk om in te navigeren, zodanig dat je meteen aan de slag kan met je eigen boekhouding!

4. Wat doet een Boekhouder?

Een boekhouder is een professional die gespecialiseerd is in het opstellen en beheren van de financiële administratie van bedrijven. Een boekhouder kan je helpen bij het opzetten en onderhouden van jouw boekhouding, het indienen van belastingaangiften, het adviseren over belasting- en bedrijfskwesties, en nog veel meer. Bekijk ook zeker ons blogartikel over alles wat je moet weten over een boekhouder.

5. Voordelen van het inschakelen van een Boekhouder ✅

Het inschakelen van een boekhouder kan veel voordelen hebben voor jouw eenmanszaak:

  • Deskundig advies: Een ervaren boekhouder kan je deskundig advies geven op basis van jouw specifieke situatie en behoeften.
  • Tijdbesparing: Hoewel je moet betalen voor de diensten van een boekhouder, kan de tijd die je bespaart door niet zelf jouw boekhouding te doen, opwegen tegen de kosten.
  • Gemoedsrust: Het inschakelen van een professional kan je gemoedsrust geven dat jouw boekhouding correct wordt beheerd en dat je voldoet aan alle belastingwetten en -voorschriften.

6. Nadelen van het inschakelen van een Boekhouder ❌

Er zijn echter ook een paar nadelen verbonden aan het inschakelen van een boekhouder:

  • Kosten: Het inschakelen van een professionele boekhouder kan duur zijn, vooral voor kleine bedrijven en eenmanszaken met een beperkt budget.
  • Minder controle: Hoewel een boekhouder je veel werk uit handen kan nemen, betekent dit ook dat je minder controle hebt over jouw eigen boekhouding.

7. Kiezen tussen een Boekhoudprogramma en een Boekhouder

Er zijn een paar belangrijke vragen die je jezelf moet stellen als je twijfelt tussen een boekhoudtool en een boekhouder:

1️⃣ Hoeveel tijd heb ik?

Als je genoeg tijd hebt om jouw eigen boekhouding te doen en te leren hoe je een boekhoudprogramma moet gebruiken, kan een boekhoudtool een goede keuze zijn. Maar, als je echter al overweldigd bent door de eisen van jouw bedrijf, kan het inschakelen van een boekhouder jou waardevolle tijd besparen.

2️⃣ Hoe complex is mijn financiële situatie?

Als jouw financiële situatie relatief eenvoudig is, kan een boekhoudprogramma voldoende zijn. Maar als je met complexe belastingkwesties te maken hebt, of als je werknemers hebt en een salarisadministratie moet bijhouden, kan een boekhouder een betere keuze zijn.

3️⃣ Wat is mijn budget?

Wil je liefst zo weinig mogelijk uitgeven, maar nog steeds in orde zijn met alle wettelijke vereisten? Via het boekhoudtool van Dexxter betaal je €180/jaar. Of ben je bereid om gemiddeld €900/jaar uit te geven aan een boekhouder? Bekijk ook zeker ons artikel over de kost van een boekhouder zodat je al eens kan inschatten hoeveel het voor jouw specifieke statuut zal kosten.

Tips template 27

Tip:

Probeer eens een boekhoudprogramma gratis uit, via een proefperiode van 30 dagen. Zo kan je uittesten of het boekhoudplatform geschikt is voor jouw eenmanszaak!

8. Overwegingen bij het kiezen van een Boekhoudtool ⚖️

Als je besluit om een boekhoudprogramma te gebruiken, zijn er enkele belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de juiste tool:

  • Functionaliteit: Zorg ervoor dat de tool alle functies biedt die je nodig hebt voor jouw boekhouding.
  • Gebruiksgemak: Kies een tool die intuïtief en gemakkelijk te gebruiken is.
  • Kosten: Vergelijk de prijzen van verschillende tools en zorg ervoor dat u een tool kiest die binnen jouw budget past.
  • Ondersteuning: Kies een tool die goede klantenservice en ondersteuning biedt.

Tips template 26

Wist je dat?

Dexxter heeft een gemiddelde score van 4.9/5 op Google Reviews. Dit komt doordat je als klant zowel bij de customer service als bij de Dexxter community terecht kan met al je vragen!

9. Hoe een Boekhouder te kiezen

Als je besluit om een boekhouder in te schakelen, zijn er een paar dingen waar je op moet letten:

  • Ervaring: Zorg ervoor dat de boekhouder ervaring heeft met gelijkaardige bedrijven zoals jou, zodat die specifieke vragen kan beantwoorden die kenmerkend zijn aan sector waarin je actief bent.
  • Referenties: Vraag om referenties en zoek reviews op van eerdere of huidige klanten, om te zien wat hun ervaringen zijn.
  • Communicatie: Een goede boekhouder moet gemakkelijk te bereiken zijn en duidelijk/tijdig communiceren.
  • Kosten: Zorg ervoor dat je de kosten van de boekhouder begrijpt en dat deze binnen jouw budget passen.

Ben je er nog niet uit? Bekijk ons artikel over hoe je de juiste boekhouder kiest.

10. Een Boekhouder en Boekhoudsoftware combineren

Het kiezen tussen een boekhoudtool en een boekhouder is een belangrijke beslissing die een grote impact kan hebben op jouw bedrijf. Het belangrijkste is dat je een oplossing kiest die past bij je behoeften, budget en comfortniveau met boekhouding.

Keuzestress? Je hebt nog altijd de mogelijkheid om beide te kiezen. Door zowel een boekhouder als een boekhoudprogramma te kiezen, kan je profiteren van de samenwerking tussen menselijke expertise en technologische efficiëntie, wat kan leiden tot een verbeterde financiële controle en zakelijk succes! 🎉

Tips template 12

Tip:

Je kan het boekhoudplatform van Dexxter ook gebruiken in combinatie met supervisie van een boekhouder.

Artikel delen

Artikel delen

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Pijl 1 - geel