Ecocheques in een eenmanszaak

Inhoudstabel

Ecocheques worden steeds populairder als extralegaal voordeel dat werkgevers aan hun werknemers geven. Het is een aanvullende vergoeding vrijgesteld van belastingen, vandaar ook de populariteit ervan.

Ecocheques als zelfstandige?

Opgelet, als jij een zelfstandige bent met een eenmanszaak, dan zijn ecocheques jammer genoeg niet mogelijk voor jezelf!

Het is wettelijk niet toegestaan enerzijds, maar het zou je ook geen financieel of fiscaal voordeel opleveren. Omdat ecocheques 0% aftrekbaar zijn in de boekhouding, kan er als vennootschap toch nog een fiscaal voordeel ontstaan, maar als eenmanszaak niet.

Sterker nog, er zal eerder een financieel nadeel zijn als je ecocheques voor jezelf bestelt in een eenmanszaak, want de partij die deze ecocheques uitgeeft, rekent uiteraard een kleine kostprijs aan. Terwijl er in een eenmanszaak geen fiscaal voordeel is bij het aankopen van ecocheques voor jezelf.

Ecocheques voor werknemers van een eenmanszaak?

Dat kan wel!

Opgelet, ecocheques zijn altijd 0% aftrekbaar in je boekhouding. Anders gezegd, de ecocheques die jij aan je werknemer(s) geeft, tellen dus niet mee als een aftrekbare beroepskost.

Het voordeel voor je werknemer(s) is dat hij of zijn geen belastingen moet betalen op de ontvangen ecocheques.

Conclusie:

  • Werk je via een vennootschap? Dan kunnen ecocheques voor de werknemers van een vennootschap én voor de bestuurders of zaakvoerders.
  • Werk je via een eenmanszaak? Dan kunnen ecocheques voor de werknemers van een eenmanszaak, maar niet voor de zelfstandige zelf.

Artikel delen

Artikel delen

Eenvoudig ingeven en beheren van je uitgaven

Optimaliseer je boekhouding en vergeet geen enkele uitgave. Foto’s van bonnetjes kan je zelfs inscannen via onze app.

Uitgaven beheren was nog nooit zo eenvoudig

Dexxter zorgt mee voor het goede beheer van je zaak. Zo sporen we automatisch foutjes op en geeft het platform automatisch advies. 

Pijl 1 - geel