Een fietsvergoeding als eenmanszaak

Een fiets kilometervergoeding als Eenmanszaak
Inhoudstabel

Ook als zelfstandige met een eenmanszaak kan je gebruik maken van een fietsvergoeding. We leggen hieronder uit waar je op moet letten, welk type verplaatsing in aanmerking komt en waarom een rittenadministratie cruciaal is.

Deze kilometervergoeding kan ook bovenop de aankoop van een (elektrische) fiets. Je mag dus én de aankoop van een (elektrische) fiets in de boekhouding van je eenmanszaak stoppen én een fietsvergoeding inbrengen.

Wil je graag meer weten over de kilometervergoeding voor verplaatsingen met een wagen?

Een fietsvergoeding voor alle verplaatsingen?

je kan deze fietsvergoeding gebruiken voor alle type verplaatsingen die te maken hebben met je zelfstandige activiteit. Verplaatsingen per (elektrische) fiets naar je kantoor, klant, leverancier, .. komen allemaal in aanmerking voor de fietsvergoeding.

Het gaat ook niet noodzakelijk over de kortste route! De keuze voor een traject dat veiliger is dan het kortst mogelijke traject, is evengoed toegestaan en telt volledig mee voor de fietsvergoeding.

Gecombineerde trajecten zijn evengoed mogelijk. Met de fiets tot aan het station om vervolgens met de trein richting kantoor te gaan. Ook deze gefietste kilometers komen in aanmerking.

Hoe kan je deze gefietste kilometers bijhouden?

Je zal op basis van een rittenadministratie de gefietste kilometers moeten aantonen op moment van fiscale controle. Dat kan via een (schriftelijk) rittenboekje, softwareprogramma, GPS-systeem, …

Maar zorg dat je wel degelijk over een rittenadministratie beschikt om deze kilometers te staven.

Een rekenvoorbeeld

Stel dat Danny 3 keer per week de elektrische fiets neemt naar kantoor. Een mooie rit van 7 kilometer heen en 7 kilometer terug. Dat is niet de kortste, maar wel de veiligste route.

Danny is 45 weken op jaarbasis aan het werk, fiets 3 keer per week, 14 kilometer per dag. Hierdoor kan hij via een rittenadministratie aantonen dat hij 1.890 kilometer heeft gefietst in de context van zijn zelfstandige activiteit.

Aan €0,27 per kilometer (voor inkomstenjaar 2023) komt dit uit op €510,33. Danny mag dit bedrag als een extra kost ingeven in de boekhouding van zijn eenmanszaak.

Voor inkomstenjaar 2024 komt de fietsvergoeding zelfs uit op €0,35 per gefietste kilometer.

Hoe kan je een fietsvergoeding in Dexxter verwerken?

Die kan je ingeven als een gewone uitgave. Het bestand waarin je het aantal kilometers bijhoudt, kan je ook meteen gebruiken als bestand om de uitgave in Dexxter te registreren.

Je kan dit uploaden in Dexxter en er vervolgens alle nodige informatie aan koppelen. Zo mag je leverancier bijvoorbeeld een particulier zijn die je de naam “Fietsvergoeding” geeft. Het opnemen in de btw-aangifte hoeft niet voor deze kilometervergoeding.

Bij de bedragen geef je vervolgens het totaalbedrag van de vergoeding in en je maakt een nieuwe kostencategorie aan onder de hoofdcategorie “Algemene kosten”, deze nieuwe kostencategorie geef je bijvoorbeeld de naam “Fietsvergoeding”.

Het percentage beroepsmatig gebruik mag je op 100% zetten. Vervolgens vervolledig je de stappen en kan je de uitgave inboeken.

Artikel delen

Artikel delen

Eenvoudig ingeven en beheren van je uitgaven

Optimaliseer je boekhouding en vergeet geen enkele uitgave. Foto’s van bonnetjes kan je zelfs inscannen via onze app.

Uitgaven beheren was nog nooit zo eenvoudig

Dexxter zorgt mee voor het goede beheer van je zaak. Zo sporen we automatisch foutjes op en geeft het platform automatisch advies. 

Pijl 1 - geel