Elk jaar opnieuw kijk je uit naar de jaarwisseling. Naast een frisse start, biedt het je de kans om gezellig personeelsfeest te geven. Maar hoe pak je zo’n feestje het best aan? En hoe zorg je ervoor dat de kosten fiscaal aftrekbaar zijn? Geen zorgen, in deze blogpost leggen we je stap voor stap uit waarop je moet letten!
Voorwaarden voor fiscale aftrekbaarheid van een personeelsfeest
Om de kosten van je personeelsfeest fiscaal te kunnen aftrekken, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste is dat het echt om een ‘collectief sociaal voordeel’ gaat. Maar wat houdt dat precies in?
1️⃣ Iedereen moet uitgenodigd zijn!
Een personeelsfeest is enkel fiscaal aftrekbaar als alle werknemers van je bedrijf uitgenodigd worden. 🫂 Organiseer je bijvoorbeeld een feestje voor één specifieke afdeling, dan valt dit buiten de definitie van een collectief sociaal voordeel. De kosten zijn in dat geval niet aftrekbaar.
Stel je dus breed genoeg op en nodig iedereen uit, alleen dan kan je genieten van de fiscale voordelen. 😉
2️⃣ Eén feest per jaar volstaat
Een tweede belangrijke voorwaarde is dat je slechts één personeelsfeest per kalenderjaar fiscaal kunt aftrekken. Organiseer je meerdere feestjes, dan zal de belastingdienst enkel het eerste in rekening brengen. 📅
Kies je moment dus zorgvuldig!
De meeste bedrijven kiezen ervoor om een personeelsfeest te organiseren rond Kerstmis, Nieuwjaar of Sinterklaas.
Maar in principe mag het op elk ander moment van het jaar zolang er maar een geldige reden voor is.
3️⃣ Budgetteren is de boodschap
Tot slot moet je ook rekening houden met een redelijk kostenplaatje. Een driedaags luxeverblijf op de Bahama’s zal de fiscus wellicht niet aanvaarden als een ‘normaal’ personeelsfeest. 🏝️
Aan de andere kant hoeft het evenement ook niet extreem sober te zijn. Zolang je maar blijft binnen een realistisch budget, zal de belastingdienst de kosten aanvaarden als aftrekpost.
Aftrekbaarheid btw personeelsfeest
Naast de fiscale aftrekbaarheid van de totale kosten, is het ook belangrijk om te kijken naar de btw-regels. Want op welke uitgavenposten kun je precies de btw recupereren?
Btw op eten en dranken 🍽️
Voor de btw maakt het uit of je het personeelsfeest zelf organiseert of uitbesteedt aan een cateraar of restaurant. Verzorg je alles in eigen beheer, dan kun je de 6% btw op voeding en dranken volledig aftrekken.
Let op!
Een uitzondering geldt voor alcoholische dranken, bekijk hier de voorwaarden!🍾
Huur je daarentegen een traiteur of restaurant in, dan is de btw op die diensten niet aftrekbaar. Bij een traiteur die alleen maar de maaltijden levert zonder bediening, mag je wel de 6% btw op het eten recupereren.
Andere kosten zoals versiering en entertainment 🎊
Gelukkig is er goed nieuws voor andere uitgavenposten zoals versiering, animatie of entertainment. Hierop kun je de btw volledig recupereren, ongeacht of je ze zelf regelt of uitbesteedt.
Wil je een feestelijk tintje met ballonnen of een photobooth? Geen probleem, de btw is aftrekbaar. Heb je een dj of een goochelaar geboekt? Ook die kosten komen in aanmerking voor btw-aftrek.🪄
Praktische tips voor personeelsfeest te organiseren
- Houd je uitgaven goed bij met een boekhoudsoftware zoals Dexxter!
- Splits je facturen indien nodig: Zo kun je de aftrekbare en niet-aftrekbare btw makkelijk uit elkaar houden.
Klaar voor een fiscaal optimaal personeelsfeest?
We hopen dat dit artikel je voldoende info heeft gegeven zodat jij een fiscaal optimaal personeelsfeest kan organiseren! Respecteer je de regels rond collectief sociaal voordeel en btw-aftrek, dan hoef je je over de financiële kant weinig zorgen te maken.
Zo kun je je volledig concentreren op het organiseren van een gezellig samenzijn met je werknemers. 🥂