De 5 grote verschillen: eenmanszaak vs vennootschap

De 5 grote verschillen: eenmanszaak vs vennootschap
Inhoudstabel

Als je wil starten als zelfstandige, moet je vooraf eerst goed je ondernemingsvorm bepalen. Zowel zelfstandigen in hoofd- als bijberoep kunnen kiezen voor een eenmanszaak of een vennootschap. We leggen hier de verschillen uit, zodat je van in het begin meteen de ondernemingsvorm kiest die het best bij jou en je zelfstandige activiteit past.

Er zijn verschillen op verschillende vlakken:

  1. Oprichting
  2. Aansprakelijkheid
  3. Stopzetting
  4. Boekhoudkundige verplichtingen en kosten
  5. Aantal personen

Verschil 1: Oprichting van eenmanszaak vs vennootschap

Als je een vennootschap wil starten, dan moet je heel wat dingen in orde brengen. Zo moet je onder andere verplicht een financieel plan opstellen, statuten bepalen, een oprichtingsakte (laten) opstellen en registreren en een aandelenregister aanleggen.

Voor al deze zaken heb je een boekhouder en (meestal) een notaris nodig, wat de kostprijs meteen de hoogte injaagt waardoor je al snel mag rekenen op €2.500. Al deze tussenstappen zorgen dat je mag rekenen op 3 tot 4 weken voor je effectief aan het ondernemen bent.

Tips template 29

Hoe start je concreet een eenmanszaak op?

Contacteer een erkend ondernemingsloket zoals AcertaLiantis of Xerius. Zij starten jouw onderneming op door een ondernemingsnummer aan te vragen bij de KBO. De kostprijs hiervoor is €105,5 (prijs 2024).

Een eenmanszaak oprichten is daarentegen heel laagdrempelig en niet duur. Bovendien kan je dit volledig zelf. Weet ook dat je een eenmanszaak héél snel kan oprichten. Je moet hiervoor een erkend ondernemingsloket contacteren. Vaak heb je op dezelfde werkdag van je aanvraag nog  je ondernemingsnummer en ben je vertrokken. 

Verschil 2: Aansprakelijkheid

Er komt dus heel wat meer kijken bij de oprichting van een vennootschap dan bij een eenmanszaak, maar dat komt omdat bij een vennootschap een nieuwe rechtspersoonlijkheid wordt opgericht en bij een eenmanszaak niet. 

Bij een eenmanszaak val jij als persoon samen met je onderneming, waardoor je ook zelf hoofdelijk aansprakelijk bent wanneer je bedrijf schulden maakt. Als je een vennootschap hebt, ben jij (meestal) zelf niet aansprakelijk, maar is de vennootschap dat. 

Het hangt uiteindelijk af van de gekozen vennootschapsvorm, maar de Besloten Vennootschap (BV) biedt bijvoorbeeld wel deze bescherming. Bij een faillissement kan de vennootschap worden opgedoekt en ben je zelf niet persoonlijk aansprakelijk.

Verschil 3: Stopzetting van eenmanszaak vs vennootschap

Een eenmanszaak stopzetten is een fluitje van een cent. Je kan volledig online de stopzetting aankondigen via een erkend ondernemingsloket. Dit ondernemingsloket kan ook meteen de stopzetting doorvoeren bij de btw-administratie en je sociaal verzekeringsfonds. 

Een eenmanszaak stopzetten heeft dezelfde kostprijs als een eenmanszaak opstarten. Ook hier is de eenmanszaak dus de meest laagdrempelige en complexloze ondernemingsvorm. 

Bij een vennootschap is dat een pak complexer. Deze moet ontbonden en vereffend worden door een erkend accountant en (meestal) moet je ook nog langs de notaris om de ontbinding af te ronden. Alles bij elkaar kan dit kostenplaatje al snel oplopen tot wel €4.000. 

Verschil 4: Boekhoudkundige verplichtingen en kosten

Als ondernemer in België moet je sowieso je boekhouding bijhouden, ongeacht je ondernemingsvorm. Je raadt het echter al, net als alle bovenstaande zijn ook de boekhoudkundige verplichtingen complexer bij een vennootschap dan bij een eenmanszaak.

Dat komt omdat een eenmanszaak gebruik mag maken van een enkelvoudige boekhouding. Eenvoudig gezegd: als een eenmanszaak moet je enkel en alleen je aankopen en verkopen gaan bijhouden, enkelvoudige boekhouding dus. Dit is goedkoop en gemakkelijk, en kun je perfect zelf doen, via een boekhoudtool.

Een vennootschap daarentegen moet een dubbelvoudige boekhouding bijhouden. Dat zijn dus enerzijds alle aankopen en verkopen, maar anderzijds ook de financiële transacties achter al die aankopen en verkopen.

Tips template 11

Tip

Wil je hier graag meer over weten, lees dan gerust ons artikel over het verschil tussen enkelvoudig en dubbelvoudig boekhouden.

Verschil 5: Aantal personen

Zoals de naam al doet vermoeden, is er bij een eenmanszaak telkens sprake van één ondernemer. Dat wil niet zeggen dat deze altijd alles alleen doet, want een eenmanszaak kan ook perfect personeel in dienst nemen. 

Bij een vennootschap kan je je met meerdere aandeelhouders verbinden. Iedereen krijgt dan een vooraf afgesproken aantal aandelen. Als je dus met meerdere mensen samen wilt ondernemen, lijkt een vennootschap meer aangeraden. 

Als je met twee wil ondernemen, zou je er ook voor kunnen kiezen om elk een eenmanszaak op te richten, waarbij de ene eenmanszaak zijn of haar deel van de winst factureert aan de andere.

Conclusie: denk er goed over na

Zoals je ziet, zijn er best grote verschillen tussen een eenmanszaak en een vennootschap. 

In België zijn zowat 60% van de starters eenmanszaken omdat het veel laagdrempeliger kan worden opgezet en omdat de boekhouding veel eenvoudiger en goedkoper is. 

EenmanszaakVennootschap
OprichtingEenvoudig: ondernemingsloketMoeilijk: boekhouder en notaris nodig
AansprakelijkheidJa, hoofdelijkMeestal niet
StopzettingGemakkelijk en goedkoopMoeilijk en duur
BoekhoudingEnkelvoudig, je kunt het zelf doenDubbelvoudig, boekhouder nodig
Aantal personen1 ondernemerMeerdere ondernemers

Wanneer je na een bepaalde tijd je concept goed hebt kunnen uittesten en scherpstellen, kan het dan het ideale moment zijn om de overstap naar een vennootschap te maken. 

Voor onervaren ondernemers is meteen een vennootschap niet altijd aangeraden, omdat ook de stopzetting ervan heel wat geld kost.

Artikel delen

Artikel delen

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Hét boekhoudplatform voor Belgische eenmanszaken

Alles wat je nodig hebt om als eenmanszaak je boekhouding zelf te doen binnen handbereik. Geen boekhouder nodig dus, maar het kan ook met boekhouder.

Pijl 1 - geel