Zijn verkeersboetes fiscaal aftrekbaar in België?

Zijn verkeersboetes fiscaal aftrekbaar in België?
Inhoudstabel

Wanneer je een verkeersboete krijgt, is het eerste wat je waarschijnlijk denkt: “Hoeveel gaat dit me kosten?”. Maar heb je ooit overwogen of deze boete fiscaal aftrekbaar zou kunnen zijn? In dit artikel duiken we diep in het onderwerp en bieden we je alle informatie die je nodig hebt.

Zijn verkeersboetes zakelijk aftrekbaar?🚦

In België is de algemene regel dat verkeersboetes zoals snelheidsovertredingen, rood licht overtredingen, parkeerboetes en dergelijke niet fiscaal aftrekbaar zijn. Dat betekent dat je deze kosten niet kunt aftrekken van je belastbaar inkomen.

De reden hiervoor is dat deze boetes worden beschouwd als kosten die niet gemaakt zijn om een belastbaar inkomen te verwerven of te behouden, wat het criterium is voor de aftrekbaarheid van kosten.

Uitzonderingen op de regel: Wanneer zijn verkeersboetes wél aftrekbaar? 🅿️

Hoewel de algemene regel is dat verkeersboetes niet fiscaal aftrekbaar zijn, is er een uitzondering op deze regel📝:

Parkeerretributies of -boetes: Hoewel we deze vaak als ‘boetes’ beschouwen, zijn ze dat in feite niet. Ze zijn eerder een vergoeding voor het parkeren. Fiscaal mag je dus stellen dat dit geen zuivere boete is, maar eerder de vervanging voor wat anders wel een aftrekbare beroepskost was. Dus als deze parkeerboete kadert binnen de beroepsactiviteit, is de kost aftrekbaar.

    Tips template 22

    Wist je dat?

    Het inboeken van al jouw fiscaal aftrekbare kosten was nog nooit zo gemakkelijk via het all-in-one boekhoudplatform van Dexxter!

    Kan ik mijn boete boeken in de boekhouding?💼

    BBB, Boete Boeken in Boekhouding, is het mogelijk?😉🏋️Zoals eerder vermeld, zijn boetes over het algemeen niet aftrekbaar in België. Maar hoe zit het met het boeken van deze boetes in de boekhouding?

    Boetes worden in de boekhouding genoteerd als niet-aftrekbare kosten. Het heeft dus niet veel zin om een boete in de boekhouding te verwerken, want ze worden toch niet afgetrokken van het belastbaar inkomen van het bedrijf.

    Behalve dan de parkeerretributies of -boetes, waarover we het eerder hadden. Deze mag je inboeken alsof het een gewone parkeerkost was.

    Tips template 30

    Tip:

    Wil je nog meer tips over de boekhouding van jouw eenmanszaak, volg dan zeker een gratis cursus en/of online webinar!

    Conclusie

    Het korte antwoord is nee, verkeersboetes zijn in België over het algemeen niet fiscaal aftrekbaar. Er is echter een uitzondering op deze regel: de parkeerretributies.💰

    Hopelijk heeft dit artikel je enige duidelijkheid gegeven over de aftrekbaarheid van verkeersboetes in België. En onthoud: veilig rijden is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor je gemoedsrust en die van anderen op de weg.🚗💨

    Artikel delen

    Artikel delen

    Eenvoudig ingeven en beheren van je uitgaven

    Optimaliseer je boekhouding en vergeet geen enkele uitgave. Foto’s van bonnetjes kan je zelfs inscannen via onze app.

    Uitgaven beheren was nog nooit zo eenvoudig

    Dexxter zorgt mee voor het goede beheer van je zaak. Zo sporen we automatisch foutjes op en geeft het platform automatisch advies. 

    Pijl 1 - geel