Zijn verkeersboetes fiscaal aftrekbaar in België?

Zijn verkeersboetes fiscaal aftrekbaar in België?
Inhoudstabel

Wanneer je een verkeersboete krijgt, is het eerste wat je waarschijnlijk denkt: “Hoeveel gaat dit me kosten?”. Maar heb je ooit overwogen of deze boete fiscaal aftrekbaar zou kunnen zijn? In dit artikel duiken we diep in het onderwerp en bieden we je alle informatie die je nodig hebt.

Zijn verkeersboetes zakelijk aftrekbaar??

In België is de algemene regel dat verkeersboetes zoals snelheidsovertredingen, rood licht overtredingen, parkeerboetes en dergelijke niet fiscaal aftrekbaar zijn (artikel 53, 6° van het Wetboek Inkomstenbelastingen 1992). Dit betekent dat je deze kosten niet kunt aftrekken van je belastbaar inkomen.

De reden hiervoor is dat deze boetes worden beschouwd als kosten die niet gemaakt zijn om een belastbaar inkomen te verwerven of te behouden, wat het criterium is voor de aftrekbaarheid van kosten.

Uitzonderingen op de regel: Wanneer zijn verkeersboetes wél aftrekbaar? ?️

Hoewel de algemene regel is dat verkeersboetes niet fiscaal aftrekbaar zijn, zijn er enkele uitzonderingen op deze regel. Deze uitzonderingen hebben betrekking op bepaalde soorten boetes en situaties?:

  1. Parkeerretributies of -boetes: Hoewel we deze vaak als ‘boetes’ beschouwen, zijn ze dat in feite niet. Ze zijn eerder een vergoeding voor het parkeren. Als het kadert binnen de beroepsactiviteit, is deze kost aftrekbaar. Het percentage dat je kan aftrekken, is afhankelijk van de CO2-uitstoot van je voertuig en varieert tussen de 50% en 100%.
  2. Belastingverhogingen: Een belastingverhoging wordt niet als geldboete beschouwd. Deze belastingverhogingen hebben dezelfde aard als de belastingen waarop ze betrekking hebben en zijn in dezelfde mate al dan niet aftrekbaar.
  3. Proportionele btw-boetes: Deze ‘boetes’ zijn eerder als belastingverhoging te beschouwen dan als echte boete. Ze zijn dus wel aftrekbaar.

Tips template 22

Wist je dat?

Het inboeken van al jouw fiscaal aftrekbare kosten was nog nooit zo gemakkelijk via het all-in-one boekhoudplatform van Dexxter!

Boete arbeidsinspectie fiscaal aftrekbaar?

Arbeidsinspectieboetes zijn boetes die opgelegd worden voor inbreuken op de sociale wetgeving, bijvoorbeeld in verband met het tewerkstellen van personeel. Deze boetes zijn, net als verkeersboetes, in principe niet aftrekbaar. ?‍♀️

Maar er is een uitzondering: als een boete aanleiding geeft tot een belastbaar voordeel van alle aard in hoofde van de werknemer (bijvoorbeeld als de werkgever de boete betaalt), dan kan de werkgever de boete aftrekken als beroepskost.

Kan ik mijn boete boeken in de boekhouding??

BBB, Boete Boeken in Boekhouding, is het mogelijk???️ Zoals eerder vermeld, zijn boetes over het algemeen niet aftrekbaar in België. Maar hoe zit het met het boeken van deze boetes in de boekhouding?

Boetes worden in de boekhouding genoteerd als niet-aftrekbare kosten. Het heeft dus niet veel zin om een boete in de boekhouding te verwerken, want ze worden toch niet afgetrokken van het belastbaar inkomen van het bedrijf.

Tips template 30

Tip:

Wil je nog meer tips over de boekhouding van jouw eenmanszaak, volg dan zeker een gratis cursus en/of online webinar!

Conclusie

Het korte antwoord is nee, verkeersboetes zijn in België over het algemeen niet fiscaal aftrekbaar. Er zijn echter enkele uitzonderingen op deze regel, zoals parkeerretributies, belastingverhogingen en proportionele btw-boetes. ?

Hopelijk heeft dit artikel je enige duidelijkheid gegeven over de aftrekbaarheid van verkeersboetes in België. En onthoud: veilig rijden is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor je gemoedsrust en die van anderen op de weg.??

Artikel delen

Artikel delen

Eenvoudig ingeven en beheren van je uitgaven

Optimaliseer je boekhouding en vergeet geen enkele uitgave. Foto’s van bonnetjes kan je zelfs inscannen via onze app.

Uitgaven beheren was nog nooit zo eenvoudig

Dexxter zorgt mee voor het goede beheer van je zaak. Zo sporen we automatisch foutjes op en geeft het platform automatisch advies. 

Pijl 1 - geel