Auto leasen als eenmanszaak, de voor- en nadelen!

Auto leasen als eenmanszaak, de voor-en nadelen!
Inhoudstabel

Als zelfstandige, behoort het leasen van een auto tot een van de opties die je kunt overwegen bij de aanschaf van een voertuig voor uw onderneming. Maar hoe werkt het precies en wat zijn de voor-en nadelen? In dit artikel duiken we dieper in op het onderwerp van auto leasing voor zelfstandigen.

Wat is auto leasing?

Auto leasing is een vorm van langetermijnverhuur waarbij je het gebruik van een auto verkrijgt voor een vaste maandelijkse vergoeding. In tegenstelling tot het kopen van een auto, betekent leasen dat je niet de eigenaar van de auto wordt. In plaats daarvan betaal je voor het recht om de auto te gebruiken gedurende een vooraf afgesproken periode en aantal kilometers.

Tips template 26

Tip:

Auto leasing kan een kosteneffectieve oplossing zijn voor zelfstandigen die een auto voor zakelijk gebruik nodig hebben, maar niet de volledige kosten van de aankoop van een auto willen dragen.

✅ Voordelen van auto leasen als zelfstandige

 • Vaste maandelijkse kosten: Als zelfstandige weet je precies wat je maandelijks kwijt bent aan je auto, aangezien de leaseprijs vaststaat. Dit maakt financiële planning eenvoudiger.
 • Geen grote investering nodig: Je hoeft niet ineens een groot bedrag te investeren in de aankoop van een auto, wat vooral handig is als je het kapitaal liever in je onderneming stopt.
 • Inclusief onderhoud en reparaties: In veel leasecontracten zijn onderhoud, reparaties en soms zelfs verzekering inbegrepen. Je komt dus niet voor onverwachte kosten te staan.
 • Geen zorgen over waardevermindering: Je hebt geen last van de waardevermindering van de auto, wat bij koop wel het geval is.
 • Fiscale voordelen: Leasekosten zijn voor zelfstandigen vaak aftrekbaar van de belasting, wat fiscale voordelen kan opleveren.

Belastingaftrek en auto leasen voor zelfstandigen

Het is belangrijk om te begrijpen hoe de belastingaftrek werkt bij het leasen van een auto als zelfstandige. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen.

Belastingaftrek voor auto leasen

De kosten van het leasen van een auto kunnen vaak worden afgetrokken als bedrijfskosten. Dit betekent dat je deze kosten kunt aftrekken van uw belastbaar inkomen, wat kan helpen om uw belastingaanslag te verlagen.

Tips template 28

Let op!

Als je de auto ook voor persoonlijk gebruik gebruikt, kun je alleen het deel van de kosten dat betrekking heeft op het zakelijk gebruik aftrekken.

Berekening van de aftrek

De berekening van de aftrek hangt af van verschillende factoren, waaronder het type auto, de CO2-uitstoot en het brandstofverbruik. Over het algemeen kun je verwachten dat je een aanzienlijk deel van de kosten kunt aftrekken.

Een eenvoudige manier om de aftrek te berekenen is door het totale bedrag van de leasekosten te vermenigvuldigen met het percentage van het zakelijk gebruik van de auto. Bijvoorbeeld, als je de auto voor 80% voor zakelijke doeleinden gebruikt, kun je 80% van de kosten aftrekken.

Belastingaftrek voor brandstofkosten

Naast de leasekosten kun je ook de kosten van brandstof voor zakelijk gebruik van de auto aftrekken. Dit wordt meestal berekend op basis van het werkelijke brandstofverbruik, dus het is belangrijk om een nauwkeurige administratie bij te houden van uw zakelijke kilometers en brandstofkosten.

Tips template 27

Tip!

Bekijk zeker ons blogartikel over hoe je een kilometervergoeding verwerkt in jouw boekhouding!

