Forfaitaire beroepskosten als zelfstandige: de voor -en nadelen

Forfaitaire beroepskosten als zelfstandige: de voor -en nadelen
Inhoudstabel

Ben je zelfstandige en overweeg je om gebruik te maken van forfaitaire beroepskosten in plaats van werkelijke kosten voor je zelfstandige activiteit?

Dan is deze gids perfect voor jou! In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van werken met forfaitaire kosten als zelfstandige, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Het verschil tussen werkelijke beroepskosten en forfaitaire beroepskosten ⚖️

Eerst is het belangrijk om het verschil te begrijpen tussen werkelijke beroepskosten en forfaitaire beroepskosten. Werkelijke beroepskosten zijn de daadwerkelijke kosten die je hebt gemaakt voor je activiteit. Die ga je aantonen op basis van bonnetjes, facturen en andere bewijsstukken.

Wat zijn forfaitaire beroepskosten dan? Dat is een vast bedrag aan kosten dat door de belastingdienst wordt vastgesteld en dat je kan inbrengen zonder verdere verantwoording. Uiteraard zijn de maximale bedragen van forfaitaire beroepskosten niet hoog, in de meeste situaties zal het beter zijn om de werkelijke beroepskosten in te brengen.

Tips template 22

Tip:

Wil je meer informatie over forfaitaire kosten en bijhorende cijfervoorbeelden? Klik dan hier

✅ Voordelen van forfaitaire beroepskosten

Tijd besparen

Eén van de voordelen van forfaitaire beroepskosten is dat het tijd bespaart. In plaats van elk bonnetje en elke factuur te moeten bewaren en verantwoorden, kun je gebruik maken van een vast bedrag dat door de belastingdienst is vastgesteld. Het vermindert dus je administratieve lasten en dit geeft je meer tijd en ruimte om te focussen op je zelfstandige activiteit.

Voorspelbaarheid van een forfait

Daarnaast bieden forfaitaire beroepskosten je ook een zekere mate van voorspelbaarheid. Je weet precies hoeveel je kunt aftrekken en je hebt geen verrassingen bij het indienen van je belastingaangifte. Dit kan helpen om je financiën beter te plannen en je gemoedsrust te geven.

❌ Nadelen van forfaitaire beroepskosten

Mogelijks lagere aftrek van kosten

Hoewel forfaitaire beroepskosten enkele voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Het grootste nadeel is dat het forfaitair bedrag lager kan zijn dan de werkelijke beroepskosten.

Gebrek aan individualiteit

Een ander nadeel van een forfaitair bedrag is dat het je beperkt in het aftrekken van specifieke kosten. Als je bepaalde zakelijke uitgaven hebt die niet binnen het forfaitaire bedrag vallen, kun je deze niet aftrekken. Want je moet kiezen, ofwel de forfaitaire kostenaftrek, ofwel de werkelijke beroepskosten. Combinaties van beide systemen zijn (meestal) niet mogelijk).

Dit kan vooral een probleem zijn als je specifieke beroepskosten hebt die niet worden gedekt door het forfaitaire bedrag.

Tips template 23

Tip:

Weet je niet welke specifieke beroepskosten in aftrek kunnen worden genomen? Bekijk dan zeker deze lijst van aftrekbare beroepskosten voor je boekhouding

Conclusie

Bij het evalueren van de voor- en nadelen van een forfait is het belangrijk om je eigen situatie en behoeften in overweging te nemen. Als je weinig tijd hebt en je werkelijke beroepskosten relatief laag zijn, kan het gebruik van forfaitaire beroepskosten een goede optie zijn.

Aan de andere kant, als je veel kosten maakt en je verwacht dat je werkelijke beroepskosten hoger zullen zijn dan het forfaitaire bedrag, kan het verantwoorden van werkelijke beroepskosten voordeliger zijn.

Het is belangrijk om steeds een duidelijk overzicht te bewaren van je werkelijke kosten, zodat je kunt vergelijken of het forfaitaire bedrag voordelig is of niet. Met de boekhoudtool van Dexxter kan je zeer eenvoudig al jouw professionele kosten registreren, zodat jij altijd een goed overzicht hebt op jouw boekhouding!

Artikel delen

Artikel delen

Eenvoudig ingeven en beheren van je uitgaven

Optimaliseer je boekhouding en vergeet geen enkele uitgave. Foto’s van bonnetjes kan je zelfs inscannen via onze app.

Uitgaven beheren was nog nooit zo eenvoudig

Dexxter zorgt mee voor het goede beheer van je zaak. Zo sporen we automatisch foutjes op en geeft het platform automatisch advies. 

Pijl 1 - geel