Wanneer mag een restaurant- of cafébezoek in je boekhouding?

Wanneer mag een restaurant- of cafébezoek in je boekhouding?
Inhoudstabel

Je hoort het zelfstandigen wel eens zeggen: ‘ik ben gaan eten op de zaak’? Mogen zelfstandige dan zomaar al hun restaurantkosten inbrengen? En hoe zit het met cafébezoeken?

Beroepsmatig karakter

Een restaurantkost mag in je boekhouding als het etentje in kwestie het doel had om de omzet van je zaak te behouden of te vergroten. Dus gaan eten met klanten, leveranciers of personeel mag er zeker in. Een dinertje met familie ligt dan weer moeilijker.

Omdat je tijdens zo’n etentje nooit de hele tijd alleen maar over het werk praat, is een restaurantkost steeds voor 69% aftrekbaar.

Tips template 26

Tip:

In Dexxter is het aftrekbaar percentage van restaurantkosten automatisch ingesteld!

Hoe bewijzen?

Om deze kost aan de fiscus te bewijzen, heb je minstens een btw-bonnetje nodig. Dat kan je vragen bij het afrekenen. Toch kan een controleur nog steeds moeilijk doen, daarom is het nuttig om  steeds te vermelden met wie je bent gaan eten en wat er zoal besproken is. Op zeker spelen? Voeg dan ook een foto en eventueel mailverkeer over de afspraak bij.

Tournée generale?

Stelregel is dat er steeds iets gegeten moet worden, om over een aftrekbare beroepskost te kunnen spreken. Een rondje betalen op café zal je dus nooit kunnen inbrengen. Wat wel kan, is een koffie gaan drinken met een klant.

Wat met de btw?

Die is nooit aftrekbaar in dit geval. Geen nood, ook dit is in Dexxter automatisch correct ingesteld.

Ook interessant: 

Artikel delen

Artikel delen

Eenvoudig ingeven en beheren van je uitgaven

Optimaliseer je boekhouding en vergeet geen enkele uitgave. Foto’s van bonnetjes kan je zelfs inscannen via onze app.

Uitgaven beheren was nog nooit zo eenvoudig

Dexxter zorgt mee voor het goede beheer van je zaak. Zo sporen we automatisch foutjes op en geeft het platform automatisch advies. 

Pijl 1 - geel