Hoe stop ik een auto in de boekhouding van mijn eenmanszaak?

Hoe stop ik een auto in de boekhouding van mijn eenmanszaak
Inhoudstabel

Wanneer je je auto af en toe voor je zaak gebruikt, mag deze in je boekhouding. Hoe dat precies werkt voor een eenmanszaak, leggen we hier uit.

Aftrekbaarheid auto in je eenmanszaak

Autofiscaliteit kent namelijk een aantal speciale regels. Ondanks dat je autokosten op exact dezelfde manier ingeeft als eender welke kost in Dexxter, past Dexxter achterliggend heel wat extra berekeningen toe om de autofiscaliteit correct te laten verlopen voor de boekhouding van je eenmanszaak.

Hiervoor moeten we inzoomen op twee begrippen: de fiscale aftrekbaarheid van de wagen enerzijds en het percentage priv├ęgebruik anderzijds.

Fiscale aftrekbaarheid auto

Daar zijn we heel fier op bij Dexxter, want dat verloopt volledig automatisch in onze software. Als je een autokost inboekt van een personenwagen (denk aan de aankoop, brandstof, onderhoud, verzekering …) zal je merken dat in die flow om de uitgave in te boeken je ook een wagen moet aanmaken.

Daar vragen we wat noodzakelijke basisgegevens over die wagen om de fiscaliteit achterliggend perfect te laten lopen. Aftrekbaarheid auto? Geen zorgen over je autokosten, Dexxter heeft al die scenario’s gecoverd!

Priv├ęgebruik in een eenmanszaak

Net zoals bij elke andere kost in je eenmanszaak zal je ook even moeten stilstaan bij het priv├ęgebruik ervan. Wil je graag eerst wat extra informatie over het beroepsgebruik en priv├ęgebruik van een uitgave?

Het percentage priv├ęgebruik staat los van de fiscale aftrekbaarheid hierboven, je hebt dus enerzijds de fiscale aftrekbaarheid (Dexxter doet automatisch het nodige!) en anderzijds het priv├ęgebruik.  

Als je bijvoorbeeld een autokost inboekt in Dexxter, zal je zien dat het beroepsmatig gebruik standaard staat ingesteld op 20%. Dat is dus 20% voor je beroep en 80% voor je priv├ę. 

Die 20% beroepsmatig gebruik is een veilige inschatting, bij een fiscale controle is dat een aanvaardbaar percentage. Gebruik jij je wagen echter meer dan 20% voor je zelfstandige activiteit, dan mag je dat beroepsmatig gebruik gerust verhogen. 

Zorg ervoor dat je het percentage kan motiveren en bij eventuele controle ook kan uitleggen.

Dat kan bijvoorbeeld door tijdens een bepaalde periode heel goed bij te houden hoeveel kilometers je rijdt voor je zaak ├ęn hoeveel je er priv├ę rijdt. Op basis daarvan kan je je percentage beroepsmatig gebruik aanpassen. 

De auto reeds aangekocht voor je opstart als zelfstandige? Lees hier hoe je deze in je boekhouding stopt.

Fiscale aftrekbaarheid auto & priv├ęgebruik? Een voorbeeld!

Je hebt bijvoorbeeld een brandstofkost voor je personenwagen ter waarde van 100 euro excl. btw. Eerst moet je het percentage beroepsmatig gebruik bepalen, laat ons van 20% uitgaan.

1) Percentage beroepsmatig gebruik

100 euro uitgave * 20% beroepsmatig gebruik = 20 euro dat in aanmerking komt voor je zelfstandige activiteit. 

De overige 80% wordt dan bestempeld priv├ęgebruik, daar gebeurt niets mee voor je boekhouding. 

2) Fiscale aftrekbaarheid auto

Er blijft dus 20 euro over die beroepsmatig is, maar die is niet volledig fiscaal aftrekbaar. 

Het type wagen dat je hebt, bepaalt in welke mate die beroepsmatige kost dus ook fiscaal aftrekbaar is. 

Dexxter berekent dit automatisch voor jou. Dat is een berekening op basis van de aankoopdatum van je wagen, de co┬▓-uitstoot, het brandstoftype … 

Als je daarin geïnteresseerd bent, kan je hier nog wat extra informatie terugvinden over autofiscaliteit.

Terug naar ons voorbeeld! Wat er overblijft van die 20 euro beroepsmatige uitgave, na toepassing van de fiscale aftrekbaarheid, telt dan effectief mee voor je boekhouding. Laat het ons concreet maken en zeggen dat je wagen een fiscale aftrekbaarheid heeft van 60%, volledig automatisch & correct berekend door Dexxter. 

Zo blijft er 12 euro over voor je boekhouding, namelijk 60% van die 20 euro. Die 12 euro telt dus effectief mee, die zal er voor zorgen dat je winst met 12 euro zal zakken. 

We zijn dus van 100 euro (totale uitgave) naar 12 euro (wat effectief meetelt voor je boekhouding) gegaan.

Daarbij hebben we eerst 80 euro als priv├ęgebruik aangeduid, via het percentage beroepsmatig gebruik dat op 20% was ingeschat (en dus 80% priv├ęgebruik). 

Vervolgens was er nog 8 euro niet fiscaal aftrekbaar (60% fiscaal aftrekbaar & 40% niet fiscaal aftrekbaar), door een vaste berekening op basis van de eigenschappen van jouw auto. Die 8 euro krijgt in vakjargon de stempel ‘verworpen uitgaven’. Het totaalbedrag van die verworpen uitgaven kan je trouwens netjes terugvinden in Dexxter, zo weet je exact hoeveel van jouw autokosten fiscaal niet meetellen.

Tips template 22

Tip:

In Dexxter verloopt dit allemaal automatisch op basis van heel eenvoudige invoervelden. 

 

Personenwagens

Alles wat we hierboven hebben besproken, telt enkel voor een personenwagen! De fiscale aftrekbaarheid speelt niet voor een lichte vracht & ook niet voor een motor. Deze twee categorie├źn moet je wel beperken in functie van het percentage beroepsmatig gebruik, maar er is geen verdere beperking!

Enkel de personenwagen en daaraan gerelateerde kosten ondergaan dus enerzijds het percentage beroepsmatig gebruik & anderzijds de fiscale aftrekbaarheid.

Twijfel je of jouw wagen een lichte vracht is dan wel een personenwagen? Ontdek hier de definitie van een lichte vracht.

Artikel delen

Artikel delen

Eenvoudig ingeven en beheren van je uitgaven

Optimaliseer je boekhouding en vergeet geen enkele uitgave. FotoÔÇÖs van bonnetjes kan je zelfs inscannen via onze app.

Uitgaven beheren was nog nooit zo eenvoudig

Dexxter zorgt mee voor het goede beheer van je zaak. Zo sporen we automatisch foutjes op en geeft het platform automatisch advies. 

Pijl 1 - geel