Is een btw-voorschot nog verplicht?

Inhoudstabel

Dat ligt gelukkig al even achter ons! Want sinds 1 april 2017 is het niet meer verplicht om nog btw-voorschotten te betalen aan de btw-administratie.

Een btw-voorschot vóór april 2017?

Elke btw-plichtige ondernemer die kwartaalaangiften indient, moest uiterlijk de twintigste van de tweede en derde maand van ieder kwartaal een btw-voorschot betalen aan de btw-administratie.

Die btw-voorschotten waren gelijk aan 1/3de van de verschuldigde btw van het vorige kwartaal. Dat zorgde ervoor dat je ieder kwartaal 2 btw-voorschotten moest betalen om dan finaal het nog resterende btw-bedrag te betalen. Toch behoorlijk wat administratieve rompslomp.

Waarbij je ook telkens moest gaan opzoeken of je nu effectief dat voorschot had betaald (een vergetelheid is snel gebeurd) en hoeveel dat voorschot nu weer exact was. Want met die voorschotten moest je vervolgens rekening gaan houden voor het bedrag dat je finaal nog aan btw moest betalen.

Een btw-voorschot sinds april 2017?

Die regeling werd gelukkig afgeschaft. Btw-plichtige ondernemers moeten dus sinds 1 april 2017 geen tussentijdse btw-voorschotten meer betalen. Ook het btw-decembervoorschot is afgeschaft! Dat was dat vervelende voorschot dat je als btw-plichtige ondernemer tijdelijk nog moest betalen ten laatste 20 december. Ook dat is sinds 2020 niet meer aan de orde.

Een betaling van het btw-saldo dat blijkt uit je btw-aangifte volstaat en dat telkens tegen ten laatste de 20ste van de maand volgend op het kwartaal. Ook de indiening van je btw-aangifte moet tegen ten laatste de 20ste van de maand volgend op het kwartaal gebeuren.

Mag je nog steeds btw-voorschotten betalen?

Uiteraard mag je altijd – wanneer je maar wil – een btw-voorschot betalen. Vroeger (vóór april 2017) waren er boetes als je geen btw-voorschot had betaald, sinds april 2017 is dat boetesysteem eruit gehaald.

Je hebt dus geen financieel of fiscaal voordeel bij het betalen van een tussentijd btw-bedrag! Het kan soms wel psychologisch deugd doen om tussentijds toch al eens een voorschot te betalen aan de btw-administratie, zo ligt het saldo van je professionele rekening ook weer beter in lijn met wat je effectief nog ter beschikking hebt.

Opgelet voor de gestructureerde mededeling!

Elke betaling aan de btw-administratie moet gepaard gaan met je persoonlijke gestructureerde mededeling! Voer je een betaling uit zonder deze gestructureerde mededeling? Dan koppelt de btw-administratie de betaling niet aan jouw dossier, met alle gevolgen van dien uiteraard.

Ben je de gestructureerde mededeling toch eens vergeten? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je KMO-beheercentrum. Via een afschrift van je betaling kan je op die manier alsnog de betaling laten koppelen aan je dossier.

Een btw-aangifte indienen met Dexxter?

Fluitje van een cent! Want via onze fiscale tijdlijn en de handige btw-aangifte in Dexxter krijg je telkens duidelijk te zien wanneer je wat moet doen.

Uiteraard tonen we ook je persoonlijke gestructureerde mededeling telkens we het hebben over een te betalen btw-saldo. Die gestructureerde mededeling kunnen we namelijk automatisch genereren op basis van je ondernemingsnummer.

Om het helemaal af te maken, bieden we ook een QR-code aan. Even scannen en al je betaalgegevens voor je btw-saldo staan klaar, zo vergeet je zeker nooit de gestructureerde mededeling.

Ontdek het vooral zelf en bekijk ons webinar over het indienen van je btw-aangifte met Dexxter.

Wil je toch nog wat extra informatie over een btw-aangifte en de betaling? Dan kan je altijd een kijkje nemen op de website van Federale Overheidsdienst Financiën.

Heb je nog vragen?

Dan is de kans groot dat je antwoorden kan terugvinden in onze snelcursussen! We hebben twee snelcursussen voor je klaar, eentje voor de btw-vrijgestelde ondernemer én eentje voor de btw-plichtige ondernemer.

Daar kan je nog heel wat informatie terugvinden over alles wat met een btw-aangifte te maken heeft.

Artikel delen

Artikel delen

Je belastingen & btw automatisch in orde

In Dexxter staan je belastingaangiftes automatisch voor je klaar op basis van je inkomsten en uitgaven. We verwittigen je wanneer elke fiscale deadline nadert.

Dien je aangiftes met vertrouwen in

Geen enkele boekhoudkennis nodig.

Pijl 1 - geel