Hoe kies ik de juiste boekhouder?

Hoe kies ik de juiste boekhouder
Inhoudstabel

Een juiste boekhouder kiezen kan je onderneming naar het volgende niveau tillen. Je mag van hem of haar meer verwachten dan het zuiver verwerken van je documenten en het indienen van noodzakelijk aangiftes. 

Waar let je op bij het kiezen van een boekhouder?

We hebben een paar belangrijke voorwaarden opgelijst zodat jij als ondernemer kan aftoetsen of een boekhouder bij je past:

✅ Je krijgt een uitleg in mensentaal

Een goede boekhouder is in staat om complexe zaken in mensentaal uit te leggen. Heb je een concrete vraag als: kies ik voor een eenmanszaak of vennootschap? 

Dan moet je daar een uitleg over krijgen die je als leek in het ondernemerslandschap begrijpt. Enkel dan zal je als ondernemer ook een juiste beslissing kunnen nemen. 

✅ Je boekhouder past bij jouw ambities en plannen

Als jij alle plannen klaar hebt om met je onderneming te groeien naar een multinational met wereldwijd meerdere vestigingen, dan kies je best een boekhoudkantoor dat je daarbij kan ondersteunen. Een kantoor dat ook mensen ter beschikking heeft met kennis van internationale fiscaliteit bijvoorbeeld.

Ben je daarentegen een zelfstandige in bijberoep en wil je simpelweg je hobby uitbreiden naar een zelfstandige activiteit? Dat is fantastisch, maar zorg dat je boekhouder ook aansluit bij die plannen. Heel wat boekhoudkantoren zijn steeds selectiever bij het aanvaarden van zelfstandige in bijberoep (die geen groeiplannen hebben). 

Uiteraard kan je steeds gebruik maken van boekhoudprogramma Dexxter om in zo’n geval zelf de boekhouding van je eenmanszaak in handen te nemen. 

✅ Je hebt een klik met je boekhouder

Een boekhouding gaat over geld, ambities, plannen, … . Gevoelige zaken die je moet bespreken met je boekhouder. Het is net daarom belangrijk dat je je op je gemakt voelt bij je boekhouder. 

Je wil erop kunnen vertrouwen dat hij of zij je op weg zet met gericht advies en dat je steeds kan terugvallen op je boekhouder indien nodig. 

✅ Je budget en boekhouder zijn afgestemd op elkaar

Het is belangrijk dat je op voorhand (bij inschatting) weet wat je boekhouder zal kosten op jaarbasis. Zo kan je ook weten of je boekhouder aansluit bij het budget dat jij voor ogen hebt. 

Er zijn kantoren met zeer veel expertise en ervaring in specifieke materie, dat heeft uiteraard een kostprijs. Het kan zijn dat je deze expertise daadwerkelijk nodig hebt, maar evengoed ga je hierdoor te veel betalen voor een relatief eenvoudige boekhouding. 

Ben je benieuwd hoeveel een boekhouder gemiddeld kost? Neem zeker een kijkje naar ons blogartikel waarin we hier dieper op ingaan.

Hoe kan je (op voorhand) inschatten of een boekhouder bij je past?

Boekhouders zijn wettelijk verplicht om een eerste introductiegesprek altijd gratis aan te bieden. Dat geeft je alvast de mogelijkheid om een eerste keer aan te voelen wie er voor je zit en hoe hij of zij je verder kan helpen. 

Zoek dus gerust even naar boekhouders bij jou in de buurt en leg enkele afspraken vast. Het is geen overbodige luxe om een eerste keer langs te gaan bij meerdere boekhoudkantoren.

Wat als ik geen boekhouder vind?

We trappen een open deur in als we zeggen dat boekhouders al jaren overbevraagd zijn. Steevast behoort een job in de accountancysector tot de top 10 knelpuntberoepen. 

Boekhoudkantoren zien steeds minder nieuwe medewerkers instromen in de sector, waardoor ze noodgedwongen strategische keuzes moeten maken. Net daarom beginnen steeds meer boekhoudkantoren zich ook te focussen op bepaalde sectoren of bepaalde types klanten. 

Ondernemers die daarbij steeds vaker uit de boot vallen zijn bijvoorbeeld student-zelfstandigen en zelfstandige in bijberoep. Al merken we dat ook ondernemers in hoofdberoep met een eenmanszaak moeilijker en moeilijker een (betaalbare) boekhouder vinden.

Net daarom hebben we boekhoudprogramma Dexxter ontwikkeld! Specifiek gericht op student-zelfstandige, zelfstandige in bijberoep en eenmanszaken in hoofdberoep. Je krijgt via Dexxter alle tools ter beschikking om helemaal zelf je boekhouding in handen te nemen. 

Tips template 27

Wist je dat?

Dexxter biedt ook onafhankelijke boekhouders aan die je met gericht advies ondersteunen. Jij neemt je boekhouding zelf in handen: aankopen, verkopen, personenbelasting, btw-aangiftes, klantenlisting, …

Zelfs als je hierboven begrippen hebt gelezen die je weinig tot niets zeggen, no worries! Dexxter heeft een uitgebreid leercentrum waarin we alles uitleggen in mensentaal, 100% op maat van de kleine ondernemer. 

Artikel delen

Artikel delen

Bespaar tot €2.000 per jaar aan boekhoudkosten

Te klein voor een boekhouder? Met Dexxter doe je de boekhouding van je eenmanszaak zelf voor €180 excl. btw per jaar.

Doe je boekhouding zelf

Door je boekhouding zelf te doen krijg je vat op de cijfers van je eenmanszaak én bespaar je tot wel €2.000 per jaar.

Pijl 1 - geel