Pensioen opbouwen als zelfstandige in bijberoep

Pensioen opbouwen als zelfstandige in bijberoep
Inhoudstabel

Je bent een zelfstandige in bijberoep en wilt je pensioen opbouwen? Geen probleem! 🙌 Er bestaan verschillende mogelijkheden om jouw aanvullend pensioen als bijberoeper aan te dikken. Van fiscaal voordelige spaarformules tot slimme investeringen. Hieronder bespreken we alles wat je moet weten om je financiële toekomst veilig te stellen.

Pensioen en zelfstandige in bijberoep 🔎

Als zelfstandige in bijberoep bouw je je wettelijk pensioen hoofdzakelijk op via je werk in loondienst. De sociale bijdragen die je betaalt als bijberoeper, dragen namelijk niet bij aan je pensioenopbouw. Enkel wanneer deze bijdragen gelijkwaardig zijn aan die van een zelfstandige in hoofdberoep, groeit je pensioen ook aan via je bijberoep (minimum €890.51 per kwartaal, in 2024).

Maar je pensioenbouw gebeurt als zelfstandige in bijberoep toch vooral via je statuut als werknemer. Enkel in het uitzonderlijke geval dat je sociale bijdragen even hoog zijn als die van een hoofdberoeper, is er dus een extra pensioenopbouw.

Kan je een aanvullend pensioen opbouwen via je bijberoep?

Enkel en alleen als je sociale bijdragen op hetzelfde niveau zijn als een hoofdberoeper. Het is ook pas dan dat je gebruik kan maken van extra tools zoals een VAPZ.

Over het algemeen mag je stellen dat je sociale bijdragen als bijberoeper eerder solidariteitsbijdragen zijn. Je bouwt er geen extra rechten mee op.

Net daarom is cruciaal om in je bijberoep alle beroepsmatige kosten effectief te bijhouden en verwerken in je boekhouding! Meer kosten, betekent minder winst. Dat betekent dan uiteraard minder te betalen sociale bijdragen.

14

Wist je dat?

Wil je meer leren over ondernemerschap en boekhouding? Volg dan zeker een gratis webinar en/of cursus!

Artikel delen

Artikel delen

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Hét boekhoudplatform voor Belgische eenmanszaken

Alles wat je nodig hebt om als eenmanszaak je boekhouding zelf te doen binnen handbereik. Geen boekhouder nodig dus, maar het kan ook met boekhouder.

Pijl 1 - geel