❌ Nadelen van auto leasen als zelfstandige

 • Contractuele verplichtingen: Je zit vast aan een leasecontract voor de afgesproken periode en het kan duur zijn om hier vroegtijdig van af te zien.
 • Minder flexibiliteit: Wanneer je bedrijfsactiviteiten veranderen, kan je leaseauto misschien niet meer passend zijn en kan aanpassen lastig of duur zijn.
 • Geen eigenaarschap: Aan het einde van het leasecontract ben je geen eigenaar van de auto, tenzij je kiest voor financial lease of besluit de auto te kopen.
 • Potentiële extra kosten: Bij inlevering van de auto kunnen er extra kosten aangerekend worden voor eventuele schade of slijtage die buiten de normale gebruikssporen valt.
 • Verzekering en eigen risico: Soms is de verzekering duurder via een leaseconstructie, en je draagt vaak zelf het eigen risico in geval van schade.

Auto leasen en verzekeringen 🚗

Als je een auto leaset, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je goed verzekerd bent. Dit is niet alleen wettelijk verplicht, maar het kan je ook beschermen tegen financiële verliezen in het geval van een ongeluk of schade aan de auto.

Verplichte autoverzekering

In België is het wettelijk verplicht om een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) te hebben. Deze verzekering dekt de kosten van schade die je aan anderen veroorzaakt met uw auto.

Als je een auto leaset, is de kans groot dat de leasemaatschappij deze verzekering voor jou regelt. Het is echter belangrijk om dit te controleren en ervoor te zorgen dat je voldoende gedekt bent.

Aanvullende verzekeringen

Naast de verplichte BA-verzekering kan je ook overwegen om aanvullende verzekeringen af te sluiten. Dit zijn enkele van de meest voorkomende:

 • Omniumverzekering: Deze verzekering dekt de kosten van schade aan uw eigen auto, ongeacht of je schuld heeft aan het ongeval.
 • Bestuurdersverzekering: Deze verzekering dekt de medische kosten en andere kosten die je kunt oplopen als je gewond raakt bij een ongeval.
 • Rechtsbijstandsverzekering: Deze verzekering dekt de kosten van juridische bijstand als je betrokken raakt bij een geschil over een ongeval.

Tips template 12

Tip:

Het is belangrijk om uw verzekeringsbehoeften zorgvuldig te overwegen en te zorgen dat je voldoende gedekt bent. Vergelijk zeker de offertes van verschillende verzekeringsmaatschappijen om de beste deal te vinden.

Auto leasen en de toekomst 🌍

Het landschap van auto leasing is voortdurend in beweging, met nieuwe trends en ontwikkelingen die de manier waarop we auto’s leasen veranderen.

Elektrisch leasen ⚡

Een van de grootste trends in auto leasing op dit moment is de verschuiving naar elektrische voertuigen. Steeds meer leasemaatschappijen bieden elektrische auto’s aan in hun aanbod, en veel zelfstandigen kiezen voor elektrisch leasen vanwege de fiscale voordelen en de lagere operationele kosten.

Toekomstige belastingregels 🧾

Het is ook belangrijk om op de hoogte te blijven van de veranderende belastingregels rond auto leasing. In België veranderen vanaf 2026 de spelregels rond de fiscale aftrekbaarheid van een auto. De aftrekbaarheid wordt geleidelijk aan afgebouwd. Uiteindelijk zullen uitsluitend elektrische bedrijfswagens nog fiscaal aftrekbaar zijn.

Conclusie

Auto leasen als zelfstandige kan een slimme financiële beslissing zijn, met tal van voordelen zoals voorspelbare maandelijkse kosten, toegang tot nieuwere modellen en fiscale voordelen. Het is echter belangrijk om uw opties zorgvuldig te overwegen, de juiste leasemaatschappij te kiezen, en ervoor te zorgen dat je volledig op de hoogte bent van de fiscale implicaties van auto leasing

Tips template 22

Tip:

Beslis je om een auto te kopen? Bekijk dan zeker hoe je een auto in de boekhouding van een eenmanszaak stopt!

Artikel delen

Artikel delen

Eenvoudig ingeven en beheren van je uitgaven

Optimaliseer je boekhouding en vergeet geen enkele uitgave. Foto’s van bonnetjes kan je zelfs inscannen via onze app.

Uitgaven beheren was nog nooit zo eenvoudig

Dexxter zorgt mee voor het goede beheer van je zaak. Zo sporen we automatisch foutjes op en geeft het platform automatisch advies. 

Pijl 1 - geel