Een bril als beroepskost voor je eenmanszaak?

Afschrijven hoe doe je dat?
Inhoudstabel

Het inbrengen van een bril (of lenzen) als beroepskost voor je eenmanszaak zal vaak op weerstand botsen bij fiscale controle.

Je leest online wel eens dat ze toch een plaats hebben in de boekhouding, maar in de praktijk blijft dit bij fiscale controle een moeilijke zaak. Al hangt het uiteraard ook af van welk type bril je hebt aangekocht, de fiscale gevolgen kunnen sterk verschillen.

Welk type bril?

Eerst moeten we een onderscheid maken tussen:

  • Klassieke (lees)bril
  • Zonnebril
  • Veiligheidsbril
  • VR/AR bril

Klassieke (lees)bril als beroepskost

Ondanks de noodzaak om een bril op te zetten of lenzen te dragen om je zelfstandige activiteit uit te oefenen, moet je hier boekhoudkundig voorzichtig mee omgaan.

Je leest online wel eens dat het mogelijk is om dit in te brengen, maar in de praktijk wordt deze kost streng bekeken bij fiscale controle.

Wil je deze aankoop toch inbrengen?

  • Beperk dan sterk het beroepsmatig percentage
  • Ga voor een investering met bijhorende afschrijvingen op minimaal 3 jaar

Ontdek hier alles over investeringen.

Zonnebril

Idem als bij een gewone bril, hier zal zelfs nog strenger naar gekeken worden. Het beroepsmatig gebruik van een zonnebril aantonen bij fiscale controle is bijna onmogelijk.

Veiligheidsbril

Deze aankoop is dan weer vlot aftrekbaar, tenminste als je zelfstandige activiteit het verantwoordt. Ben je bijvoorbeeld actief in de bouwsector? Dan zal een veiligheidsbril een plaats hebben in je boekhouding.

Het beroepsmatig gebruik zal vermoedelijk 100% zijn. Opgelet, als de aankoopwaarde oploopt en je enkele jaren verder kan met deze veiligheidsbril, dan zal het als een investering in je boekhouding terecht komen.

VR/AR bril

Indien er beroepsmatig is en je kan verantwoorden waarom zo’n bril jouw onderneming vooruit helpt, kan die in je boekhouding.

Ben je een IT-ontwikkelaar die software maakt voor virtual reality games? Je voelt onmiddellijk aan dat een VR bril perfect verantwoordbaar is als beroepskosten. Alles hangt af van de context.

Artikel delen

Artikel delen

Eenvoudig ingeven en beheren van je uitgaven

Optimaliseer je boekhouding en vergeet geen enkele uitgave. Foto’s van bonnetjes kan je zelfs inscannen via onze app.

Uitgaven beheren was nog nooit zo eenvoudig

Dexxter zorgt mee voor het goede beheer van je zaak. Zo sporen we automatisch foutjes op en geeft het platform automatisch advies. 

Pijl 1 - geel