Wanneer stuur je een betalingsherinnering?

Wanneer stuur je een betalingsherinnering
Inhoudstabel

Het kan gebeuren dat je klant jouw factuur uit het oog verliest of over het hoofd ziet en jou hierdoor niet betaalt voor de betalingstermijn verstreken is. Maar wat nu? Wij leggen je graag even uit welke stappen je nu kan zetten.

Eerst en vooral is het belangrijk om te checken of je wel zeker een betalingstermijn op je factuur hebt vermeld. Zie je dat die al een paar dagen verstreken is, kan je je klant even opbellen om te checken of je klant nog aan je factuur gedacht heeft. 

Betalingsherinnering na 30 dagen

Kan je je klant niet bereiken, dan kan je een papieren betalingsherinnering sturen. Meestal doe je dat na 30 dagen. Die herinnering ziet eruit als je factuur en bevat dus ook dezelfde informatie, maar deze keer vermeld je bovenaan duidelijk het woord ‘betalingsherinnering’ en voeg je een nieuwe betaaltermijn toe. Meestal wordt er gekozen voor een nieuwe betaaltermijn van 14 dagen. Verstuur dit document via de post of via mail. Ga niet meteen uit van slechte wil bij je klant. Het kan nog steeds gaan om een administratieve fout. 

Tweede betalingsherinnering

Is de nieuwe betaaltermijn verstreken en heb je nog steeds niets gehoord? Probeer je klant dan nog eens te bellen. Als er dan weer een week verstreken is, kan je een tweede betalingsherinnering sturen met een nieuwe betaaltermijn — opnieuw van 14 dagen. Dit is de laatste betalingsherinnering die je moet sturen.

Ingebrekestelling of aanmaning

Levert deze tweede herinnering en (een poging tot) een telefonisch gesprek niets op, dan kan je volgende stappen overwegen. Dat begint met een ingebrekestelling of aanmaning, een document dat je aangetekend opstuurt en waarin je vermeldt welk bedrag je klant je nog verschuldigd is en wat de nieuwe uiterste betaaltermijn is. Geef je klant opnieuw twee weken de tijd. Als laatste kan je de hulp van een incassobureau opstarten. Dit zal de klant extra kosten. Laat ons hopen dat het zover dus niet komt. 

Artikel delen

Artikel delen

Professionele facturen en offertes maken & versturen

Verlies geen tijd meer met het opmaken, versturen en opvolgen van jouw facturen & offertes. Met Dexxter doe je het snel & ben je altijd 100% in orde.

Verstuur vandaag nog je eerste factuur of offerte

Pijl 1 - geel