Zijn subsidies belastbaar of vrijgesteld van belasting?

Zijn subsidies belastbaar of vrijgesteld van belasting?
Inhoudstabel

Gefeliciteerd, fantastisch nieuws! 🎉 Je hebt subsidies ontvangen om je ondernemingsactiviteiten een boost te geven. Dat is een geweldige stimulans voor je bedrijfsgroei. Maar nu rijst de vraag: moet je eigenlijk belastingen betalen op die subsidies? En hoe ga je hiermee om in je boekhouding?

Geen zorgen, we leggen het je graag stap voor stap uit. Laten we eens kijken naar de verschillende soorten subsidies en wat de fiscale implicaties zijn voor elk type. 🔎

Het basisprincipe: subsidies zijn belastbaar

In principe zijn subsidies die je als ondernemer ontvangt belastbaar. Ze worden beschouwd als belastbaar inkomen en moeten dus worden opgenomen in je aangifte. Bovendien worden ze ook meegeteld bij het berekenen van je sociale bijdragen.

19

Let op!

Om te voorkomen dat subsidiegelden van lagere overheden (zoals gewesten of gemeenten) onbedoeld terugvloeien naar de federale overheid, zijn bepaalde subsidies vrijgesteld van belastingen!

Drie categorieën van subsidies

Er bestaan grofweg drie soorten subsidies, elk met hun eigen fiscale behandeling:

  1. Volledig vrijgestelde subsidies
  2. Gedeeltelijk vrijgestelde subsidies
  3. Volledig belastbare subsidies

Laten we elk type eens van naderbij bekijken.

1️⃣ Volledig vrijgestelde subsidies

Deze subsidies genieten van een volledige belastingvrijstelling en zijn dus niet onderhevig aan belastingen of sociale bijdragen. Het gaat hier meestal om subsidies die worden toegekend door erkende nationale of internationale instellingen, met als doel uitzonderlijke prestaties op het gebied van wetenschap, kunst of literatuur te belonen of te ondersteunen.

Een voorbeeld van een volledig vrijgestelde subsidie is een prestigieuze prijs die je hebt gewonnen voor je baanbrekende wetenschappelijk onderzoek.

Voor meer info over de juridische basis van deze vrijstellingen, klik hier.

2️⃣Gedeeltelijk vrijgestelde subsidies

In sommige gevallen kun je een gedeeltelijke belastingvrijstelling genieten op je subsidie. Dit is het geval wanneer je een subsidie ontvangt van een instelling die niet op de lijst van erkende instellingen is opgenomen. Dan geldt er een gedeeltelijke vrijstelling tot 4.680 euro (inkomstenjaar 2023) als het gaat om een instelling met openbare macht of non-profitorganisatie, en er geen tegenprestatie van jou wordt verwacht.

10

Let op:

Voor deze gedeeltelijk vrijgestelde subsidies hoef je geen sociale bijdragen te betalen.

3️⃣ Volledig belastbare subsidies

Ten slotte zijn er subsidies die volledig belastbaar zijn, net zoals gewone inkomsten uit je zelfstandige activiteit. Dit is het geval wanneer de subsidie wordt toegekend als vergoeding voor een specifieke prestatie of dienst die je hebt geleverd.

Deze subsidies mag je in je boekhouding stoppen alsof het gewone inkomsten zijn. Ze zullen belast worden als inkomsten, net zoals je een verkoopfactuur maakt aan een klant, waarop je vervolgens sociale bijdragen en personenbelasting betaalt.

Deze subsidies vallen wel buiten het btw-gebeuren, er moet dus geen btw op worden betaald.

Overzicht van soorten subsidies

Soort subsidieVolledig vrijgestelde subsidiesGedeeltelijk vrijgestelde subsidiesVolledig belastbare subsidies
Belastbaar of niet belastbaar?Vrijstelling van belastingVrijgesteld van belasting tot bepaald bedrag.100% belastbaar

De instantie die je de subsidie toekent, zal je ook meer informatie kunnen geven over de belastbaarheid ervan!

Blijf op de hoogte met Dexxter 🤝

Bekijk zeker ook ons artikel over hoe je subsidies in je boekhouding (van Dexxter) verwerkt!

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste tips & tricks over boekhouding en ondernemerschap? Volg ons dan zeker op onze socials! 📬

Bij Dexxter begrijpen we dat boekhouden en belastingen voor veel ondernemers niet gemakkelijk kan zijn. Daarom bieden we gebruiksvriendelijke tools en toegankelijke informatie, zodat jij je kunt concentreren op waar het echt om draait: je passie uitoefenen en je bedrijf laten groeien.

14

Wist je dat?

Wil je meer leren over ondernemerschap en boekhouding? Volg dan zeker een gratis webinar en/of cursus!

Artikel delen

Artikel delen

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Hét boekhoudplatform voor Belgische eenmanszaken

Alles wat je nodig hebt om als eenmanszaak je boekhouding zelf te doen binnen handbereik. Geen boekhouder nodig dus, maar het kan ook met boekhouder.

Pijl 1 - geel