Community 🤼

Buitenlandse aankoop van diensten land als kleine BTW-vrijgestelde onderneming

BS

Kleine ondernemingen met BTW-vrijstelling (omzet < 25.000) dienen geen BTW-aangiftes in te dienen, geen BTW aan te rekenen en kunnen bijgevolg de BTW ook niet recupereren.

Stel dat je als Belgische kleine BTW-vrijgestelde onderneming een goed of dienst afneemt van een buitenlands bedrijf waarbij de leverancier jouw BTW-nummer heeft ontvangen, dan zal deze logischerwijs 0% BTW aanrekenen. Bijgevolg, zal je als BTW-vrijgestelde onderneming een bijzondere BTW-aangfite (speciaal in het leven geroepen voor btw-vrijgestelde ondernemingen) moeten indienen om de BTW alsnog te voldoen aan de Belgische overheid.

Er bestaat reeds een artikel hierover op de Dexxter website: https://dexxter.be/btw-vrijgesteld-een-aankoop-uit-het-buitenland/.

(!) MAAR, ik denk dat dit artikel niet volledig is en een update nodig heeft. Het artikel gaat volgens mij enkel uit van de aankoop van goederen. De regels zijn echter anders voor de aankoop van diensten. Bron: https://financien.belgium.be/nl/ondernemingen/btw/aangifte/bijzondere_aangifte#q3

Korte samenvatting:

 • Aankoop GOEDEREN in het buitenland EU:

  • Totaal buitenlandse aankopen in een kalenderjaar <= € 11.200: je hebt de keuze.

   • geen btw-nummer doorgeven: je krijgt een factuur inclusief buitenlandse BTW. Er is geen bijzondere btw-aangifte nodig. => Persoonlijk lijkt dit het eenvoudigste

   • wél btw-nummer doorgeven: je ontvangt een factuur met 0% btw. Bijgevolg zal je een bijzondere BTW-aangifte moeten indienen.

  • Totaal buitenlandse aankopen in een kalenderjaar > € 11.200: je bent verplicht je btw-nummer door te geven. je ontvangt een factuur met 0% btw. Bijgevolg zal je een bijzondere BTW-aangifte moeten indienen.

 • Aankoop DIENSTEN in het buitenland: je bent verplicht je btw-nummer door te geven. je ontvangt een factuur met 0% btw. Bijgevolg zal je een bijzondere BTW-aangifte moeten indienen.

Ik ben geen expert hierin, maar ik hoop dat iemand kan bevestigen dat de informatie op de site van de FOD financiën correct is en ik anderen hierbij heb kunnen helpen 🙂

 • Lijkt me correct, enige vraag die ik nog heb: Wat met landen buiten de EU zoals China of Amerika?

 • Ook dit nog:

  In geval je EU-leverancier OOK BTW-vrijgesteld is moet je géén BTW betalen op je aankoop. Dit heet de Dexxter support mij bevestigd. UNIZO zei ook dat er dan normaal gezien geen enkel land BTW misloopt gezien die onderneming toch geen BTW zou doorrekenen aan klanten.

  Dit is het geval dat ik had onlangs…

Delen

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

⚠️ deze antwoorden zijn niet altijd geverifieerd.

Stel je vraag in de community

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

Pijl 1 - geel

Helaas! Onze community is momenteel enkel toegankelijk voor mensen die een proefperiode op Dexxter starten