Een opleiding inbrengen als uitgave in je boekhouding?

Een opleiding inbrengen als uitgave in je boekhouding?
Inhoudstabel

Je schrijft je in voor een opleiding en je wil de aankoopfactuur inbrengen in de boekhouding.

Misschien twijfel je om ze effectief in te brengen omdat ze niet één op één overeenkomt met je activiteit? Je volgt de opleiding bijvoorbeeld vooral om je huidige activiteiten uit te breiden.

Kan je deze uitgave dan inbrengen voor je belastingen of zal dat bij fiscale controle een probleem vormen?

Wat is het principe van de opleiding? 

Voor de aftrek van opleidings- en studiekosten gelden geen speciale regels. Je moet dus kijken naar dezelfde algemene regel, die eigenlijk altijd telt als je een uitgave gaat ingeven.

Als we die algemene regel in vakjargon verwoorden, dan komt dat neer op: Je uitgaven zijn aftrekbaar in je boekhouding wanneer je kan aantonen dat je ze hebt betaald om belastbare inkomsten te verkrijgen of te behouden.

Wat zegt de fiscus? 

Die heeft een iets strengere kijk op de zaak. Hij aanvaardt dat je een opleiding gaat inbrengen, maar enkel en alleen als er een duidelijk, rechtstreeks verband is tussen de opleidingskosten en je huidige activiteiten.

Hij kan daarom een opleidingskost weigeren als die verband houdt met een toekomstige activiteit, een activiteit die je van plan bent in de toekomst te gaan uitoefenen. Anders gezegd, een bijscholing voor je huidige activiteit in je boekhouding kan, maar een herscholing niet.

Voorbeeld!

Je bent aan de slag als webdeveloper: volg je een cursus over software, dan is er geen discussie mogelijk, die uitgave is aftrekbaar.

Stel dat je nu ook aankoopfactuur wil inbrengen van een kookcursus, daar zal de fiscus uiteraard wel moeilijk over doen. Ook al is het de bedoeling om een diploma als kok te behalen om daarna een restaurant te openen.

Kan ik die opleiding dan helemaal niet inbrengen? 

Toch wel, maar zorg er gewoon voor dat er al een verband is tussen de opleiding en je activiteiten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er al wat stappen zijn gezet richting de opstart van een restaurant, denk bijvoorbeeld in eerste instantie aan het aanpassen van je activiteiten in de KBO nog voor je de kookcursus opstart.

Marketing Growth​ e1709826896120

Tip:

Ga je niet voor een volledige switch van activiteiten, maar eerder voor een uitbreiding ervan. Zorg er dan voor dat je een verband kan aantonen tussen de opleiding en je huidige activiteiten.

Stel dat je als webdeveloper Italiaanse les gaat volgen. Volg je die cursus dan omdat je binnenkort naar Italië op vakantie gaat? Dan kan je die opleidingskost uiteraard niet inbrengen in je boekhouding.

Heb je echter heel wat Italiaanse klanten en volg je daarom een taalcursus om beter met hen te kunnen communiceren, dan kan je het inbrengen van de kost uiteraard wel verantwoorden. Je kan dan bij fiscale controle makkelijk verwijzen naar je Italiaanse klanten.

Artikel delen

Artikel delen

Eenvoudig ingeven en beheren van je uitgaven

Optimaliseer je boekhouding en vergeet geen enkele uitgave. Foto’s van bonnetjes kan je zelfs inscannen via onze app.

Uitgaven beheren was nog nooit zo eenvoudig

Dexxter zorgt mee voor het goede beheer van je zaak. Zo sporen we automatisch foutjes op en geeft het platform automatisch advies. 

Pijl 1 - geel