Stilstaan bij de juiste verzekering als student-zelfstandige!

Verzekering student-zelfstandige
Inhoudstabel

Als student-zelfstandige is het niet evident om enerzijds de juiste verzekeringen af te sluiten én anderzijds te voorkomen dat je onderverzekerd aan de slag gaat. 

Wij zetten alvast de zin (én de onzin) van de meest courante verzekeringen als ondernemer op een rijtje.

Verzekering Burgerlijke aansprakelijkheid

Je veroorzaakt onopzettelijke schade aan goederen of mensen terwijl je je zelfstandige activiteit uitoefent. Een ongeluk(je) kan snel gebeurd zijn, maar je kan er ook voor verzekerd zijn. 

Dan kom je uit bij deze klassieker, de burgerlijke aansprakelijkheid (BA).

Spring even binnen bij je verzekeraar, laat hem weten welke zelfstandige activiteit je uitoefent en hij levert je een voorstel op maat af.

Verplicht? Zeker niet (behoudens enkele uitzonderingen hieronder). Toch geven we je als tip mee dat een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid – afhankelijk van je activiteit uiteraard – niet al te duur is.

Uitzonderingen: sommige sectoren vallen onder een beroepsinstituut, denk bijvoorbeeld aan architecten of artsen. Die zullen via hun beroepsinstituut verplicht een indekking burgerlijke aansprakelijkheid moeten afsluiten.

Brandverzekering

De kans is groot dat je als student nog thuis woont én bijgevolg onder de brandverzekering van je ouders valt. Toch kan het interessant zijn om ook hier contact op te nemen met de makelaar en de dekking die er al is te bespreken.

Soms moet je als (student-) ondernemer behoorlijk wat materiaal aankopen voor je zelfstandige activiteit, al dan niet met een stevig prijskaartje. Bijgevolg zal de klassieke brandverzekering van je ouders misschien onvoldoende zijn om al dat prijzige materiaal ook effectief te dekken. Tijd om samen te zitten met de makelaar en een aangepast voorstel te ontvangen. 

Verplicht? Voor je zelfstandige activiteit zeker niet, maar soms kan een kleine toevoeging aan de reeds bestaande brandverzekering ook dat duurdere materiaal van je onderneming mee verzekeren.

Heb je een publiek toegankelijk bedrijfspand? Neem dan zeker contact op met je makelaar, want voor publiek toegankelijke bedrijfslokalen zijn er wel verplichte verzekeringen af te sluiten.

Een verzekering gewaarborgd inkomen

Hier moet je als student geen aandacht aan besteden.

Want vermoedelijk zal je als student financieel niet afhankelijk zijn van de inkomsten van je zelfstandige activiteit. Vandaar dat een verzekering om je inkomsten te garanderen bij ernstige ziekte overkill zou zijn.

Weet in ieder geval dat ze bestaan. Altijd interessant als je in de toekomst de stap naar zelfstandige in hoofdberoep zet.

Aanvullende pensioenopbouw

Als student moet je hier uiteraard nog niet mee bezig zijn!

Maar weet dat er later, als zelfstandige in hoofdberoep, heel wat manieren zijn om je pensioen een duwtje in de rug te geven. Fiscaal interessante manieren bovendien, denk bijvoorbeeld aan een VAPZ (Vrij Aanvullende Pensioenopbouw voor Zelfstandigen) of POZ (Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen).

Tussendoor nog een boodschap van algemeen nut: als zelfstandige in hoofdberoep bouw je ook een wettelijk pensioen op! De overheid heeft zelfs grote inspanningen geleverd om het wettelijke pensioen van zelfstandigen gelijk te trekken met dat van werknemers.

Maar goed, dat is nog niet voor nu. Eerst die studies afronden en dan de sprong naar een hoofdberoep wagen?😉

Klaar om er in te vliegen als zelfstandige?

Graag meer weten over ondernemen als student? Ontdek er alles over in onze gratis snelcursus.

Daarna kan je aan de slag met Dexxter, het boekhoudprogramma voor de ondernemer met een eenmanszaak die zijn boekhouding zelf in handen wil nemen.

Heb je nog vragen? Perfect normaal hoor, daarvoor hebben we de Dexxter community gebouwd. Dat is een ruimte in de applicatie waar Dexxter-ondernemers tal van vragen stellen aan andere ondernemers én antwoord krijgen.

Je stelt je vragen aan andere ondernemers met een eenmanszaak, zo pik je ervaring mee van ondernemers die jouw hindernissen al hebben overwonnen.

Artikel delen

Artikel delen

Eenvoudig ingeven en beheren van je uitgaven

Optimaliseer je boekhouding en vergeet geen enkele uitgave. Foto’s van bonnetjes kan je zelfs inscannen via onze app.

Uitgaven beheren was nog nooit zo eenvoudig

Dexxter zorgt mee voor het goede beheer van je zaak. Zo sporen we automatisch foutjes op en geeft het platform automatisch advies. 

Pijl 1 - geel