Klantenlisting

Je klantenlisting: alle info en handige tips

Laat ons met de deur in huis vallen: ook als btw-vrijgestelde ondernemer (kleine onderneming met een omzet kleiner dan € 25.000 op jaarbasis) kan je verplicht zijn om een klantenlisting in te dienen.

Onderaan het artikel vind je ook een video met de uitleg en hoe Dexxter jou helpt.

 

Wat is een klantenlisting?

In een klantenlisting, ook wel btw-listing genoemd, vermeld je alle Belgische btw-plichtige en btw-vrijgestelde klanten aan wie je in het voorgaande kalenderjaar voor minstens € 250 excl. btw aan diensten of producten hebt gefactureerd.

Het gaat dus om btw-plichtige en btw-vrijgestelde klanten (= kleine ondernemingen met een omzet kleiner dan € 25.000 op jaarbasis die een btw-vrijstelling hebben aangevraagd).

 

Vrije beroepen, zoals onder andere artsen, kinesisten, verpleegkundigen, … zijn sowieso niet btw-plichtig. Je hoeft hen dan hoef je deze niet op te nemen in je klantenlisting.

En ook als je zelf als ondernemer tot deze niet btw-plichtige categorie behoort, moet je ook geen klantenlisting indienen.

Wat staat er juist in?

Een klantenlisting is dus een overzicht waarin je aan de btw-administratie laat weten aan welke Belgische btw-plichtige of btw-vrijgestelde klanten je in het voorgaande kalenderjaar voor minstens € 250 excl. btw op jaarbasis hebt gefactureerd.

Om tot dat resultaat te komen, filter je eerst op klantniveau: bij elke klant stel je jezelf de vraag: is de klant een btw-plichtige of een btw-vrijgestelde ondernemer?

De klanten waarbij het antwoord “ja” is, daar filter je verder en kijk je naar het gefactureerde bedrag exclusief btw op jaarbasis. Heb je in het voorgaand kalenderjaar voor minstens € 250 excl. btw aan hem gefactureerd? Dan neem je deze klant op in je klantenlisting.

Uiteraard mag je ook vanuit een ander invalshoek beginnen, eerst filter je op het bedrag van €250 excl. btw per klant. Pas daarna neem je een kijkje welke van deze klanten er btw-plichtige of btw-vrijgestelde ondernemers zijn, die blijven dan over voor je klantenlisting.

Doe je je boekhouding via Dexxter? No worries dan, want Dexxter zorgt er namelijk voor dat jouw klantenlisting netjes klaar staat, het filteren nemen wij voor onze rekening! Inclusief handig stappenplan om je klantenlisting in te dienen via Intervat.

Tot wanneer heb ik tijd?

Dat lijstje van klanten moet ten laatste tegen 30 maart worden ingediend via Intervat, het digitaal platform van de btw-administratie.

Bang om een deadline te vergeten? Neem gerust een kijkje op onze Dexxter-tijdlijn. Zo ben je zeker dat je nooit een deadline vergeet, want samen met al je andere fiscale deadlines vind je daar steeds een overzicht van je fiscale to-do’s.

Ik ben btw-plichtig en mijn klantenlisting is leeg: moet ik dan ook iets indienen?

Jawel, altijd!

Niets aan te doen, maar als btw-plichtige ondernemer moet je altijd een klantenlisting indienen, ook al is deze volledig leeg.

Dat is ook geen uitzonderlijke situatie, denk bijvoorbeeld aan een btw-plichtige kledingwinkel die alleen maar kledij heeft verkocht aan particuliere klanten in voorgaand kalenderjaar. Die zal een lege klantenlisting moeten indienen.

Of je hebt een webshop met een aantal btw-plichtige klanten, maar als je verkoopwaarde op jaarbasis per individuele klant onder de €250 excl. btw blijft, dan komt er niemand op je klantenlisting terecht en dien je dus gewoon een lege klantenlisting in.

 

Ik ben zelf btw-vrijgesteld: moet ik dan een klantenlisting indienen?

Jawel, maar niet altijd!

Ook als je zelf btw-vrijgesteld bent, kan het perfect dat je een klantenlisting moet indienen.

Is je klantenlisting leeg? Dan hoef je helemaal niets te doen. Een indiening via Intervat is niet nodig.

Heb je minstens één klant op je klantenlisting? Dan moet je wél degelijk een klantenlisting indienen.

Dat is een vaak voorkomend misverstand, maar als er minstens één klant op je klantenlisting terecht komt, dan moet je als btw-vrijgestelde ondernemer wel degelijk een klantenlisting indienen.

Gebruik je Dexxter om je administratie op orde te houden? Leuk om te horen, want Dexxter geeft je gewoon automatisch een seintje als je een klantenlisting moet indienen.

En via onze handige instructies weet jij bovendien exact wat je waar moet indienen op Intervat, geen kans op vergissingen dus!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail

Neem zelf je administratie in handen.

Je kan nog steeds kiezen voor een boekhouder. Dankzij het gratis kijkaccount kan die zich volledig focussen op het geven gericht advies om jou te helpen groeien!

Relaxe ondernemer
Dexxter logo

Dé rechterhand voor bijberoepers en student-ondernemers

Nieuwsbrief

Door op 'inschrijven' te klikken ga je akkoord met het Privacybeleid.

© 2022 Dexxter. Alle rechten voorbehouden.
Let’s App, met handelsnaam Dexxter, is een leverancier van software.
Let’s App is geen accountantskantoor en verleent geen diensten waarvoor een erkenning bij het ITAA vereist is.

Wist je dat ook jij kan investeren in de toekomstplannen van Dexxter? Ontdek er hier meer over!