Wat is het beroepsmatig gebruik van een uitgave?

Wat is het beroepsgebruik van een uitgave?
Inhoudstabel

Als ondernemer kun je heel wat items aankopen die je helpen om je onderneming verder uit te bouwen. Bij sommige uitgaven is het evident dat ze helemaal in teken van je onderneming staan, denk aan de aankoop van klein bureaumateriaal, wat handelsgoederen, enzovoort. 

Zulke aankopen zijn helemaal in functie van je onderneming, om het mooi te verwoorden: hun percentage beroepsmatig gebruik is 100%. Heb je een uitgave gedaan van 50 euro met een beroepsmatig percentage van 100%, dan zal die 50 euro volledig meetellen als beroepsmatige uitgave voor je boekhouding. Meer kosten, dat betekent dan weer minder winst en dus minder personenbelasting en minder sociale bijdragen. 

Als je twijfelt of een kost in je boekhouding mag, stel jezelf dan volgende vraag: had ik de kost ook gemaakt als ik geen zelfstandige was geweest? Is het antwoord nee, dan mag de kost volledig van je winst worden afgetrokken. Is het antwoord ja, dan kan het nog steeds zijn dat je een stukje van de kost in je boekhouding mag stoppen. Je GSM-abonnement bijvoorbeeld, je belt heel wat naar vrienden en familie, maar uiteraard ook wel eens naar klanten en leveranciers. 

Niet evident om voor zulke uitgaven een percentage beroepsmatig gebruik in te schatten. Met andere woorden, hoeveel procent van je maandelijks GSM-abonnement laten we meetellen voor de boekhouding (een beroepsmatige uitgave) en hoeveel procent schatten we in als privégebruik?

Schat het beroepsmatig gebruik van je uitgaven eerlijk in!

Het exact vastpinnen van een percentage beroepsmatig gebruik is een onmogelijke opdracht en gelukkig weet de fiscale administratie dat ook. Sta even stil bij elke kostencategorie, maak een eerlijke inschatting over de verdeling tussen je beroepsmatig gebruik en het privégebruik, vul het percentage beroepsmatig gebruik in en let’s go!

Tips template 25

Tip van de dag:

Wees eerlijk met jezelf!

We zetten je toch even op weg

Voor uitgaven gerelateerd aan je woning – denk aan je elektriciteit, verwarming, brandverzekering, onroerende voorheffing, etc –  kan je rekening houden met het aantal vierkante meters dat je beroep inneemt ten opzichte van de totaal bewoonbare oppervlakte van je woning. 

Denk aan de vierkante meters van je bureauruimte, wat stockage van materiaal in de garage en een paar vierkante meters van je woonruimte, want ook daar zit je wel eens met je laptop mails te beantwoorden. Vergelijk deze optelsom met de bewoonbare oppervlakte van je woning en dat is je percentage beroepsmatig gebruik voor deze uitgaven. 

Voor je autokosten kan je bijvoorbeeld terugvallen op een inschatting van het aantal kilometer dat je aflegt voor je zelfstandige activiteit. 

En voor je GSM-abonnement, internetkosten en andere gemengde uitgaven? Maak een eerlijke inschatting, overdrijf zeker niet en hou rekening met je uitgeoefende activiteit, de tijd dat je daadwerkelijk met je onderneming bezig bent, enzovoort. Maar besef vooral dat het altijd een inschatting blijft en dat weet de fiscus gelukkig ook.

Benieuwd welke percentages beroepsmatig gebruik andere ondernemers toepassen? Of wil je toch graag die laatste druppel onzekerheid wegnemen voor je je GSM-abonnement ingeeft in Dexxter? Vraag het gerust even aan je collega-ondernemers via de Dexxter-community!

Artikel delen

Artikel delen

Eenvoudig ingeven en beheren van je uitgaven

Optimaliseer je boekhouding en vergeet geen enkele uitgave. Foto’s van bonnetjes kan je zelfs inscannen via onze app.

Uitgaven beheren was nog nooit zo eenvoudig

Dexxter zorgt mee voor het goede beheer van je zaak. Zo sporen we automatisch foutjes op en geeft het platform automatisch advies. 

Pijl 1 - geel