Extra kosten maken voor mijn eenmanszaak, een goed idee?

Inhoudstabel

Iedereen heeft het wel eens gelezen of gehoord: “Zorg dat je je kosten inbrengt om je belastbaar inkomen te verminderen”. Je vraagt je misschien af: “Moet ik dan extra kosten maken om die belastingvoordelen te krijgen?”. Het korte antwoord is ‘nee’.

In dit artikel leggen we stap voor stap uit waarom het niet nuttig is om extra kosten te maken voor je onderneming.

Waarom breng je kosten in bij je eenmanszaak

Laten we beginnen met het fundament. Waarom zou je in de eerste plaats kosten verhogen in je eenmanszaak? Simpel, het is een manier om je belastbaar inkomen te verminderen.

✅ Wanneer je zakelijke kosten inbrengt, zoals de aanschaf van een nieuwe laptop of een online cursus, verminderen deze kosten je belastbaar inkomen. Klinkt goed, toch?

Tips template 13

Tip van een boekhouder

Sommige kosten kun je voor 100% inbrengen, andere kosten mag je niet voor 100% inbrengen. Bekijk hier de lijst van aftrekbare beroepskosten voor je boekhouding.

Wat gebeurt er boekhoudkundig als je kosten maakt

Boekhoudkundig gezien worden alle kosten afgetrokken van je inkomsten, het verschil tussen de twee vormt je winst, ofwel je belastbaar inkomen. Stel dat je €1000 hebt verdiend en je hebt €100 uitgegeven aan zakelijke uitgaven, dan wordt belastbaar inkomen €900.

Kosten inbrengen is belangrijk, omdat het je helpt om minder belastingen te betalen. Je zal in het voorbeeld namelijk op €900 belast worden in plaats van op €1000.

Waarom je extra kosten zou maken

Je zou kunnen denken: “Als ik meer kosten maak, betaal ik minder belasting, toch?”. Het lijkt een logische gedachte. Extra kosten maken zou in theorie je belastbaar inkomen verminderen en je een belastingvoordeel opleveren. Maar laten we die gedachte eens omdraaien en praktisch bekijken. Zou je echt geld willen uitgeven aan dingen die je niet echt nodig hebt, alleen om wat belastingvoordeel te krijgen?

De realiteit van het maken van extra kosten

Hier is het echte waarheid: het maken van onnodige extra kosten is geen winnende strategie. Stel je voor dat je €100 uitgeeft aan iets dat je niet nodig hebt. Ja, je kunt wat belasting besparen maar onthoud: je hebt nog steeds €100 uitgegeven!

Bij eenmanszaken wordt je winst belast door de personenbelasting. Voor de eenvoudigheid rekenen we dat je in de schijf van 50% personenbelasting zit. Dat betekent dat voor elke €100 die je besteed, je €50 minder belastingen zal moeten betalen. Maar je hebt nog steeds €100 minder winst.

Wanneer je een zakelijke aankoop doet voor €100, heb je inderdaad een belastingvoordeel van ongeveer €50, maar vergeet niet dat je nog steeds de €100 moet betalen. Het is geen ‘gratis geld’. Het belastingvoordeel is mooi meegenomen, maar het moet niet de hoofdreden zijn om een aankoop te doen. Wat wel nuttig is, is het beseffen dat sommige kosten die je sowieso al maakt, zakelijke kosten zijn. Vergeet deze vooral niet in je boekhouding op te nemen.

Slimme kosten zijn de sleutel tot succes

Kies voor uitgaven die je bedrijf echt vooruit helpen. Investeer in zaken die de efficiëntie, productiviteit en winstgevendheid van je onderneming zullen verhogen. Deze aanpak helpt je niet alleen om geld te besparen, maar zorgt er ook voor dat elke euro die je uitgeeft, wordt geïnvesteerd in de groei van je bedrijf. Zo kunnen je investeringen uiteindelijk leiden tot meer winst.

Artikel delen

Artikel delen

Eenvoudig ingeven en beheren van je uitgaven

Optimaliseer je boekhouding en vergeet geen enkele uitgave. Foto’s van bonnetjes kan je zelfs inscannen via onze app.

Uitgaven beheren was nog nooit zo eenvoudig

Dexxter zorgt mee voor het goede beheer van je zaak. Zo sporen we automatisch foutjes op en geeft het platform automatisch advies. 

Pijl 1 - geel