De voor- en nadelen van student-zelfstandige zijn: is het iets voor jou?

De voor- en nadelen van student-zelfstandige zijn: is het iets voor jou?
Inhoudstabel

Als student is het soms aantrekkelijk om naast je studie ook een eigen bedrijf op te zetten of als freelancer aan de slag te gaan. Laten we eerlijk zijn, in de eerste plaats doe je dat om meer te verdienen. Misschien zelfs omdat je échte praktijkervaring wil opdoen. De lijst met voordelen is eindeloos. Maar sta je ook stil bij enkele nadelen en uitdagingen die het statuut student-zelfstandige met zich meebrengt. Een oplijsting.

8 voordelen als student-zelfstandige

  • Flexibiliteit: Als student-zelfstandige geniet je van een enorme flexibiliteit ten opzichte van studenten die als jobstudent aan de slag gaan. Je kan je eigen werkplek en tijd bepalen. Je bent je eigen baas.

  • Praktijkervaring: Door je eigen bedrijf op te richten, kan je al op jonge leeftijd ervaring opdoen in je vak en ondernemerschap. Ook bouw je je eigen netwerk op. Dit kan je later van pas komen als je na je studie op zoek gaat naar een job of als je zelfstandige in hoofdberoep wordt. Lees in dit artikel meer over je mogelijkheden nadat je afstudeert als student-zelfstandige.

  • Financiële onafhankelijkheid: Als student-zelfstandige kan je heel wat bijverdienen. Zo ben je niet afhankelijk van zakgeld, vakantiewerk, een studiebeurs of je spaargeld. Je leert je eigen boontjes doppen op financieel vlak, en dat is veel waard.

  • Je droom najagen: Als student-zelfstandige kan je je eigen ideeën en dromen najagen. Je richt een onderneming op die het verlengde is van jou als persoon. Zo kan je je focussen op je interesses en passies.

  • Ondernemerschap ervaren: Als student-ondernemer ben je verantwoordelijk voor je eigen bedrijf. Je moet de onderneming oprichten, klanten vinden, je boekhouding doen, en alle andere aspecten van het ondernemerschap ervaren. Je leert dus enorm veel bij.

  • Zelfontwikkeling: Door zelfstandig te ondernemen kan je je ontwikkelen op allerlei gebieden. Je komt in aanraking met verschillende bedrijfstakken zoals communicatie, sales, marketing en financiën. Dit kan een leerzame ervaring zijn en kan je helpen om je vaardigheden en kennis te vergroten. Misschien leer je zelfs welke aspecten je leuk vindt en ontdek je waarmee je in de toekomst liever niet meer bezig bent.

  • Persoonlijke groei: Je zal enorm groeien als persoon, veel sneller dan collega-studenten die de wateren van het ondernemerschap (nog) niet doorzwommen hebben. Je wordt geconfronteerd met uitdagingen en kweekt een verantwoordelijkheidsgevoel.

  • Creativiteit: Als student-zelfstandige leer je creatief denken. Op alle vlakken, om bijvoorbeeld problemen op te lossen maar ook om nieuwe klanten te vinden of om een proces efficiënter aan te pakken. Creativiteit wordt in een toekomst met doorgedreven automatisatie en toegepaste artificiële intelligentie een schaarse eigenschap. 

5 nadelen als student-zelfstandige

  • Balans tussen studeren en werk: Het kan soms lastig zijn om een balans te vinden tussen studie en werk als student-ondernemer. Je moet je tijd verdelen over je studie en je onderneming. Je moet goed leren plannen om een goed evenwicht te vinden.

  • Financiële zekerheid: Als student-zelfstandige kan het soms lastig zijn om voldoende werk te vinden of om financiële zekerheid te hebben. Je bent immers afhankelijk van opdrachten of klanten en hebt geen vast salaris of andere vaste inkomstenbronnen. In tegenstelling tot andere studenten met een studentenjob ben jij niet zeker dat je voor je geleverde werk betaald wordt. Maar dat maakt het natuurlijk net spannend.

  • Risico: Net zoals elke andere ondernemer neem je als student-zelfstandige een risico. Als je bijvoorbeeld te maken krijgt met tegenvallende opdrachten of ontevreden klanten, kan het zijn dat je bedrijf in de problemen komt. Maar zolang je risico’s berekend zijn, maken risico’s het leven de moeite waard.

  • Verlies kindergeld: Loopt je omzet en winst als student-ondernemer op? Dan betekent dit dat je het erg goed doet, proficiat. Let er wel op dat je ouders het kindergeld kunnen verliezen vanaf een bepaald plafond. We schreven een heel artikel over het statuut student-zelfstandige en de kinderbijslag.

  • Fiscale en administratieve verplichtingen: Je bent verantwoordelijk voor het bijhouden van je inkomsten en uitgaven en moet belasting betalen over je winst. Alsof belastingen alleen nog niet voldoende zijn, kost een boekhouder ook nog eens een hoop geld. Gelukkig kan je via Dexxter je boekhouding goedkoop zelf doen. 

Artikel delen

Artikel delen

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Pijl 1 - geel