Community 🤼

Hoe werkt belastingen bij een eenmanszaak?

F L

Ik ben van plan om een eenmanszaak te starten en ik vroeg me af hoe de belasting werkt voor zo’n onderneming. Welke soorten belasting moet ik betalen , waar moet ik mee rekening houden?

 • Hoi!

  Leuk dat je een eenmanszaak wilt starten! Hier is een overzicht van hoe de belasting werkt voor een eenmanszaak in België:

  1. Inkomstenbelasting:

  • Winst uit onderneming: De winst die je maakt met je eenmanszaak wordt belast in de personenbelasting. Je moet jaarlijks aangifte doen van je inkomsten.
  • Aftrekposten: Als zelfstandige kun je profiteren van diverse aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek, beroepskosten, en eventuele investeringsaftrekken. Zorg ervoor dat je alle zakelijke uitgaven goed bijhoudt.

  2. BTW (Belasting over de Toegevoegde Waarde):

  • BTW-plicht: Als je BTW-plichtig bent (omzet > 25000 euro). Dit betekent dat je BTW in rekening brengt aan je klanten en deze moet afdragen aan de belastingdienst.
  • BTW-aangifte: Dit doe je meestal elk kwartaal, maar soms jaarlijks. Je kunt de BTW die je betaalt over zakelijke aankopen terugvorderen.

  3. Sociale bijdragen:

  • Sociale zekerheid: Als zelfstandige ben je verplicht sociale bijdragen te betalen aan een sociaal verzekeringsfonds. Dit geeft je recht op een aantal sociale zekerheidsuitkeringen zoals pensioen, ziekteverzekering, en kinderbijslag.

  4. Gemeentebelastingen en provinciebelastingen 

  Gemeentebelastingen worden in je personenbelasting mee betaald, voor provinciebelasting krijg je jaarlijks een brief.

Delen

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

⚠️ deze antwoorden zijn niet altijd geverifieerd.

Stel je vraag in de community

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

Pijl 1 - geel

Helaas! Onze community is momenteel enkel toegankelijk voor mensen die een proefperiode op Dexxter starten