Community 🤼

BTW medeconctractant

BB

Beste,

Hoe kan ik bij het maken van een factuur aangeven dat deze factuur onder het stelsel valt van medecontractant en de BTW dus verlegd is?

Want momenteel als ik ga kijken naar de roosterweergave van BTW, worden deze niet in rooster 45 geplaatst.

Alvast bedankt.

 • Hallo,

  Bedankt voor je vraag! We hebben het stelsel van de medecontractant een beetje “verstopt” omdat heel veel mensen daar geen gebruik van maken. Vermoedelijk heb jij gewoon een verkoopfactuur aangemaakt met 0% btw? Maar dat is nog iets anders dan btw-medecontractant.

  Btw-medecontractant kan je aanzetten via de instellingen in het linker zijmenu. Daar doorklikken op “algemeen”, een beetje naar onder scrollen en daar kan je een vinkje zetten bij “btw-medecontractant”. Opletten dat je dan nog even klikt op “bijwerken”.

  Vervolgens kan je in de flow van verkoopfacturen de optie selecteren voor btw-medecontractant en loopt alles achterliggend wel goed.

 • Hallo, ik kwam net deze vraag tegen. Ik werk regelmatig voor zakelijke klanten waarvoor ik in het verleden dan ook facturen heb aangemaakt met 0% btw en in de notities “BTW-verlegd volgens stelsel van medecontractant volgens art 20 van KB nr1.” heb vermeld. Ik had geen weet van deze optie in Dexxter, wat is het verschil als ik deze aanzet? Heb ik het in het verleden dan verkeerd gedaan en moet ik al deze facturen opnieuw ingeven?

  Alvast bedankt!

 • Hallo,

  Je zal effectief die verkoopfacturen opnieuw moeten maken! Want als je voor 0% kiest, dan verkoop je eigenlijk iets waar je gewoon 0% btw op moet aanrekenen. Bijvoorbeeld een krant, dat is een product waar gewoon 0% btw op moet worden aangerekend.

  Medecontractant is nog niet iets anders. Daar zit er eigenlijk wel btw op het product, maar je gaat alles van btw formaliteiten gewoon verleggen naar je klant.

  En dat maakt toch een verschil voor de btw-roosters. Als je 0% btw kiest, dan zal het in het btw-rooster komen met 0%btw. Als je medecontractant kiest, komt dat in een apart btw-rooster op de btw-aangifte.

  We maken er op basis van je vraag nog extra veiligheidsvangnet rond. In de toekomst gaan we een kleine melding geven als iemand kiest voor 0% btw op het verkoopfactuur, waarbij we dan vermelden dat dat niet hetzelfde is als btw-medecontractant.

  Bedankt voor je vraag!

 • Bedankt voor de toelichting! Dat gaat wel een heel karwei worden om die facturen opnieuw in te geven Bovendien gaat de nummering van de facturen dan niet meer kloppen… Hoe pak ik dit het best aan?

  Klopt het dat ik naar mijn klanten toe geen actie moet ondernemen? Ik ga er vanuit dat door 0% btw aan te rekenen en de juiste vermelding onderaan, dit wel in orde is?

  Merci!

 • Stuur ons even een mailtje op info@dexxter.be en we helpen je om eenvoudig te corrigeren. Er is gelukkig een quick fix mogelijk 🙂

Delen

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

⚠️ deze antwoorden zijn niet altijd geverifieerd.

Stel je vraag in de community

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

Pijl 1 - geel

Helaas! Onze community is momenteel enkel toegankelijk voor mensen die een proefperiode op Dexxter starten