Community 🤼

Eigen inbreng

MD

Hoe geef ik een bepaald bedrag inbreng in als inkomst als dat bedrag door een dichte naaste is geleend? (lening moeder – dochter) + hoe boek ik het terugbetaalde bedrag (bedrag terug betalen aan helpende mama 😉 )

 • Bedankt voor je vraag!

  Eigenlijk maakt zo’n constructie (lening van een persoon) geen verschil voor je boekhouding, omdat je met een eenmanszaak werkt. Ongeacht op welke bankrekening dat geld ook staat, bankrekening van iemand anders, je eigen privérekening of de bankrekening van je eenmanszaak, dat maakt geen verschil voor je boekhouding. Dat heeft met andere woorden geen impact op je cijfers.

  Het maakt dus niet uit of iemand van zijn of haar bankrekening wat geld heeft overgeschreven naar je zakelijke rekening als startkapitaal of bijvoorbeeld als lening. De impact op je cijfers, die is er door de aankopen die je daarmee gaat doen. Maar het geld dat je extra op je bankrekening hebt via een lening en het daarna stelselmatig weer aflossen, dat maakt geen verschil op je boekhouding.

  Als je bijvoorbeeld echt een banklening zou aangaan en je betaalt daar interesten op, dan heeft dat wel een impact op je boekhouding. Maar dan enkel en alleen de interesten die je betaalt, de terugbetaling van het kapitaal aan de bank heeft ook hier geen enkele impact op je boekhouding. Die impact is er enkel en alleen door met dat geld iets aan te kopen en dat aankoopfactuur in je boekhouding te steken.

 • Bedankt voor uw antwoord!

  Hoe moet dit dan boekhoudkundig verwerkt worden? Want mijn uitgaven zijn nu veel groter dan mijn inkomsten? Zo heb ik toch geen juiste balans?

 • Jawel, je moet echt volledig losgekoppeld denken van je banksaldo. Dat maakt in een eenmanszaak helemaal niet uit waar het geld staat, hoeveel het saldo is van de bankrekening is, wat er gebeurt met het geld, … dat heeft binnen een eenmanszaak helemaal geen impact op je boekhouding.

  Binnen een eenmanszaak kijk je enkel en alleen naar de facturen, bonnetjes, ticketjes, …

  Dus het feit dat je veel meer uitgaven hebt dan inkomsten, klopt inderdaad. Vanwaar dat geld komt, maakt dus helemaal niets uit. Die lening tussen moeder-dochter heeft geen impact op je boekhouding. Wat er met die centen is gebeurd, met andere woorden de aankopen die er mee zijn gebeurd en de facturen die je daarvoor in je boekhouding stopt, die hebben een impact op je boekhouding.

Delen

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

⚠️ deze antwoorden zijn niet altijd geverifieerd.

Stel je vraag in de community

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

Pijl 1 - geel

Helaas! Onze community is momenteel enkel toegankelijk voor mensen die een proefperiode op Dexxter starten