Stilstaan bij de juiste verzekering als ondernemer in hoofdberoep!

Inhoudstabel

Als ondernemer in hoofdberoep is het niet evident om enerzijds de juiste verzekeringen af te sluiten én anderzijds te voorkomen dat je oververzekerd aan de slag gaat. 

Wij zetten alvast de zin (én de onzin) van de meest courante verzekeringen als ondernemer op een rijtje.

Verzekering Burgerlijke aansprakelijkheid

Je veroorzaakt onopzettelijke schade aan goederen of mensen terwijl je je zelfstandige activiteit uitoefent. Een ongeluk(je) kan snel gebeurd zijn, maar je kan er gelukkig ook voor ingedekt zijn. 

Dan kom je uit bij deze klassieker, de burgerlijke aansprakelijkheid (BA).

Spring binnen bij je verzekeraar, laat hem weten welke zelfstandige activiteit je uitoefent en hij levert je een voorstel op maat af.

Tips template 18

Tip

Een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid is, afhankelijk van je activiteit, niet al te duur. Bijgevolg, ben je verzekerd bent voor schade die verband houdt met je bedrijfsactiviteit.

Verplicht? Zeker niet, maar er zijn enkele uitzonderingen:

Sommige sectoren vallen onder een beroepsinstituut, denk bijvoorbeeld aan architecten of artsen. Die zullen via hun beroepsinstituut toch verplicht een indekking burgerlijke aansprakelijkheid moeten afsluiten.

Brandverzekering

Vermoedelijk ben je al vertrouwd met een brandverzekering voor je eigen woning. Toch kan het interessant zijn om ook hier contact op te nemen met je makelaar en de dekking die je al hebt te bespreken.

Soms heb je als ondernemer behoorlijk wat materiaal aangekocht met een stevig prijskaartje. Bijgevolg zal je klassieke polis misschien onvoldoende zijn om al dat prijzig materiaal van je onderneming in te dekken. Tijd om samen te zitten met je makelaar en een aangepast voorstel te ontvangen. 

Verplicht? Voor je zelfstandige activiteit zeker niet, maar soms kan je met een kleine toevoeging aan je reeds bestaande brandverzekering ook dat iets duurdere materiaal van je onderneming mee verzekeren.

Heb je een publiek toegankelijk bedrijfspand? Neem dan contact op met je makelaar, want voor publiek toegankelijke bedrijfslokalen moet je wel verplichte verzekeringen afsluiten.

Een verzekering gewaarborgd inkomen

Kan zeker en vast interessant zijn als zelfstandige in hoofdberoep! Je bent financieel namelijk stevig verbonden met de inkomsten uit je zelfstandige activiteit.

Stel dat je bijvoorbeeld ernstig ziek wordt? Dan zal je mogelijks je zelfstandige activiteit niet meer kunnen uitoefenen wat ook stevige financiële gevolgen heeft.

Via een verzekering gewaarborgd inkomen kan je zo’n horrorscenario indekken. Neem contact op met je verzekeringsmakelaar en werk een voorstel op maat uit. Want er zijn nog heel wat variabelen die je kan bespreken, die uiteraard ook de kostprijs van deze verzekering sterk beïnvloeden.

Aanvullende pensioenopbouw

Als zelfstandige heb je tal van manieren om je pensioen een duwtje in de rug te geven, denk bijvoorbeeld aan een VAPZ (Vrij Aanvullende Pensioenopbouw voor Zelfstandigen) of POZ (Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen).

Als ondernemen in hoofdberoep is het cruciaal om hier -toch zeker na verloop van tijd – aandacht aan te besteden. Producten als een VAPZ of POZ zijn namelijk fiscaal aftrekbaar voor je boekhouding.

Tips template 24

Boodschap van algemeen nut!

Als zelfstandige in hoofdberoep bouw je ook een wettelijk pensioen op!

De overheid heeft zelfs grote inspanningen geleverd om het wettelijke pensioen van zelfstandigen gelijk te trekken met dat van werknemers. Toch kan het handig zijn om dat wettelijk pensioen nog wat op te krikken met extra vormen van pensioensparen. Zeker als ze dan nog eens fiscaal aftrekbaar zijn!

Omzetverzekering

Een omzetverzekering kan een lifesaver zijn als één van de sleutelfiguren in je bedrijf uitvalt. Het keert een rente uit om de omzetverliezen te compenseren. De premies zijn fiscaal aftrekbaar, maar de ontvangen vergoedingen zijn belastbaar.

Faillissementsverzekering

Een faillissementsverzekering is een reddingsboei voor elke zelfstandige. Het biedt maandelijkse uitkeringen voor een beperkte periode als je failliet gaat. De premies voor deze verzekering zijn fiscaal aftrekbaar, maar houd er rekening mee dat de uitkeringen belastbaar zijn.

Klaar om er in te vliegen als zelfstandige?

Tips template 12

Tip:

Graag meer weten over zelfstandig ondernemen in hoofdberoep? Ontdek er alles over in onze gratis snelcursus.

Met het boekhoudprogramma van Dexxter, voor de ondernemer met een eenmanszaak die zijn boekhouding zelf in handen wil nemen, kan jij alvast succesvol starten in de wondere wereld van het ondernemen!

Heb je nog vragen? Perfect normaal hoor, daarvoor hebben we de Dexxter community gebouwd. Dat is een ruimte in de applicatie waar Dexxter-ondernemers tal van vragen stellen aan andere ondernemers én antwoord krijgen.

Je stelt je vragen aan andere ondernemers met een eenmanszaak, zo pik je ervaring mee van ondernemers die jouw hindernissen al hebben overwonnen.

Artikel delen

Artikel delen

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Pijl 1 - geel