Wat is het verschil tussen een enkelvoudige boekhouding en dubbele boekhouding?

Het verschil tussen enkelvoudige boekhouding en dubbele boekhouding
Inhoudstabel

In de wereld van financiën en bedrijfsvoering vormt je boekhouding een belangrijke rol. Binnen boekhouden zijn er twee manieren: een enkelvoudige boekhouding of een dubbele boekhouding.

Hoewel beide methoden hetzelfde doel dienen, namelijk je boekhouding op orde hebben, verschillen ze toch behoorlijk van elkaar. In dit artikel gaan we dieper in op het verschil tussen deze twee methoden.

Enkelvoudige Boekhouding

Enkelvoudige boekhouding, ook bekend als een vereenvoudigde boekhouding, is een eenvoudige methode om je boekhouding bij te houden.

Het principe achter een enkelvoudige boekhouding is dat elke transactie (een aan – of verkoopfactuur bijvoorbeeld) wordt ingeboekt, maar niet wordt gekoppeld met de financiële transactie. Zo ga je dus wel alle aankopen en verkopen in je boekhouding stoppen, maar de bankuittreksels vormen geen essentieel onderdeel van je boekhouding. Dit systeem is vooral populair bij kleine bedrijven en freelancers vanwege de eenvoud.

In een enkelvoudige boekhouding worden alleen inkomsten en uitgaven geregistreerd, wat resulteert in een eenvoudige, overzichtelijke boekhouding. Deze methode biedt een basisinzicht in de financiële gezondheid van een bedrijf, maar het kan tekortschieten bij het leveren van gedetailleerde analyses die nodig zijn voor grotere organisaties.

Denk bijvoorbeeld aan het aantal dagen dat klanten laattijdig betalen. Je kan dit uiteraard via Dexxter in de gaten houden, maar wil je daar grootschalige analyses op toepassen, dan moet je naar een volwaardig systeem van dubbel boekhouden gaan.

Tips template 11

Wist je dat?

Het boekhoudplatform van Dexxter is speciaal gemaakt voor enkelvoudige boekhoudingen van Belgische eenmanszaken!

Dubbele Boekhouding

Een dubbele boekhouding aan de andere kant, is een meer geavanceerde methode die wordt gebruikt door grotere bedrijven. Bij een dubbele boekhouding komt het erop neer om ook financiële transacties te verwerken om zo tot een dubbele controle te komen.

De eerste stroom aan documenten die in de boekhouding komen, zijn nog steeds de aankopen en verkopen (net zoals bij een enkelvoudige boekhouding). De tweede stroom, waardoor we spreken van een dubbele boekhouding, zijn de financiële transacties. Zo worden de bankuittreksels bijvoorbeeld ook ingeboekt om alle betalingen na te kijken.

Het belangrijkste verschil met enkelvoudige boekhouding is dat de dubbele boekhouding alle elementen meeneemt, zowel de documenten als de daaraan gekoppelde financiële transacties. Daardoor zal je als bedrijf een nauwkeuriger inzicht krijgen in je financiële positie.

Tips template 12

Tip:

Dexxter biedt gratis webinars en online cursussen zodat je steeds up-to date bent met jouw boekhoudkennis!

De belangrijkste verschillen

  1. Complexiteit: Enkelvoudige boekhouding is eenvoudiger en gemakkelijker te begrijpen dan dubbele boekhouding, die meer complexiteit met zich meebrengt vanwege de noodzaak om transacties op twee verschillende manieren vast te leggen.
  2. Nauwkeurigheid: Dubbele boekhouding biedt een nauwkeuriger beeld van de financiële positie van een bedrijf, omdat de financiële transacties ook worden meegenomen. Terwijl enkelvoudige boekhouding alleen een overzicht van inkomsten en uitgaven biedt. Als klein bedrijf kan een dubbele boekhouding daardoor wel zwaar en complex aanvoelen.
  3. Toepasbaarheid: Enkelvoudige boekhouding is geschikt voor kleine bedrijven met beperkte transactievolumes, terwijl dubbele boekhouding beter geschikt (en meestal verplicht) is voor grotere organisaties met complexere activiteiten.

Samengevat biedt een enkelvoudige boekhouding een eenvoudige manier om je boekhouding bij te houden, snel en efficiënt. Terwijl een dubbele boekhouding een meer geavanceerde benadering is, die een nauwkeuriger inzicht biedt in je bedrijf, maar ook wel zwaar en complex kan aanvoelen.

Het kiezen van de juiste boekhoudmethode hangt af van de omvang, complexiteit en behoeften van het bedrijf. Wat voor jouw bedrijf ook de beste keuze is, het is essentieel om een goede boekhouding bij te houden.

Artikel delen

Artikel delen

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Hét boekhoudplatform voor Belgische eenmanszaken

Alles wat je nodig hebt om als eenmanszaak je boekhouding zelf te doen binnen handbereik. Geen boekhouder nodig dus, maar het kan ook met boekhouder.

Pijl 1 - geel