Community 🤼

vakantieverhuur

SV

Zijn er nog mensen die via Dexxter hun boekhouding doen en enkel een btw nr hebben voor verhuur van een vakantiewoning?

 • Jawel 🙂 Spannend hé, maar wel praktisch. Ik maak er wel “winst” door tov mn gewone verhuur van hiervoor.

 • Ik moet nog opstarten en heb wel wat schrik om zelf mijn eigen boekhouding te doen en om iets verkeerd te doen of te vergeten. Ze noteren ook dat je ook bvb een bepaald percentage van distributiekosten wifi, elektriciteit, gsm abonnement van thuis kan ik rekening brengen. Maar hoe doe je dat dan concreet?
  Deze abonnementen staan op naam van mijn man en het btw nummer staat op mijn naam, moet ik dan deze abonnementen laten veranderen?
  Moet er dan ook een btw nummer op deze facturen van thuis staan?

  En geef je dan in op dagontvangsten of verkoopfacturen? Want het zijn altijd particuleren van ons hé die huren.

 • Lees deze eens door: https://cursussen.dexxter.be/snelcursus-voor-btw-plichtige-verhuurders/

  Ik vond die echt suuuuper handig! En daar staan wel wat antwoorden in op jouw vragen hoor.

 • Ja, dat heb ik al gedaan. Maar op concrete vragen zoals bovenstaande vraag krijg ik geen antwoord. Ik had gehoopt dat er op het forum meer pracktische tips en praktijkgerichte zaken gingen staan van mede verhuurders, want je kan het niet vergelijken met iemand die echt zelfstandig is en als ik een vraag stel via de support word ik verwezen naar een filmpje. Ik stuurde ook al een mail naar een boekhouder die ik hier terug vind op de site, maar ook op mijn mail van de boekhouder krijg ik geen antwoord.

 • In de cursus staat nochtans letterlijk dat je btw-nummer op het factuur moet staan vooraleer je btw kan recupereren. Dat is een basisvereiste om btw te recupereren, zie het hoofdstuk “een factuur, een bonnetje, een kassaticket …? Wat heb ik juist nodig?”

  Dus je gaat je btw-nummer op het document moeten laten zetten, dan zal het abonnement dus moeten overgezet worden naar diegene met het btw-nummer.

  En ook jouw vraag over dagontvangsten staat er eigenlijk letterlijk in. Zie het hoofdstuk over “dagontvangsten”.

  Gekopieerd uit de cursus:

  ***************

  Ga je verhuren aan een particulier en vraagt die particulier niet om een verkoopfactuur?

  Dan moet je niet noodzakelijk een verkoopfactuur maken. Je kan perfect wettelijk in orde zijn door simpelweg – louter voor jezelf en je btw-boekhouding- een ingave te doen in de dagontvangsten.

  Denk bijvoorbeeld aan een marktkramer: het zou administratief onmogelijk zijn als hij voor elke verkoop een verkoopfactuur moet maken.

  Gelukkig mag hij zijn dagelijkse verkopen ook bijhouden via dagontvangsten. Dat is administratief een stuk eenvoudiger omdat hij dan gewoon zelf op dagbasis mag noteren wat hij heeft verkocht, zonder aan elke klant een verkoopfactuur mee te geven.

  …………………………………….

  ……………………………………

  ***************

 • Dag SS, hier antwoord op je vragen:

  Ik moet nog opstarten en heb wel wat schrik om zelf mijn eigen boekhouding te doen en om iets verkeerd te doen of te vergeten. Ze noteren ook dat je ook bvb een bepaald percentage van distributiekosten wifi, elektriciteit, gsm abonnement van thuis kan ik rekening brengen. Maar hoe doe je dat dan concreet?

  => Je kunt bij elke uitgave in Dexxter noteren wat het zakelijke percentage is. Zijn het nutskosten puur voor de vakantiewoning, dan kun je deze 100% inbrengen. Is de rekening ook gelinkt aan je privéwoning? Dan moet je zelf redeneren hoeveel nu zakelijk is en hoeveel privé. Dit kan bijvoorbeeld de helft zijn, en zet je bij de uitgave 50%. Heel gemakkelijk!

  Deze abonnementen staan op naam van mijn man en het btw nummer staat op mijn naam, moet ik dan deze abonnementen laten veranderen? Moet er dan ook een btw nummer op deze facturen van thuis staan?
  => als je de btw wil recupereren, dan moet jouw ondernemingsnummer op de factuur staan. Dus ja, beter wel doen.

  En geef je dan in op dagontvangsten of verkoopfacturen? Want het zijn altijd particuleren van ons hé die huren.

  => Je kiest zelf per inkomst of je een factuur aanmaakt of dagontvangsten gebruikt. Je kunt perfect voor een particulier een verkoopsfactuur aanmaken maar waarschijnlijk is het gemakkelijker om gewoon dagontvangsten te gebruiken.

  Groetjes,
  Louise

  www.ticenits.be

Delen

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

⚠️ deze antwoorden zijn niet altijd geverifieerd.

Stel je vraag in de community

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

Pijl 1 - geel

Helaas! Onze community is momenteel enkel toegankelijk voor mensen die een proefperiode op Dexxter starten