Een vreemde munt op je aankoopfactuur? 

vreemde munt
Inhoudstabel

Soms koop je iets aan van buiten Europa en ontvang je daarbij een factuur in een vreemde munt, een andere munt dan de euro. Uiteraard wil je dat factuur in jouw boekhoudprogramma inbrengen, maar dan moet je de vreemde valuta omrekenen. Daarbij dien je wel enkele spelregels te respecteren. 

Vreemde munt omrekenen naar euro

Omdat je jouw boekhouding in euro moet voeren, zal je de vreemde munt moeten omrekenen naar euro. Hiervoor gebruik je de wisselkoers van de dag van de betaling. Via één van de handige calculators die je online kan terugvinden kan je deze omwisseling makkelijk doen, bijvoorbeeld via Oanda currency converter. Het is belangrijk dat je de wisselkoers neemt van de dag waarop je de betaling doet en dat resultaat ingeeft in je boekhoudprogramma.

Als je een betaling doet in een vreemde munt, moeten jouw euro’s worden omgerekend naar die vreemde munt. Daar kan een kostprijs voor worden aangerekend door je bank of betaalplatform. Uiteraard kan je zo’n transactiekosten of bankkosten ook inbrengen als een kost. Je mag de kostprijs van die omrekening ook mee inboeken op dezelfde kostencategorie als de originele aankoop.

Inhoudstabel
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Neem zelf je administratie in handen.

Je kan nog steeds kiezen voor een boekhouder. Dankzij het gratis kijkaccount kan die zich volledig focussen op het geven gericht advies om jou te helpen groeien!

Relaxe ondernemer