Top 5 fouten in je btw-aangifte

Top 5 fouten in je btw-aangifte
Inhoudstabel

De btw-aangifte kan je perfect zelf doen, maar let op de veel gemaakte fouten! Met Dexxter wordt de kans op foutjes kleiner, maar er kunnen altijd foutjes insluipen.

Deze fouten zijn gelukkig makkelijk te voorkomen, we geven je hieronder alvast de top 5 meest gemaakte fouten in de btw-aangifte:

1) Btw gerecupereerd op belastingen & diverse bijdragen

Denk aan sociale bijdragen, provinciebelasting, gemeentebelasting etc. Hier zal nooit btw op worden aangerekend en uiteraard zal je ook daarom geen btw kunnen terugvragen op deze uitgaven.

2) Buitenlandse betaalde btw in België terugvragen

Heb je een factuur ontvangen van een buitenlandse leverancier waarop (buitenlandse) btw is aangerekend? Die buitenlandse btw kan je in België niet recupereren!

Voor een klein bedrag aan buitenlandse btw, kan je voor een makkelijke oplossing gaan. Je boekt de buitenlandse betaalde btw gewoon mee in als een kost, samen met de rest van de factuur.

Is het bedrag aan buitenlandse btw wat groter? Dan geven we je de tip om een nieuw factuur aan te vragen bij je buitenlandse leverancier waarbij er 0% btw wordt aangerekend (btw verlegd).

Tips template 22

Tip:

Ontdek via deze video hoe je dat makkelijk in orde brengt in Dexxter. Dexxter geeft je ook automatisch een seintje met extra informatie als je een factuur met buitenlandse btw foutief aan het inboeken bent, no worries!

3) Btw gerecupereerd op een restaurantbonnetje

Een klassieker! Je hebt een zakelijke lunch achter de rug, netjes betaald, restaurantbonnetje ontvangen en nu btw recupereren, toch? Want op dat restaurantbonnetje zie je bovendien staan ‘btw-kassaticket’.

Jammer genoeg mag je nooit btw recupereren op een restaurantticket, de fiscus aanvaardt de btw-aftrek niet. Ondanks vermeldingen als: btw-bon of btw-kasticket. Een vergissing is snel gemaakt, gelukkig zal Dexxter automatisch 0% btw suggereren bij het inboeken van een restaurantkost!

Bekijk hier alvast hoe we een restaurantkost inboeken in Dexxter.

4) Btw gerecupereerd op ticketjes of bonnetjes

Iets ruimer dan het restaurantticket, algemeen genomen mag je nooit btw recupereren op eender welk ticket, bonnetje, betaalbewijs etc. Je moet altijd minimaal beschikken over een factuur de btw te kunnen recupereren.

Wat doe je met niet-aftrekbare btw voor je btw-aangifte? Makkelijk, want die btw gaat net zoals de rest van het ticket, bonnetje, betaalbewijs etc. mee in je kosten.

Tips template 23

Tip:

Wil je graag wat voorbeelden van kosten en wanneer je btw mag recupereren? Neem een kijkje naar ons blogbericht over aftrekbare kosten voor je boekhouding.

5) Btw boeken op een verzekering

Op verzekeringen wordt nooit btw aangerekend, dus je zal er ook nooit btw op kunnen recupereren. Soms worden er wel eens diverse taksen aangerekend op een verzekering, maar opgelet, dat is dus geen btw! Er wordt geen btw aangerekend en jij kan dus geen btw recupereren.

Geen foutjes in Dexxter, want al onze kostencategorieën die betrekking hebben op verzekeringen, worden automatisch met 0% btw recuperatie voorgesteld.

Twijfel je over je btw-aangifte?

Controleer het factuur of ticket dat je aan het inboeken bent goed. Volg goed de stapjes in Dexxter en als er een suggestie komt tijdens het inboeken, lees die dan zeker even na. De boekhouding van je eenmanszaak is niet zo moeilijk, dat gaat je zeker lukken! Een btw-aangifte doen in Dexxter kost trouwens maar 1 tot 3 minuten.

Tips template 27

Tip:

Loop je toch nog vast? Neem een kijkje in ons uitgebreid leercentrum of pols eens in de community bij je medeondernemers.

Artikel delen

Artikel delen

Je belastingen & btw automatisch in orde

In Dexxter staan je belastingaangiftes automatisch voor je klaar op basis van je inkomsten en uitgaven. We verwittigen je wanneer elke fiscale deadline nadert.

Dien je aangiftes met vertrouwen in

Geen enkele boekhoudkennis nodig.

Pijl 1 - geel